Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cristina Neagu, prin ochii adversarelor de la Mondial! "În zilele ei bune e deasupra tuturor"

Bianca Dumitru

Publicat 07/12/2023 la 11:44 GMT+2

Naționala de handbal feminin a României s-a calificat în grupele principale la Campionatul Mondial și o va înfrunta astăzi pe Germania, într-un meci cu o miză foarte importantă. Cristina Neagu este așteptată să revină. Adversarele i-au făcut un portret impresionant sportivei.

Cristina Neagu, România. Sursa: Federația Română de Handbal

Credit imagine: facebook

România o va înfrunta în această seară, de la ora 19:00, pe Germania, în primul meci al "tricolorelor" din grupele principale de la Campionatul Mondial de handbal feminin 2023.
Cristina Neagu, care a ratat duelurile cu Chile, Serbia și Danemarca, este așteptată să revină pe teren în partida cu nemțoaicele. Înaintea acestui turneu final, sportiva de 35 de ani a fost caracterizată de câteva dintre adversarele sale, care i-au făcut un portret excepțional, subliniindu-i principalele calități.
Stine Oftedal, multiplă campioană mondială și europeană cu naționala Norvegiei, a vorbit despre abilitățile tehnice ale Cristinei Neagu și despre cum reușește românca să depășească multiple bariere ale handbalului feminin.
"Are o aruncare pe care nimeni nu o execută la fel. Are un gen de putere, de viteză, de precizie, pentru care cred că fiecare dintre noi suntem un pic invidioase. Aruncarea ei e pur și simplu uimitoare.
Te surprinde un pic cât de bună este. Atunci când cineva reușește să facă exact asta, chiar dacă adversarii se pregătesc la maximum, și totuși reușește să o facă la fel de bine, asta îți arată calitatea deplină. Și cred că asta e ceea ce o face foarte specială.
Încerci să-i studiezi mișcările, încerci să studiezi felul în care folosește spațiul pentru a crea aceste situații, și încerci să te poziționezi pe brațul ei de aruncare. Și cu toate astea, reușește cumva să scape de tine.
În opinia mea, Cristina Neagu a însemnat foarte multe pentru handbalul feminin, mai ales în ultimii 10-15 ani. Pentru mine e una dintre cele mai, dacă nu cea mai remarcabilă jucătoare.
E încă activă și încă reușește lucruri pe care altcineva nu le poate face. Și în felul acesta, depășește niște bariere și niște limite despre care poate alții au crezut că există în handbalul feminin. Iar asta e destul de special", a spus Oftedal, citată de jurnalista Andreea Giuclea.
Citește și:

Cristina Neagu, prin ochii adversarelor de la Mondial

Doi dintre portarii care au încercat să se opună aruncărilor Cristinei Neagu au, la rândul lor, perspective foarte interesante. Katrine Lunde a încercat să explice de ce românca e greu de apărat: "Nu e întotdeauna ușor de anticipat ce vrea, e inteligentă și poate avea multe feluri de-a arunca. E foarte explozivă, trebuie să fii pregătită și să te aștepți mereu la ceva neașteptat din partea ei."
În plus, portarul Danemarcei, Sandra Toft, a vorbit despre jocul Cristinei Neagu, precizând că aceasta este fără îndoială una dintre cele mai bune handbaliste din lume.
"Dacă ar trebui să aleg un cuvânt pentru a-i descrie aruncarea ar fi uimitoare. Ba nu, imposibilă. Aruncă în toate colțurile și e dificil pentru portari. De asemenea, folosește tehnici diferite și aruncă cu inteligență.
Cred că are o tehnică unică de aruncare, pentru că așteaptă mult timp și apoi aruncă dintr-o dată, cu mare viteză, iar apărarea nu e pregătită. Are un fel de a-și ascunde brațul, e greu de explicat, dar e ceva ce nu multe jucătoare fac. În zilele ei bune e deasupra tuturor.
Pentru mine, a fost mereu una dintre cele mai bune jucătoare din lume, a avut un impact imens asupra handbalului și asupra felului în care se joacă. Numele ei e important în fiecare țară, dacă spui Cristina Neagu, toată lumea știe că e o jucătoare de clasă mondială", a punctat daneza.
Fostul antrenor al Cristinei Neagu, Ambros Martin, care este în prezent selecționer al Spaniei, a declarat că românca nu s-a remarcat doar prin aruncarea sa, ci și prin mentalitate, comparând-o cu Michael Jordan.
"Are genul de mentalitate și de personalitate care poate face diferența între jucătorii de top. Putem spune că e Michael Jordan al handbalului feminin. Pentru că, de fiecare dată când e pe teren, indiferent că e vorba de meciuri sau de antrenamente, se implică 100% și îi determină și pe ceilalți, inclusiv pe antrenori, să fie la același nivel de 100%.
E dificil pentru adversare să joace contra ei și echipei ei, pentru că nu e doar despre a o opri pe ea din a înscrie, ci și despre a o opri să le ofere celorlalte pase decisive", a conchis Martin.
Partida Germania - România se joacă în această seară, de la ora 19:00, și va fi transmisă în format LIVE TEXT pe Eurosport.ro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo