Cea de-a X-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc în oraşul francez Grenoble, între zilele de 6-18 februarie 1968, potrivit olympics.com. A fost pentru a doua oară când Franţa a găzduit Olimpiada Albă, după ediţia inaugurală din Chamonix, 1924.
Oraşul Grenoble este situat la poalele Alpilor, în sud-estul Franţei, la o altitudine de doar 214 m.
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost făcută de Charles de Gaulle, preşedintele Franţei.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
https://i.eurosport.com/2022/01/19/3292091.jpg

35 de titluri olimpice în șase sporturi

La această ediţie, Comisia medicală a Comitetului Internaţional Olimpic a introdus în premieră testele antidoping şi testele de feminitate, potrivit cosr.ro. Tot pentru prima dată, figurile impuse au fost incluse în programul patinatorilor artistici în proba de perechi, alături de cele libere. Dansul pe gheaţă a fost sport demonstrativ. De asemenea, precizează site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pictogramele sporturilor de iarnă s-au regăsit pe medaliile olimpice. În premieră, transmisiile televizate au fost color.
Prima mascotă neoficială a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost Schuss, un mic personaj de desen animat așezat pe schiuri, în culorile albastru, alb şi roşu.
Numărul sportivilor participanţi a fost de 1.158, dintre care 211 femei, reprezentând 37 de ţări. Ţara debutantă a fost Maroc. Germania de Est şi Germania de Vest au avut, fiecare, o delegaţie.
S-a concurat la şase sporturi: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică). Au fost acordate 35 de titluri olimpice.

Jocurile la care a strălucit schiorul francez Jean-Claude Killy

Eroul competiţiei a fost, spre satisfacţia gazdelor, schiorul francez Jean-Claude Killy, câştigător a trei medalii de aur la toate cele trei discipline ale schiului alpin: coborâre, slalom uriaş şi slalom special. La nici 25 de ani, Killy a egalat astfel recordul austriacului Tony Sailer, şi el cu trei medalii în palmaresul Jocurilor Olimpice de la Cortina d'Ampezzo, cu 12 ani în urmă.
POVESTEA JOCURILOR OLIMPICE DE IARNĂ DIN 1964. DEBUTUL NAȚIONALEI DE HOCHEI ȘI AL LUI ION ȚIRIAC
Cele mai multe medalii de aur, în număr de 6, au fost cucerite de sportivii norvegieni. Sovieticii au obţinut 5 medalii de aur, iar reprezentanţii ţării gazdă au urcat de 4 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În total, Norvegia a obţinut 14 medalii, URSS - 13 medalii şi Franţa - 9 medalii, potrivit olympics.com.

Campioni europeni, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe au urcat pe podiumul olimpic

Pentru România, Grenoble a reprezentat un succes. Ţara noastră a obţinut singura medalie din istoria participărilor sale, respectiv cea de bronz, prin echipajul de bob două persoane alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Campioni europeni cu un an înainte, vicecampioni europeni în preajma concursului de la Grenoble, cei doi români au confirmat aşteptările.
BEIJING 2022 | ACCESUL SPECTATORILOR LA JO DE IARNĂ SE VA FACE DOAR PE BAZĂ DE INVITAȚIE! DECIZIA ORGANIZATORILOR
La patinaj artistic, proba feminină a fost dominată de americana Peggy Fleming, dar o evoluţie meritorie a avut şi românca Beatrice Huştiu, de doar 11 ani şi jumătate, care în programul liber a devansat 12 patinatoare mult mai experimentate.
Un număr de 32 sportivi români au intrat în competiţie, la patru sporturi (schi, hochei pe gheaţă, biatlon şi bob) şi şase probe.
În 1968, România a avut cea mai productivă prezenţă la JO de iarnă, cu medalia de bronz la bob două persoane, dar şi cu şapte puncte în total, rezultate în urma cărora a ocupat locul 15 în clasamentul pe medalii şi 16 în ierarhia pe puncte.
Sursa Agerpres
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10