De MARIAN URSESCU
Cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice de Iarnăpentru sportivii români în ultimii 24 de ani a fost obținut de ea. Raluca Strămăturaru s-a clasat pe 7 la PyeongChang 2018 în proba de sanie.
Locul 7? Sigur că noi suntem un popor de sportivi, un popor care nu e mulțumit cu argintul sau bronzul! Atunci când luăm aurul, ceilalți competitori au fost prea slabi! Locul 7 într-un concurs la sporturile de iarnă ce reprezintă de fapt? "Pentru mine e o realizare foarte mare, mai ales dacă te uiți la ce materiale și ce condiții au cei din alte țări. În România nu avem o pârtie pentru sanie, ne antrenăm numai în străinătate, în Austria, Germania, Letonia sau pe unde ne mai poartă concursurile de Cupă Mondială. Campionatele Naționale ale României se țin în Austria. Și atunci acest loc 7 e bun? ", întreabă Raluca Strămăturaru.
Beijing 2022
Imagini de colecție cu echipa României la sanie, clasată pe locul 9. "Pasiunea i-a unit"
11/02/2022 LA 04:39
DEFILAREA DELEGAȚIEI ROMÂNIEI, LA CEREMONIA DE DESCHIDERE A JOCURILOR OLIMPICE DE IARNĂ DE LA BEIJING
Își dorește ca și la Beijing 2022 să repete măcar performanța din Coreea de Sud. "Normal, cine nu și-ar dori săîmbunătățească performanța, să mă clasez în puncte, să vin între primele 6. Dar e foarte greu. Am o concurență incredibilă. Nemțoiacele dunt foarte bune, austriaca, aproape că sunt de neînvins", explică Raluca.

Amintiri din China

Raluca Strămăturaru a ajuns pentru a doua oară la Beijing. Ieri a dus cu mare onoare steagul României la festivitatea de deschidere pe Stadionul Olimpic, alături de fondistul Paul Pepene. A făcut cu mâna celor de acasă, a avut emoții. S-au simțit fluturii în stomac. A fost însă senzația pe care nu o va uita niciodată.
În octombrie, anul trecut, Raluca a mai luat startul la Beijing într-o etapă de Cupă Mondială. "A fost foarte diferit față de acum. Am stat numai în camera de hotel, nu am avut voie să facem nimic. Masă la restaurant, antrenament, pârtie. Trei săptămâni am fost într-o bulă. Și acum e la fel, dar parcă e altă atmosferă", explică Raluca. Pârtia olimpică i se pare una foarte tehnică. "Nu e o pârtie de mare viteză, adică nu se prind 150 de kilometri pe oră, cum se întâmplă pe alte pârtii. Dar e o pârtie tehnică. Aici se va vedea pilotul din nou", spune românca.

Cum a fost la celelalte ediții ale Jocurilor Olimpice?

Vancouver 2010
"Prima ediție nu se uită niciodată și cred că rămâne cea mai frumoasă. Asta și pentru că am concurat alături de sora mea și cred că asta a făcut-o să fie mai specială. Atmosfera din Canada a fost sublimă. Am trăit pentru prima dată atmosfera din satul Olimpic, ne-am făcut mulți prieteni. Pista de acolo a fost una foarte rapidă, foarte dificilă. Dacă vă aduceți aminte, s-a făcut mult tan-tam pentru că un sănier georgian a murit atunci la antrenamente. Sania nu este un sport așa de ușor, mergi cu 157 km la oră, nu-ți permiți să faci nicio eroare. De obicei se iau măsuri de siguranță, chiar dacă te răstorni", a spus Raluca
Soci 2014
"Soci nu a fost o ediție prea reușită pentru mine, nu au fost manșele pe care mi le-am dorit, nu îmi aduc aminte cu plăcere de Rusia, deși condițiile au fost foarte bune, bazele de concurs superbe. Am avut probleme de adaptare cu pârtia, nu mi-au ieșit antrenamentele cum doream și n-am prins încredere. Eu am schimbat un pic strategia, pentru că eram dezamăgită că m-am clasat doar pe 30", își amintește Raluca.
Pyeonchang 2018
"A fost clar vârful carierei mele. Cel mai frumos lucru care se putea întâmpla la Jocuri. Au fost mulți sportive care au avut probleme, pârtia a fost destul de tehnică și de dificilă. Toată lumea vorbea de virajul 9, un viraj care nu prea a iertat. În finală, o concurentă din America a avut nevoie de îngrijiri medicale. Eram în vestiar când s-a răsturnat, ne uitam toate la televizor. Când am văzut răsturnarea, ne-am întors cu spatele, să nu vedem reluările. Am terminat pe 7, dar nu cred c-am realizat pe moment ce însemna. Eram bucuroasă că mi-au ieșit manșele și că n-am dezamăgit. Nici nu prea am avut timp să mă bucur, că a doua zi urma concursul pe echipe, unde ne-am clasat pe 10"
LIVE BLOG JO 2022 | JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ DE LA BEIJING AU FOST DECLARATE OFICIAL DESCHISE
La sanie sunt multe lucruri de care trebuie să ții seamă. Startul e foarte important. Dacă ești un sportiv mai masiv, cu kilograme mai multe, atunci startul poate să fie o problemă. Dar apoi, kilogramele mai multe atârnă pe pistă, prinzi viteză și constituie un avantaj. "Și la sanie se face un cântar oficial, nu există o limită de categorie. Nu contează kilogramele, să pui în mișcare kilogramele pe care le ai. Dacă un sportiv cântărește mai puțin de 75 de kilograme, se poate adăuga o greutate suplimentară, la noi se folosește plumb. Nu este interzis să iei startul dacă ai kilograme mai puțin. Dacă pui plumb mult pe tine, ai probleme la start. Nu există greutatea ideală, e greutatea cu care te simți tu bine", spune Raluca.
"SUNT PLECATĂ DIN SEPTEMBRIE DE ACASĂ, NU E CHIAR PLĂCUT. CRĂCIUNUL ÎL FĂCEAM ACASĂ CU FAMILIA, DE OBICEI, DAR ANUL TRECUT NU S-A MAI PUTUT. DIN CAUZA PANDEMIEI. CRĂCIUNUL L-AM FĂCUT ÎN AUSTRIA, IAR REVELIONUL ÎN GERMANIA"
Raluca Strămăturaru, sanie
Beijing 2022
Ștafeta Germaniei a câștigat medalia de aur la sanie
10/02/2022 LA 15:04
Beijing 2022
Ștafeta României de sanie, prestație onorabilă la JO! E cel mai bun rezultat de până acum la Beijing
10/02/2022 LA 14:37