Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Avancronica etapei a treia din Turneul celor Șase Națiuni

Andrei Nicolae

Publicat 23/02/2024 la 11:48 GMT+2

După o pauză de două săptămâni, spectacolul celei mai importante competiții rugbistice inter-țări de pe continentul european, revine în prim-plan. Irlanda, campioana en-titre, primește pe Aviva Stadium din Dublin vizita Țării Galilor.

Wales' flanker Tommy Reffell (L) and Wales' fly-half Ioan Lloyd tackle England's scrum half Alex Mitchell (C) during the Six Nations international rugby union match between England and Wales at Twickenham Stadium

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Marius Davidescu
Sâmbăta, 24 februarie, de la ora 16:15 ora României, Irlanda și Țara Galilor deschid etapa a treia din Turneul celor Șase Națiuni. Irlandezii au pornit "ca din pușcă" în această ediție a Six Nations, cu o victorie fără drept de apel, în deplasare, în fața principalei contracandidate la trofeu, Franța, scor 38-17. Apoi, în etapa a doua, au continuat forma bună cu o victorie categorică în fața Italiei, 36-0 pe teren propriu, astfel că rămân principalii favoriți la câștigarea trofeului și anul acesta.
De partea cealaltă, Țara Galilor a făcut pe Millennium Stadium din Cardiff două reprize diametral opuse în prima etapă în fața Scoției. La pauză, tabela indica un neverosimil 20-0 pentru "ciulini", dar galezii au ieșit de la cabine parcă o altă echipă și au reușit să revină în joc marcând nu mai puțin de 4 eseuri, obținând punctul bonus ofensiv. Nu a fost însă suficient, iar Scoția, condusă din teren de un Finn Russell în poate cea mai bună formă a carierei, s-a impus în final cu 27-26. A fost prima victorie a "ciulinilor" pe teren galez după 22 de ani. Galezii au obținut totuși punctul bonus defensiv, pierzând partida la mai puțin de 7 puncte diferență.
În a doua etapă "dragonii" s-au deplasat pe Twickenham pentru a întâlni Anglia. Meciul a fost foarte strâns, dar în final experiența semifinalistei Cupei Mondiale de anul trecut și-a spus cuvântul, iar "trandafirii" s-au impus cu 16-14. Din nou, punct bonus defensiv pentru galezi!
Meciul dintre Irlanda și Țara Galilor se anunță o partidă echilibrată, chiar dacă echipa lui Andy Farrell pleacă mare favorită, având la ora actuală, conform specialiștilor, cea mai bună echipă din istorie, asta chiar și fără vedeta Johnny Sexton, retras din națională după Cupa Mondială. Țara Galilor se află în plin proces de reconstrucție, iar Turneul celor Șase Națiuni de anul acesta va fi probabil pentru ei, la fel ca în ultimele două ediții când au terminat pe locul 5, unul de sacrificiu și schimb de generații.
Neozeelandezul Warren Gatland, antrenorul de legendă al galezilor, cel care le-a adus în vitrină 4 trofee Six Nations dintre care 3 cu Grand Slam, are sarcina de a readuce Țara Galilor acolo unde îi este locul și caută cea mai bună formulă. La Cupa Mondială de anul trecut, "dragonii", cu un lot foarte tânăr, au arătat că nu mai sunt echipa care pierdea pe teren propriu cu Italia acum doi ani. Chiar și fără cel mai promițător tânăr jucător galez din ultimii ani, aripa Louis Rees-Zamitt, plecat în mod surprinzător în NFL, Țara Galilor poate obține rezultate pe măsura blazonului.
Citește și:

Scoția - Anglia și Franța - Italia, celelalte două dueluri "de foc" din etapa a treia a Six Nations

Al doilea meci al zilei pune față în față, pe Murrayfield din Edinburgh, Scoția și Anglia, un duel de tradiție a cărui istorie începe în 1871, când cele două echipe s-au întâlnit în primul meci internațional din istoria rugby-ului! Cele două echipe s-au întâlnit până acum de 141 de ori, iar în Turneul celor Șase Națiuni Anglia nu s-a mai impus în fața Scoției de 3 ani. Asta nu este o surpriză, ținând cont că "ciulinii" se află începând din 2017, când pe bancă a fost adus Gregor Townsend, într-o creștere de formă spectaculoasă.
Tot în această partidă va fi pus în joc și trofeul Calcutta, cel mai vechi trofeu din rugby-ul internațional, care se decernează câștigătoarei duelului dintre cele două țări. În prima, etapă Scoția s-a impus la limită în Țara Galilor după o repriză secundă de coșmar, iar în etapa a doua a pierdut acasă, în fața Franței, scor 20-16, într-un meci în care scoțienii au pus balonul în terenul de țintă francez, la ultima fază a partidei, dar arbitrul video, deși a acordat inițial eseul, a revenit asupra deciziei și a anulat încercarea în mod eronat, privând-ui pe "ciulini" de o victorie meritată.
De partea cealaltă, în prima etapă, Anglia a tremurat pe final la Roma, pe Stadio Olimpico, în fața Italiei, scor 27-24, și s-a impus greu în etapa a doua în fața Țării Galilor, scor 16-14. Echipa lui Steve Borthwick pornește cu șansa a doua pe Murrayfield, iar dacă scoțienii se vor impune sâmbătă, vor egala recordul de 4 victorii consecutive în fața Angliei din perioada anilor 1970-1972.
Etapa se va încheia duminică, pe 25 februarie, de la ora 17:00 ora României, cu meciul dintre Franța și Italia. Partida nu se va disputa pe Stade de France, așa cum eram obișnuiți cu meciurile de acasă ale "cocoșului galic", ci va avea loc pe stadionul Pierre Mauroy al celor de la Lille OSC. Cele două echipe s-au întâlnit pentru prima dată în 1937, Franța obținând până acum 48 de victorii, în timp ce Italia a reușit să se impună doar de 3 ori, ultima oară în 2013.
Echipa lui Fabien Galthié a făcut un meci slab în prima etapă în fața Irlandei, încasând 5 eseuri și pierzându-l pentru următoarea partidă pe jucătorul de linia a doua, Paul Willemse, care a primit cartonaș roșu după multiple infracțiuni. În etapa a doua "cocoșii" s-au impus în Scoția în urma unei decizii cel puțin controversate a arbitrului video, într-un meci pe care ar fi putut la fel de bine să îl piardă. Pare că Franța nu se regăsește fără liderul echipei, Antoine Dupont, cel mai bun jucător al lumii în 2021, acesta luând decizia după Cupa Mondială de anul trecut de a se concentra pe rugby-ul în 7, devenit între timp sport olimpic.
Cu toate acestea, meciul cu Italia ar trebui să fie unul facil, care să-i scoată pe francezi din forma slabă arătată în ultimele partide. În schimb Italia, cu un antrenor nou la cârmă, speră să treacă peste eșecul la zero în fața Irlandei din etapa precedentă și să facă un meci cel puțin la fel de bun precum cel din prima partidă împotriva Angliei. Echipa lui Gonzalo Quesada se poate baza în această partidă și pe serviciile proaspătului jucător naturalizat, Louis Lynagh, fiul fostului mare internațional australian Michael Lynagh, jucător de legendă al "cangurilor", campion mondial în 1991 cu Wallabies. Italia, în ciuda rezultatelor negative din Six Nations, este într-o evidentă creștere de formă, și există șanse să vedem surprize din partea "azzurrilor", chiar dacă le va fi foarte greu să evite lingura de lemn și anul acesta.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo