Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

IHF își "vinde" Mondialul cu 32 de națiuni: "Calitatea a crescut". Nordicii au răspuns: "Comparația este inutilă"

Andrei Nicolae

Publicat 21/12/2021 la 15:53 GMT+2

Federația Internațională de Handbal a făcut câteva afirmații după încheierea Campionatului Mondial feminin din Spania, care au stârnit critici aspre în Danemarca și Norvegia. Forul mondial a vorbit despre creșterea calității jocului de handbal în contextul unor diferențe de scor astronomice, în timp ce nordicii au catalogat aceste comparații drept inutile.

France - Norway / 2021 World Championship

Credit imagine: Getty Images

Federația Internațională de Handbal (IHF) este aspru criticată în această perioadă în țările din Scandinavia și în special în Danemarca. Gafa președintelui Hassan Moustafa (77 ani), care a anunțat Danemarca drept vicecampioană mondială în timpul festivității de premiere, în detrimentul Franței, a fost doar un alt episod pe care nordicii l-au taxat imediat.
Pentru prima dată în istoria întrecerii, Campionatului Mondial feminin s-a desfășurat cu 32 de echipe. La finalul competiției, IHF a venit cu o informare despre eficacitatea atacurilor de la recentul turneu final. Dar, criticile nu au întârziat să apară, având în vedere că dificultatea întrecerii a scăzut mult prin apariția unor naționale gen Iran, Uzbekistan care au contribuit la creșterea unor rezultate astronomice. Inclusiv în grupele principale s-au înregistrat diferențe de scor de +40 de goluri!
"De data aceasta nu este vorba despre președintele IHF, Hassan Moustafa, de altfel mai puțin popular, ci despre Dietrich Spate, care este șeful comisiei de coaching și metodică din cadrul IHF. Germanul a venit, de fapt, cu o declarație bizară pe baza la ceea ce s-a întâmplat la Campionat Mondial recent încheiat", susține postul danez TV2.

IHF a anunțat că eficiența atacului la ultimul Mondial a crescut cu 3,5% comparativ cu 2019

La conferința de presă după turneu, Dietrich Spate a vorbit despre calitatea handbalului feminin și a susținut că eficiența atacului a crescut față de ediția precedentă, de la 51,6% la 55,1%. "Aceasta înseamnă că handbalul feminin se apropie de handbalul masculin", a declarat Dietrich Spate.
Potrivit site-ului oficial al IHF, un indicator este eficacitatea atacurilor, nu procentajul aruncărilor la poartă: "În 2019, a fost la 51,6%, iar acum este la 55,1%, ceea ce reprezintă o creștere de 3,5%. La Cupa Mondială masculină din 2021, eficacitatea atacurilor a fost de 58,6%". Prin aceste date, IHF a încercat să arate astfel și faptul că mărirea numărului de participante de la 24 la 32 de echipe este o măsură foarte bună. Acesta a fost o altă decizie constestată de cele mai bune națiuni din handbalul feminin.
Bent Nyegaard, expertul TV2 Sport în handbal, a caracterizat afirmația irelevantă și inutilă:
"Acea afirmație îi uimește pe mulți. Nu cred că această comparație este valabilă deloc. Acesta este primul Campionat Mondial feminin cu 32 de echipe și a existat o inegalitate uriașă, care a fost vizibilă pentru toată lumea. Acest lucru a dus la niște diferențe de gol complet absurde, din care este greu să scoți ceva util".
Bent Nyegaard a mai susținut că nu ar trebui să se compare prea mult handbalul masculin și feminin: "Trebuie să fii foarte atent cu astfel de comparații, pentru că este vorba de două versiuni diferite de handbal, iar statisticile de a compara cu Mondialul masculin sunt inutile".
Fostul jucător norvegian Ole Erevik a criticat la rândul lui afirmațiile pentru VG: "Cred că este o modalitate de a apăra extinderea la 32 de echipe și de a găsi cifre care se potrivesc narațiunii. Acestea sunt cifre care confirmă că a fost un succes. IHF se uită doar la jocul de atac când vine vorba de măsurarea calității. Nu este neapărat valabil atunci când se măsoară calitatea jocului de handbal".
Dennis Jensen, manager la TMS Ringsted, a comentat la rândul lui: "Dacă ai cel mai mic simț al handbalului, acesta este cel mai prost lucru pe care l-ai putut citi în ultimul timp. Dar nu atât de surprinzător, pentru că vine de la IHF".
Campionatul Mondial s-a încheiat duminică, la Granollers, cu victoria Norvegiei, după o finală cu Franța (29-22). România s-a clasat pe locul 13 și a punctat doar cu naționalele mici: 39-11 cu Iran, 38-17 cu Kazakhstan și 43-20 cu Puerto Rico.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo