Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

ITA, clarificări în cazul scandalului de dopaj în centrul căruia e Valieva. Anunţul făcut

Cristian Mihală

Actualizat 11/02/2022 la 08:20 GMT+2

Agenția Internațională de Testare va face un recurs la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) după decizia Comitetului Disciplinar Anti-Doping RUSADA de a ridica interdicția provizorie a lui Kamila Valieva. Ea a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă la campionatele naționale din Rusia.

Kamila Valieva

Credit imagine: Getty Images

Rezultatul pozitiv al fenomenului patinajului mondial (Valieva are doar 15 ani) a venit marți de la un laborator din Suedia, ceea ce a dus la o interdicție provizorie de a participa la competiţii, care a fost ridicată rapid.
Continuarea participării lui Kamila Valieva la Jocurile Olimpice de iarnă va fi decisă de Curtea de Arbitraj pentru Sport, a anunțat vineri Agenția Internațională de Testare (ITA).Organismul a confirmat că Valieva a fost testată pozitiv pentru substanța interzisă Trimetazidină la campionatele naționale de la Sankt Petersburg, în decembrie.
Testul pozitiv – se arată în declarația ITA – a fost analizat și raportat de un laborator acreditat de WADA pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva a condus Comitetul Olimpic Rus spre aurul olimpic în concursul destinat echipelor. Rezultatul a dus la o suspendare provizorie imediată de către agenția rusă anti-doping (RUSADA). Cu toate acestea, o contestație depusă de Valieva la Comisia de disciplină antidoping RUSADA a fost admisă a doua zi, 9 februarie. Deciziile pentru ridicarea suspendării vor fi emise în scurt timp, se mai arată în comunicat.
CITEŞTE ŞI:

Cheia pentru participarea rusoaicei Valieva la proba de simplu e la TAS

Cu toate acestea, CIO și-a exercitat dreptul de a contesta această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS), a spus ITA. Valieva speră să concureze în competiția individuală pe 15 februarie (unde e favorită uriaşă la aur), dar Comitetul Olimpic Internaţional a făcut contestaţia înainte de publicarea motivaţiei deciziei de a ridica suspendarea de către RUSADA.
"CIO își va exercita dreptul de a face apel și de a nu aștepta decizia motivată a RUSADA, deoarece este nevoie de o hotărâre finală înainte de următoarea competiție la care urmează să participe sportiva", a spus ITA.
Audierea va determina, potrivit Associated Press, valabilitatea unei interdicții provizorii la Jocurile Olimpice de la Beijing.
În cazul în care Valieva va lipsi de la proba individuală feminină, în proporţie de 99,9% aurul va ajunge tot la Comitetul Olimpic Rus. Asta pentru că specialiştii estimau că podiumul va fi ocupat în întregime de rusoaice la simplu feminin.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo