Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Club Brugge, miracolul Europei

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 23/10/2022 la 09:31 GMT+3

Cine spune că fără vedete și salarii astronomice nu poți face performanță? În ultimii ani am tot auzit aceste idei de la oamenii din fotbalul autohton ca scuză pentru lipsa de rezultate în cupele europene. Această idee nu proiectează întotdeauna adevărul, iar ascensiunea lui Club Brugge în UEFA Champions League este cel mai bun exemplu.

FC Brügge und Neapel im CL-Achtelfinale

Credit imagine: SID

Articol scris de Teo Drăghici
Chiar dacă echipa belgiană pare o surpriză apărută peste noapte și o nou-venită la “masa bogaților”, istoria ne contestă. De la apariția Cupei Campionilor Europeni , în 1955 , “ albaștrii-negri “ au participat în cea mai prestigioasă competiție în numai puțin de 19 rânduri, cu 4 mai multe decât grandiosul PSG și cu 7 mai multe decât Mancester City. Nu doar că au participat, ci chiar au realizat performanțe remarcabile pentru un club belgian, ajungând până în actul final în 1978, unde au dat de Liverpool-ul legendar al lui Kenny Dalglish, care a și înscris pentru a adjudeca trofeul cormoranilor. Dacă până acum nu v-am convins de suveranitatea belgienilor, vă mai spun că Club Brugge deține recordul european de participări consecutive în Europa League, 20 la număr, din 1996 până în anul 2019. Totuși cea mai importantă performanță a clubului în această competiție nu s-a petrecut în această perioadă. Ca și in Cupa Campionilor, aceștia au reușit să ajungă în finala Cupei UEFA, adversară având-o tot pe Liverpool. Finala s-a desfășurat în 2 manșe, iar “ albaștrii-negri” s-au ținut bine, însă nu suficient cât să înfrunte “ balaurul Liverpool “. Scor final 4-3, iar Club Brugge pierde ocazia de a câștiga Europa League, de astăzi, în calitate de prima echipă belgiană care a ajuns într-o finală europeană.
Citește și:

Rețeta finaciară de succes


Chiar dacă clubul are un buget sănătos, surclasând la acest capitol pe rivalele din campionat, patronul Bart Verhaeghe nu se grăbește să arunce cu banii. Acesta nu este străin de fenomen, fiind o figură foarte importantă la nivelul conducerii fotbalului belgian de mai bine de 15 ani. Toți acești ani petrecuți în fotbal l-au format și l-au făcut să-și contureze perspectiva asupra fenomenului în căutarea rețetei succesului. A ajuns la concluzia că pentru a performa atât financiar cât și sportiv este necesar să investească cât mai mult în propria pepinieră și în tineri de perspectivă, pe care să-i crească și să-i vândă la sume considerabile pe piața fotbalului european. Practic strategia clubului este benefică pentru ambele părți implicate: jucător și patron. Un club precum Brugge poate reprezenta o rampă de lansare în fotbalul mare pentru un jucător tânăr, dar și un tun fianciar pentru conducere. Plecând de la aceste aspecte observăm că cele mai bănoase plecări din curtea “ albaștrilor-negri “ au fost făcute în ultimii 10 ani (perioadă din care este Verhaeghe patron), majoritatea fiind jucători de până în 24 de ani. Recordul este deținut de Charles De Ketelaere produs la pepiniera proprie și vândut vara aceasta pe 32 de milioane de euro la AC Milan.
Charles De Ketelaere con la maglia del Bruges - Stagione 2021-22
Chiar dacă și-au pierdut diamantul, asta nu se vede și în performanțele echipei din acest sezon. Patronul a acționat prompt în mercado, iar în urma realizărilor echipei din acest sezon pare că fanii l-au uitat deja pe De Ketelaere. A fost adus Ferran Jutgla de la Barcelona, crescut în “ La Masia “ care a prins câteva meciuri la nivelul primei echipe. Cum compartimentul ofensiv s-a aglomerat în această vară în Catalunia, șansele ca Ferran să mai prindă un loc în primul 11 erau reduse, așa că Brugge i-a întins o mână de ajutor. Ajutor care până în acest moment a fost răsplătit, reușind să înscrie 8 goluri și să livreze 5 assisturi în 16 partide. Pe lista titularilor “ vinovați “ pentru performanțele fantastice din UEFA Champions League se mai află: Sylla, Meijer, Onyedika, sau Sowah, toți cumpărați în această vară. Niciunul nu depășeste vârsta de 22 ani, iar suma totală a transferurilor lor atinge 16 milioane de euro, asta în condițiile în care bugetul echipei este estimat undeva la 60 de milioane de euro. Calitate, cantitate și profit=rețeta de success a lui Club Brugge.
Carl Hoefkens

Carl Hoefkens, omul potrivit la locul potrivit

Este replica pe care directorul general, Vincent Mannaert, a spus-o la instalarea tehnicianului în vara acestui an. Cum o echipă cu performanțe remarcabile nu are cum să funcționeze fără un antrenor pregătit și implicat, Club Brugge a decis să apeleze în această vară la o soluție destul de inedită pentru un club cu talie europeană. L-au adus pe Carl Hoefkens, un om “ de-al casei “ , dar care nu mai antrenase nicăieri la nivel profesionist. Totuși, acesta are avantajul de a fi lucrat în cadrul clubului ca scouter și antrenor de juniori, pregătind talente precum Charles De Ketelaere sau Cisse Sandra.
A fost de asemenea și fost jucător al belgienilor între 2009-2013, unde a strâns 127 de partide. Din iunie 2019 a fost antrenor asistent, adică cel care făcea legătura între academie și prima echipă, jucând un rol foarte important în ultimele 3 campionate câștigate datorită promovării tinerilor talentați. Vara anului 2022 a fost șansa de a se afirma cu adevărat, iar până acum nu dezamăgește. În staff-ul său se află de asemenea Rik De Mil și Paul Okon, alți oameni “ de-ai casei “ ce cunosc 100 % filozofia clubului. Primul a impresionat în divizia secundă cu satelitul “ albaștrilor-negri “, în timp ce Paul Okon, fosta Gheată de Aur , cunoaște atmosfera din Brugge încă de la începutul anilor ‘90 când îmbrăca tricoul albastru-negru. Parcursul fabulos din acest sezon al lui Club Brugge este datorat în mare parte lui Carl Hoefkens și staff-ului său care au crescut la aceasta echipă și care implicit se pliază perfect pe filozofia clubului pe care o cunosc atât de bine din experiențele anterioare de foști jucători sau antrenori la nivel juvenil.

Viitorul cel frumos și apropiat

Foarte interesant de văzut ce va urma cu echipa belgiană. Este calificată în premieră în optimile UEFA Champions League, obținând victorii entuziasmante cu toate cele 3 echipe din grupă. Adeversarele sunt nume grele pe harta fotbalului european (Atletico Madrid, FC Porto și Bayer Leverkusen), clubul belgian reușind incredibila performanță de a fi singura echipă fără gol primit în acest sezon de UCL și fiind într-un grup select cu Napoli , Bayern și Mancester City de echipe deja calificate după primele 4 runde. Sperăm să-și mențină tonusul de campioni și să avem o surpriză frumoasă în fazele finale ale acestui sezon de UEFA Champions League. T otuși, în campionat situația nu arată deloc roz. “ Albaștrii-negri“ vin după 3 titluri de campion consecutive și nu vor să lase ștacheta jos. Se află momentan pe locul 3 în spatele lui Antwerp și Genk, cu 6 puncte în spatele liderului. Au totuși un moral bun pentru că în ultima etapă i-au învins pe rivalii de la Anderlecht. Sigur că parcursul ezitant din campionat are legătura cu programul încărcat și efortul depus in “Liga Stelelor “ , două dintre cele trei înfrângeri din campionat, venind paradoxal după rezultatele uluitoare din Liga Campionilor.
Izbânda lui Brugges nu este întâmplătoare, iar acest club este un model de performanță și de gestionare inteligentă a resurselor financiare pentru echipele din Europa de Est și nu numai.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo