Vis la Paris | Lipă, așteptări mari de la Jocurile Olimpice: "Sperăm la un Paris mult mai frumos decât Tokyo"

Maria Olteanu

Actualizat 21/03/2024 la 18:11 GMT+2

Jocurile Olimpice de la Paris vor debuta în mai puțin de 130 de zile, iar emoțiile devin tot mai mari pe ultima sută de metri. Delegația României, care ne va reprezenta în cea mai prestigioasă competiție a lumii, urmărește să se întoarcă cu rezultate cât mai bune, aspect subliniat și de cea care conduce sportul românesc, Elisabeta Lipă.

Paris 2024 : Așa vor arăta Jocurile Oimpice

Au rămas aproximativ patru luni până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris, unde România va participa cu gândul de a obține cât mai multe medalii. Până atunci însă, emoțiile sunt tot mai mari, dar și așteptările din partea delegației noastre, care încă nu s-a definitivat. În următoarea perioadă, alți sportivi români urmează să concureze pentru a obține un bilet la cea mai prestigioasă competiție sportivă a lumii, care va putea fi urmărită în direct pe Eurosport, pe site-ul Eurosport.ro și în aplicația Eurosport.
Team Romania, Jocurile Olimpice
Bucură-te de performanță alături de LIDL, sponsor al transmisiunii Eurosport din drumul spre Paris.
Vara aceasta, în perioada 26 iulie - 11 august, Parisul va găzdui cea de-a 33-a ediția a Jocurilor Olimpice, despre care șefa sportului românesc, Elisabeta Lipă, spune că și-ar dori să fie mai bună decât cea precedentă, de la Tokyo, din 2021.
În urmă cu trei ani, delegația României reușea să se întoarcă de la Jocurile Olimpice cu doar patru medalii, dintre care una de aur şi trei de argint. Acum, speranțele sunt mai mari în rândul tricolorilor, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român a estimat la finele lui 2023 că se așteaptă ca România să obțină între 5 și 7 medalii la Paris.
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a declarat în cursul acestei săptămâni că are așteptări mai mari de la ediția din acest an, care speră să fie una mai reușită din punct de vedere al rezultatelor față de cea din 2021, descriind că și-ar dori să fie o ediție "aşa cum România merită".
De asemenea, aceasta a vorbit și despre care este relația copiilor de astăzi cu sportul, precum și care este partea de vină a părinților în toată ecuația lipsei de performanță.
"Noi sperăm la un Paris mult mai frumos decât Tokyo. E foarte greşit când se spune că ai noştri copii nu mai vor, nu mai fac... Nu, copiii noştri fac (n.r. - sport), copiii noştri vor, dar părinţii au mare parte de vină pentru că au devenit foarte protectivi. Pentru că în momentul în care ai oameni care îşi fac cu pasiune meseria, atunci copiii vin. Eu am trăit în sport cele mai mari satisfacţii atunci când am lucrat în echipă.
Sportul mi-a arătat că oricât de bun ai fi tu individual dacă nu ai o echipă în spate care să te ajute, nu reuşeşti.
De aceea eu sper la un Paris aşa cum România merită. Avem în jur de 80 de sportivi calificaţi până acum, dar sunt şi alţii în curs de calificare, iar obligaţia noastră este să le punem la dispoziţie tot ce au nevoie pentru ca în 27 iulie, când se deschid Jocurile Olimpice, ei să fie în cea mai bună formă", a afirmat Lipă, citată de Agerpres.

Vis la Paris | Elisabeta Lipă: "Batem pasul pe loc"

În ciuda speranțelor mari pentru ediția de la Paris, Elisabeta Lipă a vorbit și despre ceea ce nu funcționează așa cum ar trebui în sportul românesc. Concluzia sa este destul de clară și evidențiază stagnarea performanțelor, subliniind cum și în 2023, la fel ca în 2015, când a preluat o nouă funcție de conducere, a găsit același număr de sportivi calificați.
Deși își pune bazele în sportivii care ne vor reprezenta în acest an, Lipă este conștientă că misiunea va fi una mai mult decât dificilă, aducând în discuție și problemele de finanțare cu care se confruntă sportul românesc.
"În 2015, când am fost ministru al Sportului, România avea 44 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice. În 2023, când am revenit, dar ca preşedintă de Agenţie, România avea tot 44 de sportivi calificaţi. Deci e clar că batem pasul pe loc. La JO 2016 România a cucerit cinci medalii la cinci discipline, iar la JO 2020 au punctat doar două discipline.
La Paris, mă rog la Dumnezeu să puncteze cât mai multe. Dar e foarte greu... pentru că la noi sportul e finanţat doar de statul român. Părerea mea e că nicio ţară din lume nu poate asigura tot ce are sportul nevoie. De aceea, sportul are nevoie să aibă lângă el şi zona privată. La noi vin (n.r. - companiile private), dar vin foarte timid, pentru că nu au facilităţi care să vină în ajutorul lor. Şi cred că ăsta e rolul meu acum, ca preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, şi cu încă nişte oameni care au elanul necesar, să aducem nişte modificări (n.r. - pentru atragerea companiilor private), ca să putem ajuta şi sportul românesc, pentru că altfel e foarte greu.
ANS are un buget de 570 de milioane de lei, iar în subordine are 48 de cluburi sportive, 41 de Direcţii Judeţene pentru Sport, plus Direcţia Municipală, 80 de federaţii, 11 Complexuri Sportive Naţionale, Muzeul Sportului, Institutul Naţional de Cercetare Sportivă şi Şcoala de Antrenori. Iar cu aceşti bănuţi trebuie să asigurăm funcţionarea tuturor acestor structuri", a precizat Elisabeta Lipă.

Cifrele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021

Cu doar patru medalii s-a întors delegația României de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, amânate un an de pandemie.
Singura medalie de aur a României la ultima ediție care a avut loc a fost obținută de Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au făcut o cursă absolut superbă și au devenit campioane olimpice la dublu vâsle.
Rezultatul lor a adus al 20-lea titlu olimpic pentru România la canotaj în istoria întrecerilor. În plus, succesul Simonei Radiș și al Ancuței Bodnar a reprezentat, însă, doar a doua medalie de aur a României la dublu vâsle în istoria Jocurilor Olimpice. În această probă au mai triumfat Elisabeta Lipă și Mărioara Popescu, la ediția din Los Angeles 1984.
Mai mult, medalia de la Tokyo a româncelor a readus canotajul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic după o pauză de 12 ani, ultimul titlu olimpic fiind adjudecat la Beijing 2008, în proba de dublu rame, de Georgeta Andrunache și Viorica Susanu.
picture

Jocurile Olimpice: Bodnar și Radiș au luat aurul olimpic la dublu vâsle feminin

În aceeași dimineață în care Simona Radiș și Ancuța Bodnar cucereau aurul la dublu vâsle, echipajul bărcii de patru rame fără cârmaci a cucerit medalia de argint la Tokyo.
Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari au încheiat cursa din finală pe locul 2, cu timpul de 5 minute, 43 de secunde și 13 sutimi, fiind întrecuți doar de echipajul Australiei. Podiumul a fost completat de Italia.
A treia medalie a canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 a fost câștigată de Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă. Aceștia au cucerit argintul la dublu rame, terminând cursa în 6 minute, 16 secunde și 58 de sutimi, la o secundă și 29 de sutimi de echipajul Croației, care și-a adjudecat aurul.
Pe lângă cele trei medalii de la canotaj, Ana Maria Popescu, la ultima sa participare la Jocurile Olimpice, a adus medalia de argint, după ce, la vârsta de 35 de ani, spadasina a fost învinsă în finală de Sun Yiwen, cu scorul de 10-11. De-a lungul carierei sale, românca a mai cucerit o medalie de aur, cu echipa, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, și un argint, la Beijing 2008.
picture

Jocurile Olimpice: Ana Maria Popescu a obținut medalia de argint în finala de spadă

Jocurile Olimpice de la Paris vor fi pe Eurosport și pe aplicația Eurosport în perioada 26 iulie - 11 august 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo