Sportul în Rusia a fost dominat în ultimii ani de scandaluri interminabile de dopaj, astfel că această țară a fost forțată să evolueze la competițiile europene, mondiale și olimpice sub titulatura de "Comitetul Olimpic Rus".
La Moscova pare să existe un sistem organizat prin care sportivii să aibă acces la medicație care să le îmbunătățească artificial rezultatele, astfel că decizia TAS de a o lăsa pe Valieva să participe la Jocurile Olimpice, după ce Comitetul Internațional Olimpic o suspendase, i-a făcut pe americani să ia atitudine. Yankeii deplâng hotărârea Tribunalului de la Lausanne, care vine ca o palmă pentru cei care luptă pentru un sport curat.
"Suntem dezamăgiți de mesajul pe care această decizie îl transmite. Este responsabilitatea colectivă a întregii comunități olimpice să protejeze integritatea sportului. Atleții au dreptul să știe că se luptă pe un teren de joc cu arme egale. Din nefericire, acest drept le-a fost încălcat astăzi. Acesta pare să fie un nou capitol din nerespectarea sistemică și omniprezentă față de sportul curat, din partea Rusiei. Știm că acest caz nu e închis încă, și le cerem tuturor din cadrul mișcării olimpice să continue să lupte pentru un sport curat, în numele sportivilor din întreaga lume", a fost mesajul Comitetului Olimpic al SUA, după decizia TAS.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
CITEȘTE ȘI:
CE RECORDURI MONDIALE ȘI OLIMPICE AU CĂZUT LA BEIJING!

Valieva, pozitivă la trimetazidină

Probabil TAS a considerat că trimetazidina, substanța găsită în sângele Valievei, nu a fost menită să îi îmbunătățească performanțele, ci doar folosită în scop terapeutic (deși aceasta e pe lista substanțelor interzise).
Miercuri, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a explicat că "toată lumea" face "tot posibilul pentru a regla această situaţie cât mai rapid posibil".
Scandalul a izbucnit când ceremonia de decernare a medaliilor pentru concursul pe echipe la patinaj artistic, programată marţi, a fost amânată din cauza unor "probleme juridice", după cum a anunţat atunci CIO, fără să ofere alte detalii.
Presa din Rusia a anunţat rapid că Valieva a fost testată pozitiv, însă a trebuit aşteptat până vineri un comunicat de presa al ITA, organismul responsabil de programul antidoping al Jocurilor, pentru confirmare.
Valieva a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, la un control efectuat în luna decembrie, al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Marţi, RUSADA a suspendat-o provizoriu pe patinatoare. Miercuri, Valieva a făcut însă apel şi a obţinut ridicarea suspendării, din motive încă misterioase.
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16