Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Michael Phelps, despre prețul succesului: "Nu am pierdut o zi. Fără zile libere, fără ziua de naștere, fără Crăciun"

Andrei Nicolae

Publicat 31/07/2021 la 09:22 GMT+3

Cel mai decorat olimpic din toate timpurile este în aceste zile la Tokyo și a împărtășit ceea ce l-a condus către victoriile de senzație de la Jocurile Olimpice, dar și obstacolele pe care le-a depășit pe drum

Kanji Tokyo 2020 Michael Phelps

Credit imagine: Eurosport

Înotătorul american, în vârstă de 36 de ani, este cel mai mare olimpic din toate timpurile, după ce a câștigat de-a lungul participărilor la Jocurile Olimpice nu mai puțin de 28 de medalii, dintre care 23 au fost de aur. El urmărește întrecerile olimpice de la Tokyo chiar de pe puntea bazinului Tokyo Aquatics Centre, fiind și invitat în cadrul transmisiunilor NBC.
Michael Phelps a vorbit într-un eveniment virtual și a reiterat faptul că sănătatea mintală trebuie să fi prioritizată în sport: "Am văzut câți oameni se luptă cu lucruri similare, cu care m-am confruntat și eu sau Simone Biles, în aceste zile”.
Simone Biles has been answering questions about the 'twisties' and does not know if she will be back at the Games
Legenda înotului a subliniat faptul că este foarte important să ai obiective, conform site-ului oficial al Jocurilor Olimpice:
"Cred că este important să ai un vis, pentru că acesta te va ghida. Asta te va ajuta. Te va motiva să te ridici din pat în fiecare zi. Am avut astfel de vise, de a fi înotător olimpic, de a fi deținător al recordului mondial. Crescând, oamenii au crezut că sunt nebun, dorind să fac ceva diferit în sport, să fac ceva ce nimeni altcineva nu a făcut vreodată în sport. Dar am fost încântat. Deci, aș spune, nu vă fie teamă să visați cât de departe puteți să ajungeți".

Michael Phelps: "A fost prima dată când am întâlnit depresia"

Transformarea acestor vise în realitate a însemnat însă ani întregi de muncă și sacrificii pentru Michael Phelps.
"Am mers cinci-șase ani fără să pierdem o singură zi. 365 de zile. Fără zile libere, fără ziua de naștere, fără Crăciun. Eram în apă în fiecare zi. Eram dispus să fac orice, orice era nevoie pentru a avea acea șansă", a explicat Michael Phelps. Starul american a dezvăluit, totodată, că tot acest drum nu a fost întotdeauna lin: "Știu că drumul și calea mea pentru a ajunge acolo unde sunt astăzi nu au fost ușoare. Am avut niște obstacole în drumul meu, a trebuit să învăț cum mă deplasez sau cum să trec peste ele".
Acele obstacole au inclus lupte cu sănătatea mintală, un subiect cu care înotătorul campion și-a petrecut o mare parte din timp, de când s-a retras după Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, după cum a mai susținut sursa citată. "Pot să mă întorc în 2004 și să spun că atunci am experimentat-o ​​prima dată. A fost prima dată când am întâlnit depresia, revenind de la Jocurile Olimpice din 2004. Am suferit destul de rău de depresie postolimpică".
El a descris o altă perioadă de depresie, în urma succeselor sale la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, unde a obținut nu mai puțin de 8 medalii de aur. De acolo, a declarat Phelps, a continuat să vină în valuri.Dar, în 2014, a început să înțeleagă mai bine cu ce se ocupa:
"Atunci am reușit în cele din urmă să văd cu adevărat că acesta sunt cine sunt și că face parte din mine și nu va dispărea. Deci, trebuia să aflu mai multe despre asta. Trebuia să învăț de ce lucrez cum lucrez, de ce sunt așa cum sunt. Am reușit să mă scufund în unele lucruri pe care le umplusem înăuntru, într-un fel de compartimentare și fără să vreau să recunosc. Cred că în acel moment am fost cu adevărat capabil și gata să cresc și să învăț".
Prin ceea ce a împărtășit, Phelps speră că poate să-i ajute și pe alții să învețe.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo