România a făcut deplasarea la Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania cu un singur inter dreapta de meserie, Alina Ilie, jucătoare legitimată la Gloria Buzău. Foarte probabil, Adrian Vasile va trebui să improvizeze mult pe acest post, așa cum au făcut-o și predecesorii lui, în lipsă de soluții.
Ultima performanță majoră a tricolorelor la un turneu final cu o jucătoare de mâna dreaptă titulară pe această poziție a fost în 2015, când au cucerit medalia de bronz la Mondialul din Danemarca. Iar numărul 1 pe acest post a fost Aurelia Brădeanu, o jucătoare polivalentă, care de-a lungul timpului a evoluat oriunde la linia de 9 metri, acolo unde a fost nevoie de ea.
Campionatul Mondial
IHF își "vinde" Mondialul cu 32 de națiuni: "Calitatea a crescut". Nordicii au taxat aspru afirmația
21/12/2021 LA 13:53

Aurelia Brădeanu: "Chiar eu am trăit pe propria piele mai multe experiențe de acest fel"

"Dacă nu ai o stângace pe inter dreapta, asta nu înseamnă cănu poți performa ca echipă. Sau în sen invers, nu îți garanteazăneapărat un rezultat foarte bun. Evident, este mai bine să ai și jucătoare de mâna stângă. Uneori este mai ușor de rezolvat anumite situații. Dar dacă ne uităm per-asansambu, în handbal trebuie să fii bun pe toate posturile. Au fost echipe mari care au câștigat medalii fără inter dreapta. Chiar eu am trăit pe propria piele mai multe experiențe de acest fel, să joc pe post de inter dreapta, eu fiind jucătoare de mână dreapta. Eu sunt foarte bucuroasă că am putut săînvăț să joc și pe acest post și să ajut și echipa când a fost nevoie de mine.
Este foarte adevărat, nu este ușor săjoci de obicei pe un alt post la echipa de club, iar la națională să joci direct inter dreapta. Eu cred că avem jucătoare în România care se pot descurca bine și pe inter dreapta, fiind aruncătoare de mâna dreaptă, dar totul trebuie antrenat", a susținut Aurelia Brădeanu pentru Eurosport România.
După 2000, România a urcat de 3 ori pe podiumul turneele finale, la Mondialul din 2005 (locul 2), Euro 2010 (locul 3) și Mondialul din 2015 (locul 3). La toate aceste trei competiții, Aurelia Brădeanu a fost în echipă. De altfel, "Mika", așa cum o alintă prietenii, este și deținătoarea recordului all-time de turnee finale disputate de o jucătoare pentru România la senioare – 17. Cristina Neagu o secondează cu 15 turnee. Vorbim despre emoțiile înaintea unui turneu final, fosta jucătoare la Oltchim, Gyor și CSM București a declarat: "Fiorii încep să apară cu adevărat când pleci către turneul final. Uneori, sunt emoții pe care ți le stăpânești cu greu, dar intrând apoi în atmosfera turneului, întâlnindu-te cu adversarele prin hotel, încep să se mai risipească. Dar cele mai mari emoții pentru România sunt atunci când intri în teren la primul joc. Indiferent de adversar, chiar și dacă te întâlnești cu Iran, nu are cum sănu te miște".

Aurelia Brădeanu: "Pe noi ne ajutau meciurile de pregătire. Acum nu știm unde ne aflăm"

Mamă a trei copii, Aurelia Brădeanu așteaptă la rândul ei cu interes turneul final. România debutează vineri, cu Iran (ora 19:00). Apoi vor urma jocuri cu Kazakhstan (duminică, ora 19:00) și Norvegia (marți, ora 21:30).
"După nume, pare o grupă accesibilă în primă fază, ne vom califica mai departe. În afară de Norvegia, pe care o știm cu toții cât de puternică este, nu ar trebui să avem probleme. Suntem fără Cristina Neagu, dar cred că a venit și rândul celor tinere să joace, să demonstreze ce au învățat până acum. Este o responsabilitate mare pentru ele, este primul Campionat Mondial unde sunt pionii principali. În ultimii ani, totul a fost pe umerii Cristinei. Nu este ușor pentru fetele prezente acum în Spania, dar cu multă ambiție și determinare cred că pot obține multe lucruri frumoase", a comentat Aurelia Brădeanu.
https://i.eurosport.com/2021/12/02/3264406.jpg
Obișnuită să joace de-a lungul timpului numai pentru obiective importante, Aurelia Brădeanu consideră că este absolut normal să își dorești să fii între primele 8 echipe ale lumii.
"Știu că este un schimb de generație, actualele jucătoare încă nu sunt foarte legate. Antrenorul nu este nici el de foarte mult timp, așadar mai sunt lucruri de pus la punct, le vedem și noi de pe margine și contează. Mai mult, nu au făcut niciun joc amical, noi nu știm de fapt unde ne aflăm azi. Știu pe de altă parte că trăim vremuri complicate cu această pandemie, dar pot spune că pe noi ne ajutau foarte mult meciurile de pregătire înaintea unui turneu final, chiar și dacă era vorba de un România A cu România B la un Trofeu Carpați. Pentru fete este un mare handicap că au plecat fără niciun joc. În meciurile de pregătire pui în practică tot ce ai făcut la antrenament. Poate că la antrenament îți ies, dar în jocuri este altceva", a punctat Brădeanu.

Bianca Bazaliu ar putea fi una din revelațiile naționalei în Spania

Fosta mare jucătoare recunoaște faptul că ea și celelalte colege de lot plecau la turneele finale cu obiectivul clar de a cuceri medalii, chiar dacă nu declarau tot timpul acest lucru, poate și pentru a evita o presiune suplimentară venită din afară: "Plecam după rezultate, dar eram și altă generație. Știu că uneori ni se puneam medalii la gât înainte de a pleca la competiții, pe undeva normal, aveam un lot valoros, erau jucătoare care activau la cel mai înalt nivel, în Liga Campionilor. Am și câștigat câteva medalii, sunt mulți care spun că ar fi trebuit să obținem și mai multe, mai strălucitoare, dar uneori nu au venit din diferite motive. Au fost însă foarte importante și cele câștigate. Un mare gol în sufletul meu este că nu am ajuns să obținem o medalie și la Jocurile Olimpice, pentru că am avut o echipă foarte bună. Au fost câțiva factori care au perturbat acest obiectiv. Acesta este marele și marele meu of al carierei".
Referindu-se la actuala echipă, Aurelia Brădeanu a riscat un pronostic, faptul că Bianca Bazaliu ar putea fi una din revelațiile naționalei în Spania. "Mă bucur foarte tare pentru ea că a început să joace, se vede că a făcut un slat important. Poate că ar fi trebuit să apară mai devreme, lumea se aștepta cumva să explodeze după ce a venit la CSM București, dar asta a fost situația".
România a plecat de acasă cu obiectivul de a termina în Top 10 la Mondialul din Spania. Turneul final a debutat aseară, cu o victorie a naționalei țării gazdă, 29-13 cu Argentina.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Campionatul Mondial
Gafă de proporții după finala Norvegia – Franța. Danemarca, "anunțată" vicecampioană mondială!
20/12/2021 LA 09:32
Campionatul Mondial
CSM București, reprezentată de o jucătoare în echipa ideală a Campionatului Mondial de handbal
19/12/2021 LA 20:34