Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Franța - Norvegia, finala Campionatului European de Handbal

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 18/12/2020 la 23:13 GMT+2

Naţionalele de handbal feminin ale Franţei şi Norvegiei vor juca finala Campionatului European din Danemarca, după ce au eliminat, vineri, în semifinalele competiţiei echipele Croaţia, respectiv Danemarca.

Nora Mörk erhebt Vorwürfe gegen Norwegens Handballer

Credit imagine: SID

UPDATE / Naționala de handbal feminin a Norvegia s-a calificat în finala Campionatul European după ce a reușit să revină în repriza secundă împotriva Danemarcei, scor 27-24 (10-13).
UPDATE / Naţionala de handbal feminin a Franţei s-a calificat, vineri, în finala CE din Danemarca, după ce a învins reprezentativa Croaţiei, scor 30-19 (15-5), în prima semifinală a zilei. În a doua semifinală se duelează Norvegia - Danemarca.
UPDATE / Rusia și Olanda și-au disputat vineri seara locurile 5 și 6 la Campionatul European de Handbal Feminin din Danemarca. Rusoaicele au câștigat categoric cu 33-27 (18-13). Echipa Rusiei a fost condusă de antrenorul secund Oleg Kiselev, principalul Martin Ambros fiind demis în plină competiție, după ce echipa condusă de el a ratat calificarea în semifinale. Olandezele, campioane mondiale în exercițiu, nu a avut nici o șansă, Rusia având pe alocuri avantaj și de 8 goluri. Pentru ambele naționale rezultatul obținut la acest european constituie o contraperformanță.

Franța – Croația, prima semifinală CE handbal, ora 19:00

Deținătoarea trofeului înfruntă marea revelație de la Euro 2020, o echipă a Croației care a început turneul având cota cea mai mică la trofeu. Norvegia și Danemarca sunt singurele țări care au reușit să câștige titluri consecutive în handbalul feminin până acum, însă naționala lui Olivier Krumbholz și-a confirmat statutul de super-putere a acestui sport prin parcursul de până acum din Danemarca, de-a lungul căruia a înregistrat un singur pas greșit – un egal, 28-28, contra Rusiei.
Franța este celebră pentru apărarea pe care o practică și are un atu important în vasta experiență a unor jucătoare precum portarul Amandine Leynaud (va bifa în semifinale al 40-lea meci la Euro) sau Estelle Nze Minko și Grace Zaadi (care vor disputa astăzi meciurile lor cu #30 la Euro).
  • 150 de goluri la Euro este borna pe care încearcă să o atingă în această seară Alexandra Lacrabère (foto, Franța, are nevoie de două goluri) și 160 de goluri – Nora Mork (Norvegia, are nevoie de un gol).
Alexandra Lacrabere
Codașa ultimelor două ediții de Euro, Croația a făcut adevărate minuni în Danemarca, deși nu a putut conta pe cele mai mari vedete ale sale, din cauza Covid-19. Doar Norvegia a reușit să învingă Croația la acest turneu final, o echipă al cărei joc este construit în jurul Camilei Micijevic, o handbalistă de 1,94 m, principala sursă de goluri (30).
Știm că uneori echipa Franței nu joacă perfect timp de 60 de minute, însă în semifinale și finală putem evolua mult mai bine decât am făcut-o. Trebuie să facem cel mai bun meci de la Euro în semifinale. | Olivier Krumbholz, antrenorul Franței

Norvegia – Danemarca, a doua semifinală CE handbal, de la ora 21:30. Duelul celor mai tari atacuri

Cea mai titrată țară din handbalul feminin, Norvegia speră să reînnoade seria trofeelor majore, ultimul său succes venind la Euro 2016. Ulterior, la Mondialul din 2017 a terminat pe 2, la Euro 2016 – pe 5, iar la CM 2019 – pe 4.
În ultimii 16 ani, nu s-a întâmplat ca Norvegia să rateze de două ori consecutiv titlul european, iar în prezent echipa islandezului Thorir Hergeirsson este o veritabilă mașinărie de înscris goluri (205 în 6 partide), în frunte cu veșnic tânăra Nora Mork (42 de goluri și eficiență de 79% în fața porții). Nicio echipă nu a fost mai eficientă la șuturi decât Norvegia la acest Euro, al cărei joc ofensiv se derulează cu viteze amețitoare. Nu întâmplător, este și singura echipă cu două sportive în Top 6 marcatoare la Euro 2020. Danemarca are însă la rândul său un atac redutabil, al doilea de la Euro 2020 (166 de goluri, la egalitate cu Olanda).
"Cea mai mare diferență acum față de 2018 și 2019 este că nu am mai pierdut jucătoare importante. Nivelul handbalului european e atât de ridicat încât trebuie să joci cu cele mai bune jucătoare”, a declarat selecționerul Hergeirsson, citat de EHF.
Kari Brattset Dale, Nora Mørk, Marit Malm Frafjord, Camilla Herrem și Stine Bredal Oftedal, trupa de șoc a Norvegiei
Nevoită să renunțe la statutul de gazdă din cauza măsurilor anti-Covid-19, Norvegia sperăca măcar al optulea trofeu continental din istorie să nu îi scape.Deocamdată, norvegiencele s-au reabilitat după ce anul trecut, în Franța, au ratat calificarea în semifinale, obținând șase victorii în șase meciuri în Danemarca și înscriind peste 30 de goluri în cinci dintre partide. Paradoxal, deși a înregistrat cea mai slabă clasare din istoria sa, locul 12, România a fost singura echipă care i-a ținut cât de cât piept Norvegiei la acest Euro, Mork & Co nereușind să înscrie decât de 28 de ori în fața fetelor lui Bogdan Burcea (28-20).
În sfârșit, simt că m-am regăsit cu adevărat. De mult timp aștept să mă simt din nou așa și încerc să mă bucur de fiecare moment. | Nora Mork, aflată la primul turneu final după CM 2017
Deși toate privirile sunt acaparate de atacul Norvegiei, care dă și jucătoarea cu cele mai multe pase decisive la acest turneu final (Stine Oftedal), trebuie remarcat și faptul că această echipă are și cel mai eficent portar de la Euro 2020, în Katrine Lunde (39%), plus un al doilea portar în Top 5 (Rikke Granlund, 36%). Și la acest capitol însă, Danemarca vine imediat în urma Norvegiei, prin Sandra Toft, al doilea cel mai eficient portar (38%).
Duelul dintre Norvegia și Danemarca este un clasic scandinav al handbalului european, cu 24 de episoade în turneele finale și 12 la Euro (dintre care patru finale, ultima în 2004). Campionatul European din 2018 este singurul turneu continental în care cele două echipe s-au evitat.
  • 2 meciuri amicale directe au jucat cele două echipe în pregătirea pentru Euro 2020, Norvegia câștigându-le pe ambele, 27-25 și 29-26.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo