Înotătorul David Popovici, multiplu medaliat la Campionatele Europene de juniori și dublu campion mondial la seniori, va primi invitația de a-și continua studiile la Universitatea de Vest din Timișoara după ce va încheia liceul, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
"Vom face acest demers către David Popovici. Noi în fiecare an trimitem 100 de scrisori personalizate către câștigătorii olimpiadelor școlare, către șefii de promoție sau cei cu 10 la Bacalaureat, deci tot ce înseamnă performanță. Le oferim acestora pachete care includ bursă, cazare gratuită, acces gratuit la toate bazele sportive și instituțiile de cultură din Timișoara și așa mai departe.
Noi am avut printre absolvenți mari sportivi care au pus drapelul României pe cel mai înalt catarg. Așa că ne dorim să îi facem o ofertă și lui David Popovici. Ce va decide David Popovici rămâne de văzut, dar datoria noastră este să încercăm și să păstrăm talentele în țară", a spus Pirtea.
Natație
David Popovici şi Adrian Rădulescu, decoraţi de Iohannis! Mesajul președintelui pentru autorități
20/07/2022 LA 16:20
"Menționez că noi am fost primii care am adus-o pe Simona Halep în cadrul Universității de Vest din Timișoara și i-am oferit titlul de Doctor Honoris Causa când ea nu era locul unu mondial la tenis. Noi am adus-o atunci când era în ascensiune pentru că vedeam în ea trăirile tinerilor, speranțele lor și ale copiilor.
Acești mari sportivi sunt modele pentru generațiile următoare, iar rolul nostru este de a îi aduce în față pentru a arăta că putem atinge cele mai înalte culmi ale performanței în sport, educație, cultură și așa mai departe", a adăugat rectorul, citat de Agerpres.
David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Prin performanța de la Budapesta, Popovici a devenit al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur în probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție a Campionatelor Mondiale, după rezultatul americanului Jim Montgomery în 1973, la Belgrad.
De asemenea, Popovici a cucerit cinci medalii, patru de aur, la 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, ștafetă 4x100 m liber și un argint la combinata de 4x100 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Otopeni.
Citește și:

COSR a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a încheiat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, un parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin care se stabilesc termenii unui acord consacrat consolidării sportului românesc.
Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat că instituția pe care o conduce și UVT vor promova educația, mediul academic, excelența și sportul.
"Este un parteneriat care vine natural, pentru că cele două instituții promovează aceleași valori, valorile olimpice. Vorbim de excelență, de tradiție, de mândrie națională, de performanță și de atâtea rezultate care de-a lungul timpului, atât în mediul academic, cât și și în mediul politic au adus recunoaștere internațională pentru România.
Sportul și educația sunt două domenii foarte importante pentru o națiune. E clar că fără educație nu putem evolua sau dezvolta, la fel și fără sport nu putem fi suficient de sănătoși. Sportul face parte din viața noastră așa cum educația ne ajută să ne dezvoltăm.
În 2023, Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, iar noi avem Luna Olimpică, așa că vom avea o multitudine de evenimente prin care vom promova educația, mediul academic, excelența și sportul. Prin și cu ajutorul Universității de Vest din Timișoara mesajul nostru ajunge la studenții și tinerii care doresc să participe la misiunea noastră", a spus Covaliu, potrivit sursei citate.
Acordul dintre Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Universitatea de Vest din Timișoara prevede implicarea în proiecte comune, utile transmiterii de mesaje comune, în care COSR se va afla alături de UVT, un puternic brand educațional, cu imagine bună la nivel național. COSR va participa la identificarea sportivilor și personalităților vieții sportive care vor primi invitații de participare la competiția internațională anuală "UVT Liberty Marathon", ca personaje simbol ale mișcării sportive din România.
La rândul său, Universitatea de Vest din Timișoara va asigura accesul gratuit al persoanelor propuse de Comitetul Olimpic și Sportiv Român la cursurile postuniversitare organizate de către UVT în diverse domenii (precum sunt cele de digitalizare a activităților de predare-evaluare sau asistență socială). De asemenea, prin acordul de colaborare a fost stabilit un format al desemnării campionilor olimpici care vor fi invitați să semneze medalia "UVT Liberty Marathon", la fiecare dintre edițiile viitoare ale evenimentului.
Colaborarea dintre COSR și UVT s-a concretizat în ultimii ani prin câteva participări la evenimente comune, care au consolidat perspectiva unui proiect de lung parcurs. Astfel, în deschiderea parteneriatului stabilit astăzi prin acordul de colaborare dintre cele două părți, a fost anunțată desemnarea domnului Mihai Covaliu, președinte COSR, pentru a semna medalia UVT Liberty Marathon, oferită ca simbol competițional celor peste 2.500 de participanți ce vor fi prezenți la ediția din acest an a evenimentului.
Natație
Povestea lui Vlad Stancu, surpriza Europenelor de înot pentru juniori! Ce relație are cu Popovici
14/07/2022 LA 06:59
Natație
David Popovici, desemnat cel mai bun sportiv de la Campionatele Europene de înot pentru juniori
10/07/2022 LA 18:50