Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Fiorentina, "Poker" fără precedent în istoria fotbalului european! Performanța unică a toscanilor

Nicu Savin

Publicat 19/05/2023 la 13:18 GMT+3

Fiorentina s-a calificat dramatic în finala Conference League, cun un gol marcat în minutul 120+10 al returului cu FC Basel. Astfel, formația toscană a revenit în finala unei competiții continentale după 33 de ani și a devenit prima echipă din lume care joacă ultimul act în toate cele 4 competiții mari din Europa, inclusiv defuncta Cupă a Cupelor.

La Fiorentina festeggia in casa del Basilea, Conference League

Credit imagine: Getty Images

Fiorentina a avut un parcurs european uimitor și va juca finala Conference League contra lui West Ham United. Toscanii s-au calificat într-un mod dramatic în ultimul act, după ce au trecut în semfinale de FC Basel.
În turul de pe Artemio Franchi elvețienii au câștigat cu 2-1, dar echipa lui Vincenzo Italiano s-a impus cu același scor în deplasare și s-a ajuns în prelungiri. Se părea că finalista se va decide la penalty-uri, dar un gol marcat de Antonin Barak în minutul 120+10 a dus formația "viola" în finala de la Praga.

Fiorentina, prima echipă din Europa care joacă finala în toate competițiile europene importante

Astfel, Fiorentina a devenit prima echipă din Europa care ajunge să joace cu trofeul pe masă în toate cele 4 comnpetiții europene majore, aici incluzându-se și defuncta Cupă a Cupelor, a cărei ultime ediții s-a desfășurat în sezonul 1998-1999.
Fiorentina a jucat prima sa finală european în 1957, când a pierdut în fața lui Real Madrid, pe Bernabeu (0-2) în ultimul act al Cupei Campionilor Europeni. În 1961, toscanii cucereau Cupa Cupelor după o dublă victorie în fața lui Glasgow Rangers (2-0 acasă și 2-1 în deplasare). Un an mai târziu, gruparea din Firenze ajungea din nou în finala Cupei Cupelor, dar era învinsă de Atletico Madrid (1-1 în Italia și 0-3 în Spania). În fine, Fiorentina a jucat ultima sa finală de cupă europeană în 1990, în Cupa UEFA. Toscanii au pierdut atunci în fața lui Juventus, după 1-3 la Torino și 0-0 pe teren propriu.
Așadar, Fiorentina are acum șansa de a cuceri al doilea său trofeu european. Chiar dacă va câștiga finala Conference League, formația toscană va fi departe de o triplă istorică, reușită până acum de numai 5 echipe. Juventus, Ajax, Bayern Munchen, Chelsea și Manchester United sunt singurele echipe din Europa care au câștigat cel puțin câte o dată Cupa Campionilor / Champions League, Cupa UEFA / Europa League și Cupa Cupelor. Torinezii sunt singurii care se pot mândri cu succese și în Supercupa Europei sau în Cupa Intertoto, o competiție care nu se mai joacă de mult timp și care reprezenta o rampă de lansare către Cupa UEFA pentru echipele care aveau sezoane ratate pe plan intern.
Finala Conference League din acest an are o miză uriașă, câștigătoarea având asigurat locul în grupele Europa League din sezonul următor. Toscanii mai au o șansă și dacă vor pierde la Praga, dacă se vor impune în finala Cupei Italiei contra Interului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo