Campionatul European masculin care debutează în această seară în Ungaria și Slovacia reprezintă prima mare competiție handbalistică a anului. Danemarca, Franța și Spania sunt principalele favorite la câștigarea trofeului, dar sunt și alte națiuni puternice care se pot implica în lupta pentru medalii și pentru titlul continental.
La start sunt aliniate 24 de națiuni, nu însă și România, care nu a mai ajuns la o întrecere europeană continentală din 1996.Acesta este al doilea turneu final care se desfășoară în varianta există.

Campionatului European de Handbal Masculin 2022 începe cu Danemarca, Franța și Spania favorite principale

Campionatul European
Se cunosc 10 din 12 echipe calificate în faza a doua a Europenelor de handbal
17/01/2022 LA 22:40
Spania a câștigat ultimele două titluri la Europene, Danemarca este campioana mondială en-titre, în timp ce Franța a "răspuns" cu titlul olimpic la Tokyo. Cu câteva excepții, toate numele mari sunt prezente în Ungaria și Slovacia.
Nikola Karabatic este unul dintre jucătorii care atrag atenția în mod special. Francezul participă la a 10-a ediție a Campionatelor Europene. Doar islandezul Gudjon Valur Sigurdsson, care a participat la 11 turnee, este în fața startului de la PSG. Karabatic visează și la al patrulea trofeu din carieră la Euro. El poate astfel să egaleze recordul suedezilor Ola Lindgren, Staffan Olsson, Stefan Lovgren și Magnus Wislander, Martin Frandesjo, care au participat la toate cele patru titluri ale naționalei scandinave, în 1994, 1998, 2000 și 2002.
Pentru a-și trece în cont această performanță uriașă, Karabatic și echipa Franșei vor trebui să treacă de puternica echipă a Danemarcei, care vine și la acest turneu final cu Niklas Landin, Mikkel Hansen și Mathias Gidsel, oameni cheie la câștigarea titlului mondial de anul trecut.
https://i.eurosport.com/2021/07/19/3176212.jpg
Nikola Karabatic, alături de Dika Mem vor fi și liderii actualei echipe a campioanei olimpice, având în vedere că Michael Guigou și Luc Abalo s-au retras, în timp ce Timothey Nguessan, Nedim Remili şi Luka Karabatic s-au accidentat.
Antrenorul spaniol Jordi Ribera poate egala performanța legendarului francez Claude Onesta, cu trei titluri continentale. Spania trebuie să-și apere trofeul și în contextul în care face un shimb de generații. Raul Entrerrios şi Viran Morros nu mai fac parte din lot. Revenind la antrenori, mai sus decât Ribera și Onesta la titluri câștigate la masculin este doar suedezul Bengt Johansson, de patru ori campion. Ulrik Wilbek (Danemarca) deține la rândul lui patru medalii de aur, dar două le-a câștigat la feminin.
Pe de alte partă, Guillaume Gille, dublu campion european ca jucător, are șansa de a deveni primul om care ia aurul și ca antrenor. Ljubomir Vranjes are același obiectiv. A fost de trei ori câștigător cu Suedia ca jucător, iar acum speră la aur ca antrenor al Sloveniei.
Pandemia de coronavirus va juca și el un rol în toată această ecuație, a luptei pentru supremație. Croația și Polonia sunt două dintre echipele cele mai afectate. Croații au dosit deocamdată fără vedetele Domagoj Duvnjak și Luka Cindric, aflați în recuperare, în timp polonezii au dat cinci teste poztive după ce au sosit în Slovacia: Adam Morawski, Jan Czuwara, Piotr Chrapkowski, Kacper Adamski şi Damian Przytula.
Grupele Campionatului European de handbal masculin 2022
  • Grupa A (Debrecen): Danemarca, Slovenia, Macedonia de Nord, Muntenegru;
  • Grupa B (Budapesta): Portugalia, Ungaria, Islanda, Olanda;
  • Grupa C (Szeged): Croaţia, Serbia, Franţa, Ucraina;
  • Grupa D (Bratislava): Germania, Austria, Belarus, Polonia;
  • Grupa E (Bratislava): Spania, Suedia, Cehia, Bosnia-Herţegovina;
  • Grupa F (Kosice): Rusia, Norvegia, Slovacia, Lituania.
Primele două clasate se calificăîn cele două grupe principale. Iar apoi, primele două din semifinale acced în Main Round. Turneul final se desfășoară în perioada 13-30 ianuarie.

Cele mai importante mize la Campionatul European de Handbal masculin 2022

Dincolo de lupta pentru medalii, Euro 2022 mai are și alte mize, cum ar fi calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor. Pe lângă gazdele Polonia și Suedia plus campioana en-titre, Danemarca, alte 12 națiuni de pe Bătrânul Continent vor juca la Mondialul de anul viitor, iar această întrecere din Ungaria și Slovacia este un criteriu de calificare.
Cele trei naționale cel mai bine clasate la EHF EURO 2022 – cu excepția Poloniei, Suediei și Danemarcei – se vor califica direct pentru Campionatul Mondial. Restul de nouă locuri europene vor fi decise în două etape ale fazei 2 de calificare.
Reprezentativele clasate pe locurile 16-24 vor înfrunta alte 9 națiuni care nu sunt la Europene, printre acestea numărându-se România, Elveția, Estonia, Finlanda, Grecia și Israel. Cele nouă câștigătoare ale dublelor din această fază vor înfrunta într-un play-off cele mai bune 9 națiuni de la Europene, cu excepția celor care și-au rezervat deja un loc direct. Tragerea la sorți va avea la finalul lunii, în Budapesta.
Cele trei națiuni care încheie pe podium la la EHF EURO 2022 plus Germania se vor califica încă de acum și la EHF EURO 2024 masculin.
Handbal
CSM București pierde la Brest, 21-24, și-și ia adio de la calificarea directă în sferturi
IERI LA 21:50
Handbal
România și-a aflat adversarele din prima fază a play-off-ului CM 2023
18/01/2022 LA 21:59