Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Număr impresionant de recorduri mondiale doborâte la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Andrei Nicolae

Actualizat 09/08/2021 la 10:31 GMT+3

Pe parcursul celor 16 zile de întreceri s-au stabilit noi performanțe de vârf la șase discipline. Cele mai multe recorduri au căzut la ciclism și înot.

Karsten Warholm

Credit imagine: Eurosport

Jocurile Olimpice de la Tokyo au ținut cu sufletul la gură o planetă întreagă în ultimele trei săptămâni. Pe parcursul a 16 zile de acțiune au putut fi urmăriți peste 11.000 de sportivi în competiții, s-au acordat 2.401 medalii, au apărut noi vedete, iar într-un final s-a scris o nouă pagină de istorie.
Chiar dacă au mai fost și absențe notabile, în special la tenis, întrecerile din Japonia au adus în prim-plan multe performanțe de excepție. La Tokyo au fost doborâte nu mai puțin de 22 de recorduri mondiale, la 6 discipline. Cele mai multe au "căzut" la ciclism pe velodrom (7). La înot s-au stabilit 6 noi performanțe mondiale de vârf, alte noi repere fiind setate la haltere (4), atletism (3), tir (1) și escaladă (1). A ieșit în evidență performanța atletului norvegian Karsten Warholm, care a reușit să coboare sub 46 de secunde la 400 metri garduri (45.94).
Totuși, față de Rio 2016, acum s-au înregistrat cu 5 recorduri mondiale mai puțin. Iar această scădere a fost observată în primul rând la haltere, unde au fost doborâte cu 4 recorduri mai puțin față de acum 5 ani, unde au fost stabilite 8 performanțe de vârf. Georgianul Lasha Talakhadze a stabilit 3 din cele 4 recorduri.
Lasha Talakhadze

Statele Unite au ocupat locul 1 în clasamentul pe medalii pentru a șasea oară la ultimele șapte ediții

Conform unui bilanț întocmit de BBC Sport și compania Nielsen Gracenote, Statele Unite au ocupat locul 1 în clasamentul pe medalii pentru a șasea oară la ultimele șapte ediții. În acest moment, americanii sunt singurii care au trecut de 1.000 de medalii de aur cucerite în întreaga istorie a Jocurilor Olimpice.Încă o dată, înotul și atletismul au fost nucleul performanței olimpice, cu 56 de medalii, inclusiv 18 de aur (50% din totalul lor, 46% din totalul de aur).
China a terminat la un titlu distanță de SUA, dar cel mai remarcabil progres l-a înregistrat Japonia, care a ocupat locul 3 în ierarhia generală, cu 58 de medalii, dintre care 27 au fost de aur. Pentru niponi a fost cea mai bună poziție după edițiile Tokyo 1964 și Mexic 1968.
Exceptând primele șase națiuni, Italia a avut cele mai bune evoluții din toate timpurile, cu 40 de medalii, la fel ca Olanda (36 de medalii), Noua Zeelandă (20 de medalii) și Brazilia (21 de medalii). Sud-americanii au repetat isprava Marii Britanii de a-și îmbunătăți performanțele la ediția imediat următoare, după ce au fost gazde. Fără doar și poate, Italia a avut una dintre cele mai prolifice perioade din ultimul secol, după ce a mai câștigat Eurovision și Campionatul European de fotbal. Atleții Marcell Jacobs și Gianmarco Tamberi au fost doi dintre eroii delegației.
picture

Marcell Jacobs scrie istorie! Italianul este noul rege al sprintului după aurul de la Tokyo

Pe de altă parte, Germania a fost în afara Top 6 pentru prima dată de la reunificarea Germaniei de Est și de Vest în 1990.

Partea feminină a fost majoritară la medalii obținute pentru SUA, Canada, China, Olanda

BBC Sport a prezentat și un bilanț al națiunilor care au obținut cele mai multe clasări pe locul 4, poziție considerată deseori cea mai nefericită. Statele Unite au fost înfrunte și la acest capitol, cu 26 de locuri 4, fiind urmate de Comitetul Olimpic al Rusiei, cu 16 clasări.
Femeile au sporit poziția Canadei în ierarhia pe națiuni, după ce au adus 75% din zestrea de medalii. Mai bine de 50% din medaliile obținute de parte feminină au fost aduse și în delegațiole SUA, China, Japonia, Noua Zeelandă și Olanda, dintre națiunile de top.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo