Ediţia inaugurală din anul 1924 s-a desfășurat sub genericul "Săptămâna Internaţională a Sporturilor de iarnă", organizată de Comitetul Olimpic Francez.
Competiţia a fost recunoscută de Comitetul Internaţional Olimpic ca fiind prima Olimpiadă de iarnă, doi ani mai târziu, la cea de-a 25-a Sesiune a CIO de la Lisabona, Portugalia.
Beijing 2022
4.000 de participanți au fost prezenți la o repetiție pentru deschiderea JO de la Beijing
ACUM O ORĂ
Situată în partea de nord a Alpilor, la poalele masivului Mont Blanc, Chamonix este o localitate franceză aflată aproape de graniţa cu Elveţia şi Italia.
După construcţia primului hotel de lux în zonă (Hotel de L'Union), în 1816, Chamonix devine un adevărat punct de atracţie turistică, iar odată cu inaugurarea liniei ferate St. Gervais Le Fayet - Chamonix, în 1901, localitatea devine o destinaţie preferată a multor iubitori de sporturi de iarnă.

La Chamonix 1924 au participat 258 de sportivi din 16 țări la 16 probe

Între zilele de 25 ianuarie şi 5 februarie 1924, s-au întrecut 258 de sportivi din 16 ţări, conform www.olympic.org. Acestea au fost: Regatul Croaţilor, Sârbilor şi Slovenilor, Polonia, Ungaria, Italia, Norvegia, Finlanda, Austria, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, Canada, Franţa, Belgia, Cehia şi Irlanda.
https://i.eurosport.com/2006/01/15/241834.jpg
Audienţa a numărat aproximativ 10.000 de spectatori. Cele şase sporturi la care s-a concurat au fost: patrula militară (denumită ulterior biatlon), bob, schi (combinată nordică, sărituri şi fond), curling, hochei pe gheaţă şi patinaj (artistic şi viteză). Au fost acordate medalii la 16 probe.
Deschiderea oficială a ediţiei inaugurale a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Gaston Vidal, subsecretar de stat al guvernului francez, responsabil cu educaţia fizică. Discursul de încheiere a jocurilor i-a aparţinut lui Pierre de Coubertin, preşedintele CIO. În cadrul ceremoniei de deschidere, sportivii au purtat echipamentul specific probei pe umăr, de exemplu schiuri sau crose de hochei.
Norvegienii au dominat concursurile de schi, impunându-se în toate probele. Primul campion olimpic a fost însă un american, Charles Jewtraw, care a câştigat proba de 500 m la patinaj viteză, menţionează www.cosr.ro. Norvegianul Haug Thorleif a obţinut patru medalii la schi fond, între care trei de aur, iar finlandezul Clas Thunberg a urcat de cinci ori pe podium la patinaj viteză (trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz).

Canadienii au marcat 122 de goluri la hochei pe gheață

Echipa de hochei pe gheaţă a Canadei a înscris de nu mai puţin de 85 de ori fără să primească niciun gol, în primele trei partide disputate. La finalul competiţiei, canadienii au devenit campioni olimpici cu un golaveraj de 122 de goluri reuşite şi doar trei încasate, potrivit olympics.com.
O eroare de arbitraj i-a răpit americanului Anders Haugen medalia de bronz la săriturile pe schiuri. Acesta avea să intre în posesia medaliei de abia în 1974, la vârsta de 83 de ani.
Competiţia de bob s-a ţinut pe circuitul Pelerins, denumit astfel după gheţarul aflat în apropiere.
România nu a avut reprezentanţi la această ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (17 medalii, dintre care 4 de aur), Finlanda (11, dintre care 4 de aur), Austria (3, dintre care două de aur), Elveţia (3, dintre care două de aur),
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Fără cazuri de COVID-19 în rândul sportivilor străini care au ajuns în China!
ACUM O ORĂ
Beijing 2022
Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1980, care au avut loc în SUA, la Lake Placid
IERI LA 16:02