Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Săndoi, bilanțul unui Euro cu multe dezamăgiri: "Vă dau cuvântul meu de om". Ce au remarcat jucătorii și ce regerete au

Maria Olteanu

Publicat 30/06/2023 la 10:02 GMT+3

Echipa națională de tineret a României a avut șansa de a face un turneu final memorabil, chiar la ea acasă, însă rezultatele au fost mult sub așteptări. Cu doar un singur punct obținut din 3 partide, selecționerul Săndoi a tras concluziile la rece după un Euro în care România nu a arătat speranțe pentru un viitor mai bun.

Selecționerul României U21, Emil Săndoi, după meciul cu Portugalia. Sursă: sport.ro

Credit imagine: Eurosport

România și Georgia sunt gazdele Campionatului European Under 21. Tricolorii mici au fost repartizați în Grupa B, de la București, alături de Spania, Ucraina și Croația.
Elevii lui Săndoi nu au reușit însă să se ridice la nivelul așteptărilor, având un turneu final fără reușite.
România U21 nu a izbutit să marcheze niciun gol în cele trei partide din grupe, a obținut un singur punct și a terminat pe ultimul loc, fiind eliminată încă din faza grupelor.
Jocul tricolorilor a dezamăgit în majoritatea momentelor, iar selecționerul Emil Săndoi a dat de înțeles că nu va maic continua la cârma reprezentativei de tineret după un Euro ratat.
La câteva zile de la eliminarea din competiție, acesta a oferit un intreviu pe larg despre ceea ce s-a întâmplat la lot, despre dificultățile întâmpinate, despre cum a gândit unele strategii și despre discuțiile pe care le-a avut în vestiar cu elevii săi, de-a lungul Europeanului.
Săndoi și jucătorii au fost aspru criticați pentru fața pe care a arătat-o România de-a lungul celor 3 partide. Săndoi a avut o intervenție telefonică în care a detaliat deciziile luate, unele dintre ele contestate de alți oameni din fotbal, după European.
CITEȘTE ȘI:

Emil Săndoi, la ora adevărului după un Euro ratat de România

Ajunsă la turneul final din postura de țară gazdă, România nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Spania a făcut instrucție cu reprezentativa noastră, 3-0, Ucraina a câștigat pe final și a spulberat orice vis care mergea spre sferturi. Croația a jucat fără miză cu România, dar tricolorii tot nu au reușit să marcheze, terminând Euro fără niciun gol izbutit.
Selecționerul Săndoi a analizat acum, la rece, cele întâmplate la lot. A vorbit, în primul rând, despre problemele de efectiv pe care le-a avut înaintea acestui turneu final.
"Să știți că ne-am confruntat cu probleme de efectiv mari de tot în anumite zone ale terenului. Faptul că nu am putut să beneficiem de Drăgușin (n.r. - folosit la naționala mare) ne-a creat mari probleme, la fel cum n-am putut beneficia de Screciu. M-am trezit la primul meci, la debutul nostru la Campionatul European, fără foarte mulți jucători.
Dacă mi se mai accidenta un fundaș central, credeți-mă că singura variantă pentru noi ar fi fost Lixandru, care tot timpul a jucat la Mioveni mijlocaș central dreapta.
(...) Ar fi fost bine să nu întâlnim Spania sau Ucraina în meciul inaugural, aveam mai multe șanse să obținem un rezultat pozitiv dacă întâlneam Croația. Știu cât de important e debutul într-o astfel de competiție", a subliniat Săndoi, la Digisport.
Săndoi a vorbit și pe seama deciziilor de a-i folosi în destul de puține momente pe Mazilu și Borza, jucători care au contribuit decisiv la titlul cucerit de Farul în Superligă.
"Mazilu a intrat 20 de minute, cu prelungiri cu tot, la jocul cu Spania, apoi a intrat 15 minute la ultimul joc. Cu riscul de a mă repeta, fotbalistul român are niște probleme de ordin fizic în meciurile internaționale. Să știți că această problemă e la toate meciurile de juniori. Pe Borza și Mazilu, la ultima acțiune pe care am avut-o, i-am lăsat să se ducă la selecționata U19 pentru că ei aveau un turneu de calificare.
Ei sunt doi jucători născuți în 2005. Noi am întâlnit Spania în primul joc, o echipă cu șapte jucători născuți în 2000, trei jucători născuți în 2001 și un singur jucător născut în 2002. E o diferență de forță, de mobilitate de experiență!", a adăugat Săndoi.
"N-am vorbit niciodată urât despre colegi de breaslă de-ai mei. Dacă pe mine m-ar ataca public vreun antrenor de la copii și juniori, să știți că eu nu i-aș răspunde. Aș oferi niște explicații pertinente. Mai mult de atât, eu n-aș avea ce să fac. (...) Să nu vă puneți niciun semn de întrebare în privința mea, niciodată n-am făcut selecțiile după vreun interes", a mai punctat selecționerul României U21.

Emil Săndoi, uimit de reacția jucătorilor săi

Selecționerul reprezentativei de tineret a ținut să povestească și amănunte din interiorul vestiarului, descriind impactul acestui turneu drept unul incredibil.
"Nivelul de la acest turneu final a fost unul incredibil. Vă spun ceva din sânul echipei.
Am stat de vorbă cu mai mulți dintre jucători, am încercat să canalizez discuțiile cu fiecare în parte. Știți ce mi-au spus? Că în campionatul nostru n-au întâlnit în zonele lor, cele pe care ei le ocupau, jucători mai valoroși decât cei peste care au dat! Vă dau cuvântul meu de om", a explicat Săndoi.
"Eu sunt conștient de unele aspecte. N-o să forțez niciodată mâna cuiva. Peste tot pe unde am fost, mi-am dorit să fiu plătit fix pentru cât am muncit. Dacă cineva poate spune că am luat vreun leu fără să muncesc, atunci nu mai intru niciodată pe un teren de fotbal!", a încheiat Săndoi, atunci când a fost întrebat de viitorul său pe banca naționalei U21.

TABLOUL SFERTURILOR DE FINALĂ DE LA EURO UNDER 21

Sâmbătă, 1 iulie
  • Ora 19:00 Georgia U21 - Israel U21 (Stadionul Meskhi, Tbilisi)
  • Ora 22:00 Spania U21 - Elveția U21 (Stadionul Giulești, București)
Duminică, 2 iulie
  • Ora 19:00 Anglia U21 - Portugalia U21 (Stadionul Shengelia, Kutaisi)
  • Ora 22:00 Franța U21 - Ucraina U21 (Cluj Arena, Cluj)
Semifinale:
Miercuri, 5 iulie
  • Ora 19:00 1A/2C vs 1C/2A (Batumi Arena, Batumi)
  • Ora 22:00 1B/2D vs 1D/2B (Stadionul Steaua, București)
Finala:
  • Sâmbătă, 8 iulie, ora 19:00 (Batumi Arena, Batumi)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo