Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum a ajuns Ucraina în semifinalele Euro U21! Războiul i-a transformat pe tinerii jucători

Cristian Mihală

Publicat 05/07/2023 la 12:18 GMT+3

Igor Jovicevic, fostul antrenor al formației Șahtior Donetsk, a discutat, într-un interviu realizat de publicația spaniolă Marca, despre succesul selecționatei de tineret a Ucrainei. Managerul a subliniat greutatea războiului și efectul mental pe care teama l-a avut asupra foștilor săi elevi.

Mykhailo Mudryk of Ukraine looks on during the UEFA EURO 2024 qualifying round group C match between England and Ukraine at Wembley Stadium

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Achim Sturzu
Igor Jovicevic este responsabil pentru creșterea unora dintre cele mai importante talente din fotbalul ucrainean. Fosta sa formație, Șahtior Donetsk, a trimis 8 jucători către selecționata de tineret a Ucrainei, echipă care a reușit una dintre surprizele Campionatului European U21 și a reușit să se califice în semifinalele competiției după ce a eliminat Franța în sferturile competiției.

"Când te gândești la bombe, importanța unui asemenea turneu se transformă într-un simplu antrenament"

Fostul tehnician al lui Șahtior a oferit un interviu în exclusivitate spaniolilor de la Marca, în care a pus accentul pe ororile pe care elevii săi le-au resimțit de la începerea războiului.
"Am devenit extrem de uniți în perioada în care se aruncau bombe și ne ascundeam în subsoluri. Am suportat zgomote asurzitoare de sirene și am locuit în buncăre. Efectul mental al acestor lucruri este incredibil, băieții au devenit mult mai puternici și această suferință le-a dezlănțuit potențialul.
Când te gândești numai la bombe, importanța unui asemenea turneu se transformă într-un simplu antrenament. Eram într-un hotel și ne gândeam doar la supraviețuire. În timp ce cădeau bombele, trebuia să ne gândim la a-i învinge pe jucători precum Benzema și Vinicius. Modul în care jucăm fotbal arată că vrem să trăim în siguranță, ca oricare alt popor. Condițiile extreme te fac mai concentrat, te lupți", a declarat acesta, potrivit celor de la Marca.
Jovicevic a mai vorbit și despre jucătorii tineri ai Ucrainei, evaluând prețul plătit de Chelsea pentru a-l aduce pe Mudryk ca unul corect.
"Nu este o întâmplare faptul că Chelsea a plătit peste 100 de milioane pentru Mudryk, dar trebuie să luăm în considerare faptul că a semnat pe 8 ani. Sunt sigur că se va dezvolta perfect. Pe lângă el, Sudakov și Bodarenko sunt doi jucători fantastici. Cu Mudryk, poți învinge Spania.", a mai spus Jovicevic.

Selecționata Ucrainei, una dintre surprizele turneului

Echipa națională U21 a Ucrainei reprezintă una dintre surprizele majore ale turneului Euro U21, alături de selecționata Israelului. Ucraina a terminat pe locul al doilea în grupa de calificare B, obținând 7 puncte din 3 meciuri (la egalitate cu primul loc, Spania). În această grupă a făcut parte și România, care a obținut un singur punct și a fost învinsă de Ucraina cu 1-0 printr-un autogol marcat de Dican.
Pentru Ucraina, urmează meciul din semifinalele competiției împotriva Spaniei, cele două echipe remizând în meciul direct din grupe. Dacă Ucraina se va califica în finală, va juca cu învingătoarea meciului dintre Anglia și Israel.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo