Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Danemarca, a doua oară consecutiv campioană mondială în handbalul masculin

Cezara Paraschiv

Actualizat 31/01/2021 la 20:23 GMT+2

Danemarca își păstrează trofeul suprem în handbalul masculin, după ce a învins Suedia, duminică, în finala Campionatului Mondial, 26-24. Spania a câștigat medaliile de bronz, câștigând "finala mică" în fața Franței.

Mikkel Hansen | Handball | ESP Player Feature

Credit imagine: Getty Images

Legendarul Mikkel Hansen și colegii săi au tranșat finala scandinavă cu "vecinii" din Suedia, Danemarca devenind astfel a patra țară după Suedia, România (de două ori) și Franța (tot de două ori) care își apără titlul mondial la handbal masculin. Danezii reușesc, totodată, să își echilibreze bilanțul din finalele de Mondial, având acum două titluri (2019 și 2021) și trei finale pierdute (1967, 2011, 2013). La 33 de ani, Mikkel Hansen a fost principalul marcator al Danemarcei în finală (7 goluri), fiind desemnat totodată și cel mai bun jucător al Mondialului din Egipt.
Suedia, revenită după 20 de ani în finala Campionatului Mondial de handbal, a ratat șansa de a câștiga al cincilea titlu din istorie, după cele din 1954, 1958, 1990 și 1999. Suedezii au pierdut de alte trei ori în ultimul act: 1964, 1997, 2001.

Cum a câștigat Danemarca al doilea titlu mondial consecutiv la handbal masculin

Finala Mondialului de handbal a s-a dovedit a fi exact finalul intens promis pentru competiția din Egipt. Prima repriză s-a încheiat nedecis, 13-13, după ce echipele și-au împărțit secvențele de dominație. Suedia a pornit mai inspirat, însă chiar și cu un Mikkel Hansen neutralizat excelent pe toată durata celor 30 de minute, Danemarca s-a redresat până la terminarea primelor zece minute ale finalei. Campioana mondială din 2019 a fost prima care a pus două goluri diferență pe tabelă, 8-6, după 17 minute, însă o ratare de la 7 m a lui Hansen a reaprins scânteia în echipa suedeză, aceasta având chiar șansa de a câștiga repriza, după ce a condus 12-10 și 13-11. Danemarca a egalat însă în ultimele secunde, stabilind scorul pauzei.
Rolurile s-au inversat la revenirea de la cabine: primele minute ale reprizei au avut Danemarca în prim-plan, apoi Suedia a preluat trena, însă nicio echipă nu a reușit minute bune să pună pe tabelă mai mult de un gol avans. La scorul de 19-19, danezii au revenit la conducerea jocului, Jacob Holm - cu o super-execuție - și Jensen reușind să aducă prima desprindere a deținătoarei trofeului în repriza secundă (23-20), care s-a dovedit a fi și decisivă. Cu cinci minute rămase din timpul regulamentar, Danemarca își păstra diferența de trei goluri (25-22), Suedia nemaiavând aceeași acuratețe în atac.
Portarul Niklas Landin a securizat practic victoria Danemarcei cu 100 de secunde înainte de final, printr-o paradă la aruncarea de la 7 m a Suediei, fiind totodată eroului meciului: a avut 15 intervenții salvatoare și a rămas în poartă după ce a încasat o minge în plin în figură.
Jakobsen, cu al 26-lea gol în poarta Suediei a pus "ștampila pe trofeu" pentru Danemarca, galben-albaștrii nemaiavând timp decât pentru a reduce diferența de goluri până la ultimul fluier.

Spania, pe podium, după ce a învins Franța în "finala mică" (35-29)

Spania a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de handbal din Egipt, după ce a învins, duminică, reprezentativa Franţei, scor 35-29. Partida a stabilit recordul competiției pentru cele mai multe goluri înscrise vreodată în "finala mică", anunță Federația Internațională de Handbal.
Ibericii au dominat cap-coadă duelul pentru locul trei, reușind să înscrie primele patru goluri ale meciului. După ce au condus și la diferență de cinci goluri în prima repriză, spaniolii au intrat la pauză cu avantaj 16-13, iar mai departe și-au făcut meciul ușor, ducând ecartul maxim pe final de meci la 7 goluri (32-25). În cele din urmă, victoria le-a revenit cu scorul de 35-29.
Alex Dujshebaev a fost cel mai bun marcator al Spaniei, cu 8 goluri.
În semifinale, Spania fusese învinsă greu de Danemarca, deținătoarea titlului la startul competiției din Egipt (35-33), iar acum își trece în palmares a doua medalie de bronz la Mondial (după cea din 2015), având și două titluri mondiale cucerite.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo