Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ultimele detalii despre cazul Kamilei Valieva! Ce este trimetazidina și ce urmează pentru rusoaică

Nicu Savin

Actualizat 12/02/2022 la 09:26 GMT+2

Kamila Valieva este într-o situație nedorită la Jocurile Olimpice de la Beijing. Rusoaica ce a făcut senzație pe gheață a avut un rezultat pozitiv la un test antidoping efectuat în decembrie 2021, dar deocamdată nu a fost dictată o suspendare împotriva sa.

Kamila Valieva

Credit imagine: Getty Images

Kamila Valieva a trecut de la agonie la extaz în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing. După ce a impresionat o lume întreagă prin evoluțiile sale din concursul pe echipe la patinaj artisitic, contribuind esențial la aurul luat de Rusia, pentru sportiva de numai 15 ani a început un adevărat calvar.
picture

Valieva scrie istorie la Beijing! Rusoaica de 15 ani a atras toate privirile în concursul pe echipe

Festivitatea de premiere a fost amânată, iar în presa internațională au apărut informații că totul s-a datorat unui test pozitiv al Valievei. Informația a fost confirmată ulterior, iar viitorul patinatoarei la această ediție a Jocurilor Olimpice va fi decis de TAS.

Kamila Valieva, pozitivă la trimetazidină

Valieva a testat pozitiv la trimetazidină în timpul Campionatelor Naționale ale Rusiei, disputate la Sankt Petersburg, în luna decembrie a anului trecut. Testul a fost trimis la un laborator specializat din Suedia, iar rezultatul a venit chiar în ziua ulterioară medaliei de aur câștigate de sportivă cu echipa Comitetului Olimpic Rus la Beijing.
Trimetazidina este o substanță utilizată în mod obișnuit în tratamentul anginei pectorale - dureri în piept cauzate de fluxul sanguin redus către inimă - și alte afecțiuni ale inimii. Crește fluxul de sânge către inimă și limitează fluctuațiile rapide ale tensiunii arteriale.
Această substanță a fost introdusă pe lista interzisă a WADA în 2014 și este interzisă atât în ​​competiții, cât și în afara acestora, deoarece se consideră că medicamentul ajută la rezistență.
Nu este prima dată când trimetazidina este motivul unor scandaluri de dopaj în sportul mondial. La PyeongChang 2018, bobeurul rus Nadezhda Sergeeva a fost exclus de la Jocurile Olimpice după ce a fost testat pozitiv pentru trimetazidină. De asemenea, în 2014, campioana olimpica la înot Sun Yang (China) a fost suspendată după un test pozitiv la această substanță.

Kamila Valieva va afla în zilele următoare dacă va concura sau nu în concursul individual de la Beijing

Imediat după testul pozitiv al Kamilei Valieva, șefii delegației ruse au depus o contestație privind suspendarea sa provizorie. Comitetului Disciplinar Anti-Doping RUSADA acceptat această contestație, astfel că, în mod normal, sportiva ar avea dreptul să concureze în concursul individual de la Jocurile Olimpice.
Doar că Agenția Internațională de Testare va face recurs și totul va fi decis la TAS. Timpul este cel mai mare dușman al sportivei în acest moment, pentru că programul scurt al competiției individuale feminine este programat pe 15 februarie.
Conform , RUSADA insistă că "testul pozitiv nu se aplică în perioada Jocurilor Olimpice", deoarece Valieva a avut rezultate negative la toate testele efectuate ulterior.
"În prezent, Kamila Valieva are dreptul de a se antrena și de a participa la competiții în totalitate, fără restricții, cu excepția cazului în care Curtea de Arbitraj Sportiv ia o decizie diferită în ceea ce privește statutul ei în raport cu Jocurile Olimpice. Având în vedere că testul antidoping al sportivului nu a fost efectuat în timpul Jocurilor Olimpice, rezultatele sportivului și rezultatele concursului pe echipe din timpul Jocurilor Olimpice nu sunt supuse revizuirii automate.", se arată într-un comunicat emis de RUSADA.
CIO a avut o poziție rezervată cu privire la acest caz. Purtătorul de cuvânt Mark Adams a îndemnat la răbdare pentru soluționarea acestei controverse, admițând că este un caz special, fiind vorba despre o sportivă minoră. Ca atare, responsabilitatea pentru situația creată aparține întregului său anturaj, iar CIO a înființat de curând un departament special pentru asemenea cazuri, astfel că lucrurile vor fi clarificate în timp.
picture

Beijing 2022 : Moment emoționant la antrenamentul Kamilei Valieva

"Am creat o comisie specială de anturaj. Ne-am dat seama în urmă cu ceva timp că acest lucru este foarte, foarte important. Este important ca toți oamenii – antrenorii, medicii și toți ceilalți din jurul sportivului – să aibă și ei responsabilitatea lor. Nu ne uităm doar la sportivii implicați în aceste cazuri, ne uităm și la anturajele din jurul lor.
Nu cred că este necesar să o reafirm, dar avem o politică de 100% împotriva dopajului și, în mod clar, urmărim toate cazurile de dopaj până la capăt.Dar în mod clar, în acest caz specific, este un caz în desfășurare și așteptăm să fie clarificat până la capăt. Ar fi greșit din partea oricui să facă vreun comentariu în acest sens, de fapt, mai ales pentru că vorbim despre cazul unui minor. Cred că oamenii trebuie să fie puțin atenți la speculațiile lor neadecvate asupra unui caz", a spus Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo