Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine este Sunisa Lee, regina absolută a gimnasticii. Drama trăită de marea sportivă din SUA

Razvan Circeag

Actualizat 29/07/2021 la 18:08 GMT+3

Sunisa Lee (SUA) este noua regină absolută a gimnasticii. În absenţa lui Simone Biles, marea vedetă a Jocurilor Olimpice, sportiva de peste Ocean a avut 4 prestaţii fantastice, la capătul cărora a devenit în premieră campioană olimpică la individual compus.

Sunisa Lee took gold for USA in the all-around competition

Credit imagine: Getty Images

Sunisa Lee este noua regină absolută a gimnasticii, dar pentru această performanță, sportiva a trebuit să se țină extrem de bine psihic, mai ales în ultimii ani. Cu toate că a reușit să se descurce impecabil la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Sunisa a fost pusă la grea încercare odată cu startul pandemiei de COVID-19. Sala unde se antrena a trebuit să se închidă din cauza restricțiilor, tatăl ei a paralizat, și-a pierdut dramatic doi membri ai familiei și și-a rupt piciorul stâng.
Tatăl ei vitreg, John, este una dintre persoanele care au susținut-o cel mai mult pe Sunisa în practicarea gimnasticii și evoluția sa. Întotdeauna a știut cum s-o motiveze și cum s-o împingă de la spate pentru a obține mai mult decât s-ar fi așteptat. La vârsta de 12 ani, Suni a câștigat primul său pariu cu tatăl ei. În timp ce se pregătea să concureze la o competiție importantă de la nivelul juniorilor, John a pariat că dacă va câștiga primul loc, îi va cumpăra un iPhone pe care și-l dorește. Suni a câștigat, iar tatăl ei a vândut un camion vechi pentru a onora pariul.
"Când Suni a început să concuereze, călătoream cu ea aproape peste tot. Mereu vorbeam cu ea înainte de competiții și uneori era greu pentru că se enerva. Când Suni e nervoasă, se concetrează un pic mai bine. Acum e obișnuită să-i spun să meargă acolo și să se distreze", a declarat John Lee într-un interviu pentru ESPN.
Pe 4 august 2019, cu două zile înainte ca Suni să plece la primele sale campionate naționale de seniori, John a căzut de pe o scară și și-a rupt încheietura dreaptă, câteva coaste și și-a rănit măduva spinării, paralizându-și corpul sub piept.
Suni avea doar 16 ani atunci și nu s-a lăsat dărâmată de acest șoc. A mers la competiție, nu a spus nimănui ce s-a întâmplat, dar a concurat incredibil pentru el. A terminat doar în spatele starului Simone Biles la individual compus și a luat aurul la paralele. Până în prezent, era cea mai mare performanță a ei.

Sunisa Lee - povestea dramatică din spatele aurului de la Jocurile Olimpice

Apoi, probleme au apărut pe bandă rulantă odată cu răspândirea puternică a noului coronavirus. În martie 2020, Jocurile Olimpice s-au amânat, iar sala unde petrecea peste 30 de ore pe săptămână s-a închis. Și a fost nevoită să stea toată ziua acasă, pentru prima oară de când era copil și se antrena în curte, la un aparat improvizat de tatăl său. Doar că acum era prea mare să se mai poată antrena la aparate improvizate. Asta a zguduit-o puternic pe Suni și a început să-și pune probleme cu privire la viitor, dacă va mai putea concura, să-și reia rutina, după o perioadă atât de lungă de pauză.
După ce s-a întors în sala de sport, în luna iunie, și-a rupt piciorul stâng din cauza lipsei antrenamentelor din ultima perioadă. Imediat după a avut loc un eveniment tragic pentru familia ei. Mătușa și unchiul ei au fost infectați cu COVID-19 și au decedat. Prima oară a trecut în neființă mătușa ei, unul dintre cei mai mari susținători de-ai ei. Apoi tragedia a continuat cu unchiul ei, care a decedat la 13 zile după soția sa. Inițial își revenise după infectarea cu virusul, însă a suferit un atac de cord care i-a fost fatal. Suni nu a putut participa la nici o înmormântare și a trebuit să-și ia rămas bun pe videocall, de pe aplicația Zoom.
Dărâmată atât fizic cât și emoțional, Suni Lee nu a dat înapoi și a continuat eroic, iar acum a bifat o performanță fantastică. La doar 18 ani a devenit noua regină a gimnasticii, câștigând aurul olimpice la individual compus și este cea mai tânără componentă a echipei SUA de la Tokyo.
Sunisa Lee le-a devansat pe Rebeca Andrade (Brazilia) şi Angelina Melnikova (Rusia).
Notele obţinute de Sunisa Lee, în finala la individual compus:
  • Sărituri: 14.600
  • Paralele: 15.300
  • Bârnă: 13.833
  • Sol: 13.700
picture

Jocurile Olimpice: Sunisa Lee a câştigat aurul la individual compus

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo