Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Franța riscă să fie descalificată de la Campionatul Mondial U17 dintr-un motiv uluitor

Nicu Savin

Publicat 22/11/2023 la 15:40 GMT+2

Franța este una dintre candidatele la câștigarea Campionatului Mondial U17, care se desfășoară în Indonezia. Naționala condusă de Jean-Luc Vannuchi a câștigat toate meciurile din grupă și joacă azi în optimi cu Senegalul, dar un succes nu ar garanta avansarea în sferturi, pentru că francezii riscă să fie descalificați pentru că au utilizat un jucător care jucase anul trecut pentru altă națională.

Yanis Issoufou (Franța - Burkina Faso, Cupa Mondială U17 2023)

Credit imagine: Eurosport

Franța crește fotbaliști pe bandă rulantă și de aceea la orice turneu final, indiferent de categoria de vârstă, se numără printre favoritele la cucerirea trofeului. Așa se întâmplă și la Cupa Mondială U17, care se desfășoară în Indonezia în această perioadă.
Francezii și-au respectat statutul în faza grupelor și au câștigat toate meciurile fără să primească gol: 3-0 cu Burkina Faso, 1-0 cu Coreea de Sud și 3-0 cu SUA. Astăzi, francezii joacă în optimi contra Senegalului și sunt mari favoriți la accederea în sferturi, dar sunt șanse ca naționala din Hexagon să fie descalificată ulterior.
Motivul este legat de utilizarea lui Yanis Issoufou, un atacant legitimat la Montpellier. Acesta a jucat în toate cele 3 meciuri din faza grupelor și a contribuit cu un assist la succesul contra Statelor Unite. Conform L'Equipe, fotbalistul este la limita eligibilității, pentru că anul trecut a jucat 3 partide pentru naționala U17 a Nigerului.

Franța riscă să fie descalificată de la Campionatul Mondial U17

Faptul că a ales ulterior să reprezinte Franța nu ar fi o încălcare a regulamentului, dar FIFA nu permite jucătorilor să joace pentru două naționale diferite în aceeași competiție. Issoufou a jucat pentru Niger în preliminariile Cupei Africii U17, competiție care are legătură indirectă cu Mondialul din această perioadă, deoarce primele 5 clasate s-au calificat automat la turneul final din Indonezia. Sursa citată notează că oficialii Federației Franceze au considerat că e vorba de două competiții total diferite și de aceea i-au permis selecționerului Jean-Luc Vannuchi să-l includă pe atacant în lotul pentru Cupa Mondială.
Confuzia este încă foarte mare, probabil pentru că regulamentele sunt destul de vagi în acest sens. Totuși, Yanis Issoufou a fost lăsat în afara lotului pentru duelul din optimi cu Senegal, ca măsură de precauție, iar șefii delegației franceze sunt în contact cu FIFA pentru a rezolva din punct de vedere administrativ situația atacantului de la Montpellier.
Potrivit jurnaliștilor prestigioasei publicații, Burkina Faso vrea să profite de posibila eroare a francezilor și va depune o contestație la FIFA. Naționala din Africa a terminat pe locul 3 în grupă, după Franța și SUA. Totuși, faptele sunt deja consumate și e greu de crezut că cei din Burkina Faso vor avea câștig de cauză. Cel mai probabil, dacă FIFA va decide descalificarea Franței, Senegalul va avansa în sferturi, chiar dacă va pierde astăzi contra reprezentativei din Hexagon.
Yanis Issoufou este născut în Franța, la Nimes, dar a putut juca pentru naționala U17 a Nigerului pentru că părinții săi sunt de acolo. Francezii au văzut în el un mare talent și l-au convins să schimbe tabăra, iar din octombrie 2022 a adunat 18 selecții la naționalele U17 și U18 ale Franței, marcând 4 goluri. Atacantul de 17 ani a ajuns la Academia lui Montpellier anul trecut, de la Nimes, iar în actuala stagiune a debutat în Ligue 1, jucând 12 minute într-un meci cu Nantes.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo