Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Rezumatul etapei a treia din Turneul celor Șase Națiuni

Eurosport
DeEurosport

Publicat 26/02/2024 la 17:57 GMT+2

Duminică s-a încheiat etapa a treia din Turneul celor Șase Națiuni, cu o surpriză de proporții, Franța remizând acasă cu Italia, scor 13-13. Meciul ar fi putut să se încheie cu o victorie istorică a "azzurrilor", dacă la ultima fază a partidei, uvertura celor de la Toulon, Paolo Garbisi, nu ar fi lovit bara în urma unei lovituri de pedeapsă.

Franța - Italia, Turneul celor Șase Națiuni

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Marius Davidescu
A fost un final de meci interzis cardiacilor. La pauză, francezii conduceau cu 10-3, după un eseu al căpitanului Charles Ollivon (6’), transformat de Thomas Ramos (7’), același Ramos reușind peste 6 minute să transforme și o lovitură de pedeapsă (13’).
Partida părea că se îndreaptă către un rezultat previzibil. Dar în ultimul minut al primei reprize, centrul deținătoarei Cupei Campionilor la rugby, La Rochelle, Jonathan Danty, primește cartonaș galben pentru un placaj priculos în zona capului unui adversar, cartonaș care după pauză s-a transformat în roșu în urma deciziei arbitrilor din "buncăr".
În urma incidentului, Italia transformă lovitura de pedeapsă prin Martin Page-Relo (43’). Franța începe astfel repriza secundă în inferioritate numerică. Chiar și cu un om în minus, Thomas Ramos mai transformă o lovitură de pedeapsă în minutul 45 și scorul devine 13-3. Italia avea de recuperat 10 puncte, și în fața a 50 de mii de suporteri francezi prezenți în tribunele stadionului Pierre Mauroy din Lille, acest lucru părea imposibil. Și totuși... în minutul 61 Garbisi reduce din diferență după o lovitură de pedeapsă, și scorul devine 13-6. Italia spera la o minune. Francezii nu reușeșc să închidă spațiile în apărare, iar în minutul 70, fundașul celor de la Toulouse, Ange Capuozzo, marchează primul eseu pentru italieni după o fază splendidă, eseu transformat de același Garbisi. 13-13!

Franța, remiză pe teren propriu cu Italia în Turneul celor Șase Națiuni

În ultimele minute, ambele echipe au pornit în căutarea victoriei, Franța pentru a evita un rezultat nedorit pe teren propriu, Italia simțind că poate da lovitura. Astfel că au început să comită erori, iar cei care au făcut prima greșeală sancționată de către arbitru au fost francezii, chiar la ultima fază a meciului! Minutul 80 și lovitură de pedeapsă pentru Italia! Poziție excelentă pentru Paolo Garbisi, aflat în mare formă. Nu are cum să rateze. Dar zeița Fortuna le-a surâs francezilor.
Exact în momentul când se pregătea să execute, balonul cade inexplicabil de pe suport! Timpul trece, și Garbisi trebuie să își reașeze balonul și să trimită printre buturi în mai puțin de 10 secunde. Nu mai este timp pentru poziționarea corectă a balonului. Francezii pun presiune pe arbitru, publicul deasemenea. Jucătorul italian își reașează rapid balonul, și execută lovitura sub o presiune teribilă... și ratează! Mingea lovește bara și meciul se încheie egal. Stupoare în echipa Italiei. Jucătorii sunt la pământ. Francezii răsuflă ușurați și obțin 2 puncte mari.

Ce s-a întâmplat în Turneul celor Șase Națiuni

În celelalte două partide ale etapei, Irlanda a trecut ușor de Țara Galilor, la Dublin, într-un meci fără istoric, scor 31-7, cu punct bonus ofensiv obținut la ultima fază a meciului, și sunt deja cu o mână pe trofeu pentru al doilea an la rând. Galezii s-au dovedit a fi mult prea neexperimentați în această partidă, și au comis prea mult erori de mânuire a balonului, iar scorul de pe tabelă reflectă perfect realitatea din teren. Warren Gatland mai are două meciuri la dispoziție pentru a îndrepta lucrurile, și a obține cel puțin o victorie în această ediție a Six Nations.
În ultimul meci de sămbâtă, Scoția a început surprinzător de slab partida de pe teren propriu cu Anglia, și s-a văzut condusă după 7 minute de joc cu 7-0. Apoi a ieșit la rampă Duhan van der Merwe, și partida a luat o altă turnură. Aripa scoțiană de origine sud-africană, a reușit până la pauză să marcheze două eseuri (19’, 29’), unul după o cursă de peste 50 de metri, eseuri transformate fără probleme de Finn Russell. Englezii au dat replica prin George Ford (lovitură de pedeapsă și specialitatea casei, drop gol), scoțienii au mai înscris și ei o dată din lovitură de pedeapsă transformată de același Russell (34’) și Scoția conducea la pauză cu 17-13. La 5 minute de la reluarea ostilităților, Van der Merwe reușește tripla marcând al treilea eseu (44’), și devine omul meciului, cu o prestație de excepție. Russell transformă eseul și alte două lovituri de pedeapsă (57’, 65’), consolidând victoria “ciulinilor”. Anglia reușește să marcheze în minutul 67 ultimul eseu al partidei, și disputa se încheie 30-21, iar Scoția câștigă pentru a patra oară la rând trofeul Calcutta, egalând performanța din perioada 1970-1972.
În clasament, Irlanda conduce detașat cu 15 puncte, urmată de Scoția cu 9 puncte, Anglia 8 puncte și Franța 6 puncte. Pe ultimele două locuri se află Țara Galilor și Italia cu câte 3 puncte. Etapa viitoare Italia întâlnește pe teren propiru Scoția, Anglia primește pe Twickenham vizita Irlandei, iar Țara Galilor se confruntă la Cardiff cu Franța.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo