David Popovici va avea o galerie puternică în această seară, în Duna Arena din Budapesta, unde va concura pentru câștigarea unui nou titlu mondial, în proba de 100 de metri liber. El va fi susținut din tribune inclusiv de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, care a plecat azi spre capitala Ungariei.
Sportivul în vârstă de 17 ani este mare favorit după timpii realizați în semifinale. El a avut cel mai bun rezultat – 47.13, echivalent cu nou record mondial de juniori. Totodată, a devenit unul dintre cei mai rapizi 10 oameni de pe planetă din toate timpurile cu timpul aminitit. Specialiștii iau în considerare inclusiv posibilitatea de a fi doborât recordul mondial absolut în această seară – 46.92, deținut de brazilianul Cesar Cielo, din 2009.
Campionate Mondiale
David Popovici va fi premiat cu 500.000 de lei de CS Dinamo pentru cele două medalii de aur
29/06/2022 LA 14:09

Mihai Covaliu spune că David Popovici poate fi în înot ce a însemnat Usain Bolt în atletism

Într-o discuție cu Eurosport, Mihai Covaliu îl vede capabil pe David să spargă bariera celor 47 de secunde pe suta de metri, performanță pe care au mai izbutit-o trei oameni în istorie:
Cesar Cielo (Brazilia) – 46.91, în 2009
Alain Bernand (Franța) – 46.94, în 2009
Caeleb Dressel (SUA) – 46.96, în 2019
Președintele COSR este fascinat la rândul lui de modul cum David evoluează în bazin, astfel că l-a comparat cu marele Usain Bolt din atletism: "L-aș compara, nici mai mult, nici mai puțin cu Usain Bolt! Sunt convins că David poate realiza în natație, ce a izbutit Bolt în atletism (n.r. să ducă recordul la 100 de metri la 9.58). Nu o spun eu, ci specialiștii care îl urmăresc în mod special în acest zile". Proba de 100 de metri liber este adesea considerată regina înotului mondial, echivalentul probei de 100 de metri la atletism. Mai mult, David Popovici are șansa istorică să devină abia al doilea înotător din toate timpurile care să câștige aurul la 100 metri liber și la 200 metri liber, la aceeași ediție de Campionat Mondial.

Cu ce impresionează David Popovici

Vorbind despre omul și sportivul David Popovici, Mihai Covaliu – campion olimpic la Sydney 2000 – a dezvăluit și ce îl impresionează: "Faptul că reușește să fie atât de normal, deși are doar 17 ani. Normalitatea pe care David o afișează este impresionantă, este al unui uriaș campion."
El este deja un exemplu pentru toată țara. Noi ca și români, parcă mai mult ca niciodată, avem nevoie de astfel de sportivi care pot deveni lideri, modele, formatori de opinie. David Popovici reușșete să trezeasscă acel sentiment de mândrie națională
Președintele COSR este fascinat de Popovici, dar nu și surprins de performanțele lui. "Este pe un parcurs ascedent. Eu l-am urmărit din 2019, de la Festivalul Olimpic European de tineret de la Baku, unde a câștigat o medalie de aur și două de argint. Acolo a fost cel mai medaliat sportiv din delegație. Îmi aduc aminte că el era foarte surprins că toți colegii vin să-l felicite, să-l aplaude, să le arate medaliile. Le spunea încă de atunci că și ei pot ajunge să le câștige, doar să creadă în ei. Am văzut în el un mare campion. Iar faptul că la Jocurile Olimpice de la Tokyo nu a prins podiumul, l-a ambiționat și mai mult. A muncit și cu mai mare determinare să ajungă primul într-o zi. Iar acel moment a venit. El este deja un exemplu pentru toată țara", a declarat Mihai Covaliu pentru Eurosport.
Întreaga țară îi ține pumnii în această seară lui David Popovici. Marea finală la 100 de metri liber va avea loc la ora 19:22.
Campionate Mondiale
David Popovici, amintire specială cu Robert Glință, din 2016: "Mie mi-a dat primul autograf"
26/06/2022 LA 20:58
Campionate Mondiale
David Popovici a dezvăluit care este cel mai mare vis al său! "La asta lucrăm în fiecare zi"
26/06/2022 LA 19:09