Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV | "Aveam 122 de km/h! A fost cel mai urât vis!" Cum se simte Valentin Crețu după ce s-a răsturnat cu sania

Bianca Dumitru

Actualizat 07/02/2022 la 18:25 GMT+2

Valentin Crețu a ratat duminică accederea în finala probei de sanie, după ce s-a răsturnat în manșa a treia. Astăzi, românul a oferit de la Beijing un interviu exclusiv pentru Eurosport.ro, în care a povestit cum se simte și ce planuri are.

Valentin Crețu

Credit imagine: Getty Images

Valentin Crețu este unul dintre cei 21 de sportivi români prezenți la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. A fost aproape de o performanță remarcabilă în proba de sanie, dar s-a răsturnat înaintea ultimului viraj, iar visul său de a se clasa în top 15 s-a spulberat.
La 24 de ore de la ghinionul avut în manșa a treia a probei de sanie de la Beijing, sportivul a oferit un interviu exclusiv pentru Eurosport.ro. Valentin Crețu a declarat că se simte bine, dar că este puțin dezamăgit de faptul că nu a reușit să evolueze în finală.
Românul a vorbit și despre ce a simțit în momentul în care s-a răsturnat, la viteza de 122 de km/h, și a comentat care sunt condițiile pârtiei olimpice, despre care a spus că este foarte diferită de cele pe care concurează de obicei.
"Mă simt bine, sunt nerăbdător pentru următoarea șansă, în startul probei pe echipe, care va avea loc pe 10 februarie. Sunt puțin dezamăgit de a treia manșă, care nu m-a ajutat să prind finala, dar per total atmosfera de aici este foarte bună având în vedere aceste vremuri de pandemie și încercăm să luăm cât mai mult din energia bună pe care o găsim în jurul nostru.
Pârtia olimpică este unică, sunt viraje care nu pot fi asemănate cu altele din circuitul mondial în care suntem obișnuiți să pilotăm. Este o pârtie foarte tehnică și, fiind pârtie olimpică, nu am avut acces să ne antrenăm pe ea, cum am fi avut pe pârtii din lume. A fost un număr limitat de antrenamente de manșă și acest lucru s-a văzut la foarte mulți sportivi, atleți de top, mai ales atunci când a existat dorința de a se autodepăși și de a se clasa pe o poziție cât mai înaltă. Riscăm un pic și, nefiind foarte bine acomodați cu condițiile de aici, gheață foarte tare, -15 grade, -10 grade afară, aderență foarte scăzută (dacă o putem numi așa) și de aceea apar aceste răsturnări.
Citește și:

"A fost cel mai urât vis"

Aveam 122 de km/h în momentul răsturnării. Am simțit că sunt pe trasa bună, viteza fiind foarte mare, acolo e un pasaj puțin în urcare, iar apoi se coboară foarte brusc, nu a fost ușor, a fost un moment în care gravitația e undeva la 0,2 - ceea ce înseamnă că plutești un pic și nu simți exact poziția pe care o ai față de pereții laterali ai pârtiei.
M-am relaxat, am anticipat următorul viraj, dar de fapt eu aveam o direcție greșită, spre lateral dreapta, și m-am urcat pe scafa aceea un pic mai mult decât ar fi trebuit, nu am fost pregătit pentru asta și ca urmare doar m-am trezit cu fața lipită de gheață. A fost cel mai urât vis, nu mă puteam gândi la așa ceva.
Am încercat să revin pe sanie, dar fiind nepregătit pentru așa ceva, m-a răsturnat și aveam mâna blocată sub mine și dacă scoteam mâna de sub mine, trebuia să dau drumul la sanie, iar dacă treci linia de sosire și nu ești în contact cu sania, ești descalificat. Practic, pierzit tot. Așa că am ales să țin sania lângă mine și să încerc să mă repoziționez, fără prea mari reușite.
Am trecut linia de sosire, fiind în contact cu sania, dar am avut o întârziere mult prea mare, care nu m-a ajutat să acced în manșa finală", a declarat Valentin Crețu.
picture

Ghinion teribil pentru Valentin Crețu! S-a răsturnat cu sania înainte de ultimul viraj

Sportivul a vorbit și despre planurile sale de viitor, spunând că și-ar dori să poată ajunge la încă două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, performanță prin care ar egala recordul biatlonistei Eva Tofalvi.
"Eu aș vrea să cred că pot să ajung la recordul Evei Tofalvi de 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, dar rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile. Îmi doresc mai mult, dintotdeauna mi-am dorit mai mult și simt că e nevoia de o schimbare. Probabil că în primăvară ne vom întâlni și vom pune lucrurile cap la cap să vedem ce direcție putem aborda în acest sens. Eu mi-aș dori să particip la 6 ediții, mai rămâne să și merite", a adăugat Valentin Crețu pentru Eurosport.ro.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo