Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Este oficial! Acesta este stadionul pe care se va juca finalei Cupei Mondiale din 2026

Ion Alexandru

Publicat 05/02/2024 la 08:32 GMT+2

Cupa Mondială din 2026 se va disputa în Statele Unite, Canada și Mexic. Organizatorii au dezvăluit numele orașelor și implicut stadioanelor care vor găzdui meciurile importante ale acesteiu competiții. Europa a primit mai multe locuri, s-a modificat sistemul de calificare și România are șanse mai bune de a reveni la un turneu final al Cupei Mondiale după aproape 30 de ani.

MetLife Stadium este în East Rutherford, New Jersey, la doar 15 kilometri de New York

Credit imagine: Getty Images

Finala Cupei Mondiale din 2026 se va disputa pe stadionul MetLife din East Rutherford, New Jersey, a anunțat FIFA.
Turneul, care se desfășoară în Statele Unite, Canada și Mexic, va începe în Mexico City, pe Estadio Azteca (87.500 de locuri) , cu meciul de deschidere pe 11 iunie 2026. Finala va avea loc pe 19 iulie.
Programul celei mai bogate Cupe Mondiale de până acum va consta din 104 meciuri, turneul fiind extins de la 32 la 48 de echipe naționale.
"De la meciul de deschidere de pe emblematicul Estadio Azteca până la finala spectaculoasă din New York, New Jersey, jucătorii și fanii au fost în centrul planificării noastre extinse pentru acest turneu care schimbă jocul", a spus președintele FIFA, Gianni Infantino.
Stadionul MetLife poate găzdui până la 82.500 de fani. Anul trecut, Arsenal și Manchester United au jucat acolo un meci de presezon în fața unei asistențe record pentru un meci de fotbal la New York de 82.262 de suporteri.
Canada va găzdui primul său meci masculin de Cupa Mondială FIFA, la Toronto, pe BMO Field, pe 12 iunie 2026. Echipa canadiană va avea un adversar care nu a fost încă desemnat.
În timp ce națiunile gazdă sunt plasate automat la turneul final al Campionatului Mpndial, restul de 45 de locuri vor fi stabilite începând cu martie 2025.
Primul meci pe teritoriul SUA va avea loc pe Stadionul SoFi din Los Angeles pe 12 iunie 2026. Zona metropolitană Los Angeles a găzduit anterior trei finale ale Cupei Mondiale la turneele masculine și feminine din 1994, 1999 și 2003.
Mexic și Canada își vor juca meciurile din faza grupelor pe teren propriu, în timp ce echipa SUA va juca fiecare dintre meciurile din faza grupelor pe Coasta de Vest, în Los Angeles și Seattle.
Arlington, lângă Dallas, și Atlanta vor fi orașele gazdă pentru cele două meciuri din semifinale. Ambele stadioane au acoperișuri retractabile.
Boston, Los Angeles, Miami și Kansas City, Missouri, vor găzdui fiecare câte un meci de sferturi de finală. Meciul pentru locul trei va avea loc pe stadionul Hard Rock din Miami cu o zi înaintea finalei.
Este pentru prima dată când Cupa Mondială este găzduită de trei națiuni. Lista completă a celor 16 orașe gazdă a fost anunțată încă din iunie 2023.
FIFA a emis un comunicat de presă în care anunță datele meciurilor
"programul inovator al meciurilor asigură respectarea a trei zile de odihnă pentru echipe pentru 103 dintre cele 104 meciuri ale turneului. Majoritatea meciurilor vor fi jucate în trei zone regionalizate (est, centru și vest) pentru a reduce călătoriile echipelor și suporterilor"
Mexico City a găzduit anterior meciurile finale ale Cupei Mondiale din 1970 și 1986. Estadio Azteca, care urmează să fie supus unor renovari înainte de 2026, va fi primul stadion care va găzdui al treilea meci de deschidere al turneului final al Cupei Mondiale.
Citește și:

România vrea să revină după 28 de ani la Cupa Mondială

Din 1998, România nu s-a mai calificat la turneul final al Cupei Mondiale. Ultima participare a fost în Franța, unde echipa care îi avea în acel moment în componență pe Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu sau Adrian Ilie a câștigat grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia, dar s-a oprit în optimi după un 0-1 cu Croația.
Mondiali 1998 Romania (Afp)
Preliminariie pentru Mondialul din SUA, Canada și Mexic vor începe în martie 2025.
Deoarece numărul de locuri pentru Mondial rezervate echipelor europene a crescut de la 13 la 16, formatul de calificare a fost modificat față de ciclul anterior. Faza grupelor de calificare va cuprinde 12 grupe de patru sau cinci echipe. Câștigătoarea fiecărei grupe se va califica la Cupa Mondială, în timp ce echipele de pe locul doi vor avansa în play-off, alături de cele patru câștigătoare de grupă cel mai bine clasate din UEFA Nations League 2024-2025, care s-au clasat în afara primelor două din clasamente.
Faza grupelor: 12 grupe de patru sau cinci echipe vor juca meciuri acasă și în deplasare împotriva tuturor celorlalte echipe din grupă. Câștigătorii grupelor se vor califica la Cupa Mondială.
Etapa play-off: 16 echipe (12 ocupante de loc 2 ale grupelor și patru cele mai bune câștigătoare ale grupelor Ligii Națiunilor, pe baza clasamentului general al Ligii Națiunilor, care au terminat în afara primelor două din grupa lor de calificare) vor fi atrase în patru trasee de play-off, jucând două runde de play-off cu un singur meci (semifinale cu echipele cap de serie ca gazde, urmate de finale, cu echipele gazdă care urmează să fie extrase prin tragere la sorți). Cele patru câștigătoare se vor califica la Cupa Mondială.
România poate reveni în SUA, unde în 1994 a avut cea mai bună performanță la o Cupa Mondială, calificarea până în sferturile de finală.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo