Pe lângă sportivii care s-au accidentat în ultimul moment sau care au fost depistaţi pozitiv la COVID-19, Jocurile Olimpice vor fi private de prezenţa a două ţări. Cele mai notabile absenţe sunt Rusia şi Coreea de Nord, cele două urmând să lipsească din motive diferite.
În cazul Coreei de Nord, aceasta a refuzat invitaţia din cauza situaţiei pandemice. Oficialii de la Phenian au urmărit situaţia şi au ajuns la concluzia că nu există cadrul adecvat pentru desfăşurarea în siguranţă a competiţiilor sportive. Ca atare, s-a decis ca delegaţia ţării să nu facă deplasarea.
Coreea de Nord a câştigat de-a lungul timpului 54 de medalii olimpice, iar la Rio, în 2016, a avut o comportare meritorie, cucerind 7 medalii (două de aur).
Tokyo 2020
Prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice, anunţ important despre viitorul său
04/08/2021 LA 15:30
Medaliaţii Coreei de Nord la JO de la Rio
Aur
  • Rim Jong-sim (haltere, 75 kg)
  • Ri Se-gwang (gimnastică, sărituri)
Argint
  • Om Yun-chol (haltere, 56 kg)
  • Choe Hyo-chol (haltere, 63 kg)
  • Kim Kuk-hyang (haltere, 75 kg)
Bronz
  • Kim Song-guk (tir, pistol 50m)
  • Kim Song-i (tenis de masă)
Este pentru prima oară din 1988, când a boicotat Jocurile Olimpice de la Seul, când Coreea de Nord nu trimite o delegaţie la o ediţie a JO. Din această cauză, competiaţia de haltere de la Tokyo va fi mult slăbită, nord-coreeni fiind printre cei mai buni din lume la această disciplină.

Atleţii ruşi, sub steag neutru

Rusia a primit o nouă suspendare de 4 ani de la WADA (World Anti-Doping Agency) în 2019, astfel că sportivii săi nu vor putea concura până în 2023 în vreo competiție decât sub steag neutru. Sancțiunea se aplică inclusiv la Jocurile Olimpice din 2020 și Mondialul de fotbal din 2022.
În ianuarie 2019, autoritățile au pus la dispoziția agenției mondiale antidoping baza de date a laboratorului din Moscova, unde sportivii erau testați. Rusia a fost obligată să ia această măsură pentru reintegrarea în lumea sportivă după precedentul scandal de dopaj. Doar că experții internaționali au constatat însă că din baza de date au fost șterse mai multe teste pozitive.
"Condamnăm în cea mai absolută manieră acțiunile celor responsabili de falsificările comise în documentele depuse în laboratorul de la Moscova. Ele sunt un atac la credibilitatea sportului și o insultă la adresa tuturor", se arăta în comunicatul CIO.
De aproximativ 5 ani şi jumătate, Rusia se confruntă cu un scandal de dopaj fără precedent în istoria sportului. În 2016, Agenția Internațională Antidopping (Wada) descoperea că aproximativ 1.000 de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe, în perioada 2011-2015.
Astfel, la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi prezenţi atleţi ruşi, dar aceştia vor evolua sub steag neutru. În cazul unor medalii de aur, aceştia nu vor putea asculta imnul Rusiei.
Atleţii ruşi sunt extrem de bine cotaţi pentru a face performanţă la Tokyo. Siteul olympicmedalpredictions anticipează 70 de medalii pentru aceştia, dintre care 27 de aur.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
https://i.eurosport.com/2021/07/15/3173912.jpg
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
Haltere - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
04/08/2021 LA 13:38
Tokyo 2020
Prima sportivă transgender care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
31/07/2021 LA 11:45