"Mondo", Larisa și Mo. Top 5 performanțe ale lui 2020 în principalele sporturi olimpice

Cezara Paraschiv

Actualizat 31/12/2020 la 16:54 GMT+2

Cu Jocurile Olimpice amânate pentru 2021, principalele sporturi olimpice au avut totuși parte de performanțe de excepție în acest an. Top 5 performanțe ale lui 2020 în principalele sporturi olimpice: recorduri, reveniri și medalii, cu "Mondo" Duplantis, Larisa Iordache, Yulimar Rojas, Caeleb Dressel și Mo Farah.

Jocurile Olimpice

Credit imagine: Eurosport

2020 ar fi trebuit să fie anul celei de-a 32-a ediții a Jocurilor Olimpice, însă pandemia de coronavirus a amânat competiția supremă de la Tokyo cu 12 luni. Deși programul competițional a fost bulversat din temelii, sportivii de top din principalele sporturi olimpice au reușit totuși să ofere câteva momente de magie care fac și mai interesantă lupta pentru glorie în 2021.
Sportul olimpic așteaptă consacrarea următorului mare superstar al său, după retragerile simultane ale americanului Michael Phelps și jamaicanului Usain Bolt, “regii” bazinului de înot și, respectiv, al pistei de atletism. 2020 nu a oferit răspunsul, din cauza Covid-19, însă acesta va veni, aproape sigur, în 2021, la Tokyo, la ceea ce va fi cea mai scumpă ediție a Jocurilor din istorie.

"Mondo" cel săritor: două recorduri mondiale într-o săptămână!

La 21 de ani, Armand Duplantis este noua senzație a atletismului. Născut în Louisiana, în Statele Unite ale Americii, Armand a crescut având în grădină o zonă amenajată special pentru sărituri, tatăl său fiind prăjinist, iar mama - heptatlonistă. De la trei ani, micul Armand și-a spus că visul său cel mare este să doboare recordul mondial la prăjină! În prezent, concurează în cea mai tehnică probă a atletismului pentru Suedia, țara natală a mamei sale, din rațiuni tactice, strategia fiind aceea de a evita complicatele trialuri americane care se soldează adesea cu surprize.
În 2020, având 20 de ani și 2 luni, atletul poreclit "Mondo" a reușit să doboare de două ori într-o săptămână recordul mondial în sală la prăjină. Pe 8 februarie, la Torun, în Polonia, a sărit 6,17 m, depășind recordul de 6,16 m al francezului Renaud Lavillenie (2014). Şapte zile mai târziu, Armand Duplantis a trecut peste ştacheta înălţată la 6,18 m, la Glasgow, iar la 11 zile de la prima sa săritură de record mondial a fost la un vârf de unghie de un al treilea record, în Franța.

Armand Duplantis
Într-un sport în care reperul absolut este uriașul Sergey Bubka, Duplantis pare că poate recrea pas cu pas performanțele uriașului din Ucraina. Bubka abia împlinise 20 de ani când a reușit primul dintre cele 35 de recorduri mondiale ale carierei sale, câștigând apoi șase titluri consecutive de campion mondial. Duplantis a explodat la aceeași vârstă, terminând sezonul neînvins, după 16 competiții. Mondo a depășit pragul de 6 metri în 10 dintre aceste concursuri, performanță prin care a egalat recordul stagional din 1991 al lui Bubka.
Deja, Duplantis este al treilea săritor all-time în topul celor mai multe sărituri de peste 6,00 m reușite în carieră (18), în urma idolului său Renaud Lavillenie (20) și a lui Bubka (46). În plus, în septembrie, Duplantis a reușit și cea mai bună săritură din istorie în aer liber: 6,15 m, la Roma.

Dressel, noul "Om-Pește"

Un anume înotător pare a spune că nici măcar o pandemie nu îi poate pune frână. Caeleb Dressel, 24 de ani, a stabilit trei recorduri mondiale în luna noiembrie a acestui an, în bazin scurt (25 m).
Statele Unite sunt abonate la medalii în natație, iar urmașul lui Michael Phelps se afirmă rapid. Pe 21 noiembrie 2020, Dressel a corectat recordul mondial în bazin scurt la 100 m fluture (47,78) și la 50 m liber (20,16). Apoi, pe 22 noiembrie, a îmbunățit și recordul mondial de la 100 m mixt (49,28), la Budapesta, în cadrul International Swimming League. Oficial, potrivit site-ului FINA, de specialitate, recordurile mondiale sunt încă în curs de omologare, însă acestea sunt doar detalii tehnice pentru înotătorul consacrat deja drept un specialist al sprintului, în stilurile liber și fluture. El și-a îmbunătățit practic proprii timpi-record stabiliți în condiții similare în decembrie 2019, ceea ce dă o și mai mare greutate performanțelor sale.
Din 2019, Dressel este deja cel mai medaliat înotător la o ediție a Campionatelor Mondiale, cu 9 medalii – două peste recordul lui Phelps (2007 și 2011). Posesorul unei forțe impresionante, cultivate cu trudă în sala de forță, Caeleb Dressel este aproape invincibil pe primii 15 m ai curselor de sprint, iar bazinul și-a găsit cu siguranță și omul mereu "dressed to impress" ca o divă de Hollywood, Dressel etalând un braț complet acoperit cu tatuaje.

Furia Roja(s) a triplusaltului: record "ras" după 16 ani!

Yulimar Rojas, 25 de ani, revitalizează o probă tehnică ce intrase ușor în stagnare. Născută în Barcelona Venezuelei, Rojas a crescut în performanțe în 2020 mai ceva ca Făt-Frumos.
Surprinzătoarea campioană mondială din 2016 și-a consolidat an de an poziția de lider al triplusaltului feminin, iar în februarie 2020, la Metz, a devenit doar a opta sportivă din istorie care sare peste 15 m în această probă, cu un 15,03 m.
picture

Yulimar Rojas

Credit imagine: Getty Images

Marea lovitură a venit însă 12 zile mai târziu, la Madrid, în cadrul World Athletics Indoor Tour, când și-a îmbunătățit rezultatul cu 40 de centimetri, trecând cu 7 cm de recordul stabilit în 2004 de Tatyana Lebedeva. 15,43 m este noul record mondial în sală la triplusalt, iar fanii atletismului visează deja la reperul absolut, stabilit în urmă cu 25 de ani, în aer liber, de Inessa Kravets, din Ucraina.

Revenire aclamată pentru Larisa Iordache

Dacă Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar fi desfășurat în condiții normale în vara acestui an, Larisa Iordache nu ar fi avut șanse de participare. Amânarea competiției supreme îi oferă însă o șansă de a prinde un bilet pentru Tokyo cu un rezultat bun la individual compus la Europenele programate pentru 21 - 25 aprilie 2021.
Larisa Iordache. Foto: European Gymnastics
În decembrie 2020, Larisa Iordache, 24 de ani, a revenit într-o competiție internațională după o absență de trei ani, iar cele patru medalii câștigate de ea la Campionatele Europene de la Mersin au tranformat-o în a doua cea mai medaliată gimnastă din istoria întrecerii continentale. Redevenită campioană europeană la bârnă și sol, Larisa Iordache a reușit cea mai frumoasă revenire a anului în sporturile olimpice, iar după trei ani de chin cu trei intervenții la tendonul lui Ahile, după ani de muncă și de târât după ea taloneta de sub călcâi, visul ei continuă, sub lupa atentă a milioane de oameni din șapte zări ale lumii.

Primul record mondial pentru "regele" atletismului britanic

Mo Farah (37 de ani) este primul atlet din istorie care a reușit să își apere titlurile la 5.000 și 10.000 de metri și la Jocurile Olimpice, și la Campionatul Mondial.
Mo Farah
Cel mai de succes atlet britanic pe pistă din istorie la Jocurile Olimpice și-a trecut însă în cont primul record mondial în atletism abia în septembrie 2020, într-o probă atipică, reușind să alerge 21,330 km într-o oră. Farah l-a deposedat de recordul mondial pentru 45 metri pe legendarul Haile Gebrselassie, care stabilise performanța-reper în 2007.
Farah nu mai concurase din 2017, însă acum cariera sa se relansează o dată în plus, britanicul anunțând că dorește să concureze o singură probă la Tokyo în 2021, pe distanța de 10.000 m.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo