Medalia obținută de Ana Maria Popescu la Tokyo este prima și singura obținută de România până în acest moment. Totuși, printr-o exprimare nefericită, șeful sportului românesc, Eduard Novak, a umbrit bucuria Anei.

Gestul făcut de Ana Maria Popescu la întâlnirea cu Eduard Novak

Eduard Novak a declarat că și dacă bugetul Federației de scrima era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana Maria nu putea câștiga aurul la Tokyo.
Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
La conferința de presă pe care a avut-o la venirea în țară, Ana Mara Popescu a ținut să-i răspundă lui Eduard Novak și a avut un discurs extrem de sincer, apreciat de foarte mulți oameni pentru că a spus lucrurilor pe nume.
Înainte de această conferință, Ana Maria Popescu și echipa sa au fost așteptați de Ministrul Sportului și mai mulți oficiali.
În momentul când Eduard Novak i-a întins mâna pentru a o saluta, Ana Maria Popescu a trecut pe lângă el și l-a lăsat cu mâna întinsă.
Gestul poate fi văzut chiar într-un video postat de Novak, pe pagina sa. Momentul se întâmplă la secunda 7.

Scuza lui Novak, după reacția Anei

La videoclipul de mai sus, Eduard Novak a răspuns la reacția sinceră a Anei, care s-a arătat deranjată atât de declarația Ministrului, cât și de articole din presă.
"Am mers cu mare emoție și bucurie să îi întâmpin astăzi pe sportivii noștri care au revenit de la Tokyo. M-am întristat însă că interpretarea dată de presă declarațiilor mele de acum câteva zile a umbrit bucuria pe care Ana Maria Popescu o merită pentru medalia obținută cu atâta muncă. Știu ce greu se câștigă o medalie, știu câtă muncă e în urmă, câți ani de sacrificii și renunțări. Ca ministru, dar și ca sportiv, îmi pare rău că un astfel de moment, care trebuia să fie unul de fericire, este întunecat de un scandal de presă. Nimic din cele declarate de mine nu a fost îndreptat împotriva Anei Maria Popescu, pentru care am toată aprecierea și admirația. Este o sportivă de mare valoare, iar medalia ei vine pe fondul multor ani de muncă, nu al celor șase luni de când sunt eu ministru. Răspunsul meu la o întrebare legată de buget a fost interpretat și comentat ca un atac la adresa Anei. Citiți, vă rog, postarea mea din momentul câștigării medaliei! Aceea este declarația mea despre ea. Mă doare să vad sportivii loviți. Cuvintele dor mai mult decat faptele. Titlurile din ziare, așa cum a afirmat și Ana, dor și mai mult.", a scris Eduard Novak.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06