Concursul pe echipe mixte la sărituri cu schiurile a stârnit una dintre cele mai mari controverse de la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022. Nu mai puțin de cinci sportive din patru echipe de top au fost descalificate, astfel că podiumul a fost atunci unul cu totul surprinzător, cu Comitetul Olimpic al Rusiei pe locul 2 și Canada pe locul 3. Slovenia a devenit atunci campioană olimpică.
Descalificările au venit din cauza costumelor, motiv pentru care oficialii iau în calcul acum să schimbe și regulamentul. În sensul ca întreaga inspecție a salopetelor să aibă loc loc înainte de săritură. În acest fel, nimeni nu va mai fi descalificat după concurs.
Beijing 2022
VIDEO | Friends&Family. Momente emoționante la revenirea acasă a săritorilor români
15/02/2022 LA 10:19

Florin Spulber a vorbit despre problema costumelor la sărituri cu schiurile

Florin Spulber, antrenortul lotului național de sărituri, a susținut însă în emisunea #OlympicTalks, pe pagina Eurosport de Facebook, că nu a fost surprins de descalificările în masă de la respectiva întrecere. Mai ales că sportivii merg în general la limită, în tentativa de a obține cele mai bune rezultate.
"Nu m-au surprins descalificările. Jocul greșeala așteaptă. Știm noi că nu au primit avertisment acele persoane? Știm noi că nu au fost mai multe costume acolo? Nu vreau să dau nume... ", a precizat Florin Spulber.
Antrenorul român a amintit de un episod în care Daniela Haralambie a fost descalificată pentru 100 de grame. Totodată, a precizat că un sportiv poate pierde chiar și până la jumătate de kilogram, în perioada de câteva zeci de minute în care așteaptă săurce pe bara de start.
"Nu a plâns nimeni când noi am fost descalificați în finala Cupei Mondiale de la Râșnov, când Dana era calificată. Ea a realizat o săritură foarte bună, dar pentru de 100 de grame mai puțin la greutate a fost descalificată.
Comisia de control și-a făcut treaba, important este cum gestionezi tu acea situație de stres. Înainte de start, când poți să stai și jumătate de oră, se poate pierde jumătate de kilogram din greutate prin transpirație. Acel costum trebuie să fie perfect prin toleranță, între suprafața corporală și material. Prin pierderea greutății se crează o distanță mai mare, costumul devine mai larg, motiv pentru care poți să fii descalificat. Nu ai timp să-ți repari costumul", au fost explicațiile lui Florin Spulber.
Beijing 2022
Momentele de neuitat ale concursului de sărituri cu schiurile, de la Beijing
14/02/2022 LA 17:05
Beijing 2022
Marius Lindvik l-a învins pe Ryoyu Kobayashi pe trambulina mare la Jocurile Olimpice
12/02/2022 LA 12:52