Hidilyn Diaz este o halterofilă de 30 de ani din Filipine, care a participat la Tokyo pentru a 4-a oară în carieră la Jocurile Olimpice. Până în acest an, sportul fiilipinez nu cunoscuse gustul unui succes olimpic deși a trimis sportivi la 21 de ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. Sportivii din Filipine urcaseră de 10 ori pe podiumul olimpic, dar niciodată pe prima treaptă (3 medalii de argint și 7 de bronz).
Hidilyn Diaz a schimbat astăzi cursul istoriei sportului din țara sa, reușind să câștige medalia de aur la categoria 55 de kilograme. Filipineza a reușit să ridice în total 224 de kilograme: 97 la smuls și 127 la aruncat, stabilind și un record olimpic la a 2-a probă.
Diaz a devansat-o cu numai un kilogram pe chinezoaica Qiuyun Liao, deținătoarea recordului mondial la această categorie, atât la fiecare stil în parte, cât și la general. Poziția a 3-a a podiumului a fost ocupată de Zulfiya Chinshanlo (Kazakhstan), campioana olimpică din 2012, care a ridicat în total 213 kilograme.
Tokyo 2020
Prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice, anunţ important despre viitorul său
04/08/2021 LA 15:30

Hidilyn Diaz, în lacrimi pe prima treaptă a podimului olimpic

Dincolo de performanța remarcabilă pe care a obținut-o Hidilyn Diaz, trebuie amintite condițiile în care a aceasta a fost obținută. Conform Reuters.com, cu numai un an în urmă, filipineza se îndrepta către Peru, unde ar fi urmat să ia parte la un concurs de calificare pentru Jocurile Olimpice, dar în timpul escalei din Malaezia a fost blocată acolo din cauza pandemiei.
Diaz a petrecut 5 luni în Malaezia, fără a avea condiții adecvate de pregătire. Sportiva și-a transformat locuința pe care a primit-o în sală de antrenament și a folosit sticle umplute cu apă în loc de greutățile pe care le-ar fi ridicat în mod normal.
Munca nu a fost în zadar, iar Diaz a fost răsplătită cu vârf și îndesat. Așadar, imnul Filipinelor a fost auzit pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, iar sportiva nu și-a putut stăpâni lacrimile la festivitatea de premiere, în timp ce executa un salut militar către drapelul țării sale.
"Am 30 de ani și m-am gândit că performanțele mele vor începe să scadă, dar am fost șocată că am reușit să câștig medalia de aur.", a declarat Hidilyn Diaz.
"Felicitări, Hidilyn. Întreaga națiune filipineză este mândră de tine.", a fost mesajul pe care sportiva l-a primit din partea oficialităților din țara sa.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
Haltere - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
04/08/2021 LA 13:38
Tokyo 2020
Prima sportivă transgender care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
31/07/2021 LA 11:45