România a pierdut luni seara contra Suediei cu 34-30, astfel că a terminat pe locul 13 în ierarhia finală. Opt naționale continuă lupta pentru medalii în această săptămână, printre care Norvegia și România din grupa tricolorelor.
La sfârșitul parcursului în acest turneu final, Adrian Vasile a tras și primele concluzii. El s-a declarat nemulțumit de pozișia finală aRomâniei, dar că evoluția echipei naționale îi dă șansa să spere la mai mult.
Campionatul Mondial
IHF își "vinde" Mondialul cu 32 de națiuni: "Calitatea a crescut". Nordicii au taxat aspru afirmația
21/12/2021 LA 13:53
"Am fost crescut gândindu-mă doar la locul unu şi nu pot să mă uit la locul 13 şi să fiu mulţumit, indiferent de evoluţia din teren. Pentru mine, în aceste şase luni, echipa naţională este schimbată faţă de turneul preolimpic şi calificări. Pentru aceste şase luni echipa asta progresează şi o face foarte bine. Şi doar din punctul acesta de vedere sunt mulţumit, dar locul 13 nu are cum să mă mulţumească. Nu pot să acord o notă echipei pentru acest turneu, dar este de trecere. Din ce arată echipa pe teren, din foarte multe puncte de vedere, arată bine. Vedem un grup care se stoarce de orice fel de resursă, care luptă până la capăt, acestea sunt lucrurile de bază. Cu acest turneu noi ne-am dat şansa să sperăm", a declarat Vasile la finalul partidei cu Suedia.

Adrian Vasile: "Tot ceea ce contează la sfârşitul unei competiţii este clasamentul"

El consideră că echipa României ar fi avut nevoie şi de puţin noroc la tragerea la sorţi, în acelaşi timp precizând că nivelul campionatului intern ar trebui să se ridice la cel al întrecerilor internaţionale pentru a obţine performanţe.
"E locul 13 într-o zi de 13. Tot ceea ce contează la sfârşitul unei competiţii este clasamentul, într-adevăr. În drumul nostru către primele opt am dat de campioană, de trei echipe extraordinare şi poate uneori ai nevoie şi de puţin noroc la tragerea la sorţi. Dar sunt convins că dacă lucrurile vor continua corect şi fetele acestea vor face un un pas şi încă un pas poate că acel dram de noroc de care ai nevoie în sport va veni. Nu a fost acum acum, am fost nevoiţi să mergem la deal cu totul. Modul în care s-au comportat fetele în toată perioada aceasta arată foarte multe lucruri bune despre ele. Trebuie să creadă în ele, au un viitor frumos. Turneul acesta arată că din punct de vedere fizic am făcut un pas în plus faţă de trecut, dar trebuie să îl facem mai bine. Trebuie ca munca pe care o facem zi de zi la cluburi să se apropie şi să fie la nivel internaţional, de top, care se poate vedea aici şi în Liga Campionilor. Să te adaptezi la trei sisteme diferite de joc arată că jucătoarea română de handbal are creier şi asta este mişto. Acum trebuie să muncim doar la baza. Talentul este 'wow', dar munca este cheia. Trebuie să aliniem handbalul care se joacă în România la nivelul acesta sau cel care se joacă în Liga Campionilor", a adăugat tehnicianul român.
Referitor la partida cu Suedia, Adrian Vasile s-a arătat mulţumit de jocul echipei sale, precizând că diferenţa a fost făcută de tehnica individuală şi de forţa jucătoarelor scandinave.
"Voiam să câştigăm, de aici am plecat, şi voiam să o facem pentru noi. Ăsta a fost planul nostru de la început. Ştiam cât de bună este Suedia, cred că am avut un plan bun, pe care l-am urmărit pe parcursul meciului, dar cred că într-un final diferenţa se face tot la lucrurile alea de bază, la tehnica individuală, la putere şi la faptul că Suedia este cu un plus în zona aceasta de putere. Cred că după acest turneu fetele simt că pot produce handbal de calitate, am jucat împotriva unor trei echipe bune din handbal, şi intrăm în teren, simţind că putem să le batem, acesta este un lucru extraordinar. Cred că este un punct de plecare foarte bun, trebuie să fie mândre de munca pe care au făcut-o", a afirmat selecţionerul.
La Mondialul din Spania, România a pierdut trei meciuri, 22-33 cu campioana europeană Norvegia, 30-31 cu campioana mondială Olanda şi 30-34 cu Suedia (locul patru la JO 2020).
România este singura echipă prezentă la toate cele 25 de ediţii ale Campionatului Mondial (incluzând-o şi pe aceasta). La precedenta ediţie, în 2019 (Japonia), tricolorele s-au clasat pe locul 12.
România are în palmares patru medalii la Campionatul Mondial: una de aur (1962), două de argint (1973 şi 2005) şi una de bronz (2015).
Sursa: Agerpres
Campionatul Mondial
Gafă de proporții după finala Norvegia – Franța. Danemarca, "anunțată" vicecampioană mondială!
20/12/2021 LA 09:32
Campionatul Mondial
CSM București, reprezentată de o jucătoare în echipa ideală a Campionatului Mondial de handbal
19/12/2021 LA 20:34