Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Spania, spulberată de Olanda, e out de la Mondial! O singură necunoscută pe tabloul sferturilor

Nicu Savin

Publicat 10/12/2023 la 19:55 GMT+2

Spania, vicecampioană mondială în 2019, a ratat calificarea în sferturile de finală ale turneului final din Danemarca, Suedia și Norvegia. Naționala lui Ambros Martin a fost surclasată de Olanda (21-29) și a terminat grupa principală pe locul 4, astfel că va termina competiția pe locurile 13-16. Din grupa a 4-a principală avansează în sferturi Olanda și Cehia.

Selecționerul Spaniei, Ambros Martin

Credit imagine: Getty Images

Campionatul Mondial de handbal se apropie de momentul culminant, iar astăzi am aflat a 7-a echipă calificată în sferturile de finală. Ceea ce părea aproape imposibil în urmă cu câteva zile a devenit realitate, în sensul că Cehia a furnizat cea mai mare surpriză a actualei ediții, avansând în primele 8 echipe de la turneul final.
Victoria incredibilă contra Spaniei de acum două zile (30-22) i-a deschis naționalei antrenate de norvegianul Bent Dahl drumul către sferturi, iar "minunea" s-a produs. În prima parte a zilei, Cehia și-a făcut treaba pe care o avea de făcut, pierzând cu Brazilia la o diferență de numai 3 goluri (27-30), în condițiile în care sud-americancele aveau nevoie de un succes la cel puțin 6 goluri pentru a mai spera la sferturi.
Ulterior, Cehia era la mâna Olandei, care a înfruntat Spania în ultimul meci din a 4-a grupă principală. Ibericele aveau nevoie de cel puțin un egal pentru a merge mai departe, dar au făcut un meci catastrofal și au pierdut clar, scor 21-29. Olanda a condus pe toată durata meciului și a obținut victoria care i-a adus calificarea de pe prima poziție (dacă pierdeau, batavele terminau pe locul doi, după Spania).

Spania, eliminată de la Campionatul Mondial de handbal! Cehia, pentru a 2-a oară în istorie în sferturi

În urma acestui rezultat, Spania, Brazilia și Cehia au terminat cu câte 6 puncte, iar diferența s-a făcut la golaverajul din meciurile directe. Cehia a avut câștig de cauză (+5, față de +1 Brazilia și -6 Spania), astfel că s-a calificat pentru a 2-a oară în istorie în sferturile Campionatului Mondial. Prima dată s-a oprit în această fază, în 2017, când a terminat în final pe locul 8.
Spania nu doar că a ratat calificarea în sferturi, dar a terminat grupa pe locul 4, în urma Braziliei, ceea ce înseamnă că la finalul competiției va fi pe locurile 13-16, cea mai slabă clasare din 2005 încoace, când nu s-a calificat. Naționala lui Ambros Martin mai are totuși o mică șansă de a ajunge la turneul preolimpic, grație locului 9 obținut la EURO 2022, dacă echipele care au terminat turneul continental în fața sa vor obține biletele pentru Paris sau pentru preolimpic prin intermediul Mondialului în desfășurare.
În această seară se va juca derby-ul Norvegia - Franța, care va decide câștigătoarea grupei a 2-a principală (nordicelor le e de ajuns și un egal pentru a termina pe primul loc). Locul 1 din acea grupă va juca împotriva Cehiei în sferturi, iar locul doi împotriva Olandei.
Așadar, a mai rămas o singură necunoscută privind echipele calificate în sferturile de finală. În grupa 1 principală, Muntenegru și Croația se bat pentru locul secund, iar calculele sunt destul de complexe. Balcanicele trebuie să învingă în ultimul meci Suedia pentru a fi sigure de accederea în faza următoare, caz în care o vor face chiar de pe primul loc. La egal, Muntenegru merge mai departe doar dacă Croația nu bate Ungaria. Dacă Muntenegru pierde cu Suedia, Croația merge în sferturi dacă nu pierde cu Ungaria. Muntenegru poate avansa și cu un eșec împotriva Suediei, dacă Ungaria va câștiga cu Croația, pentru că ar termina la egalitate cu naționala maghiară și ar avea avantajul meciului direct.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo