Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

S-a antrenat 5 luni cu sticle umplute cu apă, dar a bifat primul aur olimpic din istoria țării sale

Nicu Savin

Actualizat 26/07/2021 la 23:09 GMT+3

Tokyo 2020 | Jocurile Olimpice scot mereu în prim plan povești fascinante ale unor sportivi, care reușesc performanțe memorabile, chiar dacă provin din țări fără o tradiție solidă în istoria olimpismului. Ediția din acest an nu face excepție, iar halterofila Hidilyn Diaz este una dintre eroinele competiției din Japonia.

Hidilyn Diaz

Credit imagine: SID

Hidilyn Diaz este o halterofilă de 30 de ani din Filipine, care a participat la Tokyo pentru a 4-a oară în carieră la Jocurile Olimpice. Până în acest an, sportul fiilipinez nu cunoscuse gustul unui succes olimpic deși a trimis sportivi la 21 de ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. Sportivii din Filipine urcaseră de 10 ori pe podiumul olimpic, dar niciodată pe prima treaptă (3 medalii de argint și 7 de bronz).
Hidilyn Diaz a schimbat astăzi cursul istoriei sportului din țara sa, reușind să câștige medalia de aur la categoria 55 de kilograme. Filipineza a reușit să ridice în total 224 de kilograme: 97 la smuls și 127 la aruncat, stabilind și un record olimpic la a 2-a probă.
Diaz a devansat-o cu numai un kilogram pe chinezoaica Qiuyun Liao, deținătoarea recordului mondial la această categorie, atât la fiecare stil în parte, cât și la general. Poziția a 3-a a podiumului a fost ocupată de Zulfiya Chinshanlo (Kazakhstan), campioana olimpică din 2012, care a ridicat în total 213 kilograme.

Hidilyn Diaz, în lacrimi pe prima treaptă a podimului olimpic

Dincolo de performanța remarcabilă pe care a obținut-o Hidilyn Diaz, trebuie amintite condițiile în care a aceasta a fost obținută. Conform Reuters.com, cu numai un an în urmă, filipineza se îndrepta către Peru, unde ar fi urmat să ia parte la un concurs de calificare pentru Jocurile Olimpice, dar în timpul escalei din Malaezia a fost blocată acolo din cauza pandemiei.
Diaz a petrecut 5 luni în Malaezia, fără a avea condiții adecvate de pregătire. Sportiva și-a transformat locuința pe care a primit-o în sală de antrenament și a folosit sticle umplute cu apă în loc de greutățile pe care le-ar fi ridicat în mod normal.
Munca nu a fost în zadar, iar Diaz a fost răsplătită cu vârf și îndesat. Așadar, imnul Filipinelor a fost auzit pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, iar sportiva nu și-a putut stăpâni lacrimile la festivitatea de premiere, în timp ce executa un salut militar către drapelul țării sale.
"Am 30 de ani și m-am gândit că performanțele mele vor începe să scadă, dar am fost șocată că am reușit să câștig medalia de aur.", a declarat Hidilyn Diaz.
"Felicitări, Hidilyn. Întreaga națiune filipineză este mândră de tine.", a fost mesajul pe care sportiva l-a primit din partea oficialităților din țara sa.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo