Daniela Haralambie, Andrei Feldorean, Daniel Cacina și Sorin Mitrofan sunt cei patru "vulturi" tricolori care au obținut biletele pentru Jocurile din China. Din păcate, ultimul nu a putut însă să părăsească țara, după ce a avut un rezultat pozitiv la Covid-19. Cum se explică această ascensiune a săriturilor din România?
"Reprezintă rezultatul unei strategii care a funcționat începând din 2007. Am început cu OMW, Move & Jump, apoi am continuat sub titulatura 'Construim pentru Viitor'. Am pornit de la zero cu o echipă de copii, cu tot ce înseamnă know-how în sărituri cu schiurile, cu echipamente, cu metode de pregătire, etc. Iar aceste rezultate au venit oarecum firesc. Chiar dacă la prima vedere calificările par surprinzătoare, noi ne așteptam la ele. Și vor urma altele și mai bune", a răspuns antrenorul coordonor al loturilor naționale, Florin Spulber.
Beijing 2022
VIDEO | Friends&Family. Momente emoționante la revenirea acasă a săritorilor români
15/02/2022 LA 10:19

Săritorii român au avut o rezistență de fier în tot procesul lor de dezvoltare

În momentul de față, săriturile din România beneficiază de un rulaj de aproximativ 100 de sportivi.
https://i.eurosport.com/2022/01/25/3297151.jpg
Ce au în mod special tricolorii prezenți în aceste zile la Jocurile Olimpice? "Au rezistat de-a lungul anilor la accidentările apărute, dar și la riscurile pe care le prezintă această disciplină. Au lucrat foarte mult pentru a ajunge la un nivel superior și cum spune și o vorbă, cei mai buni rezistă", a venit replica lui Florentin Spulber.
Antrenorul a continuat: "Apoi, nu trebuie să omitem faptul că toți sunt sportivi foarte tineri, Dana are 24 de ani, Andrei – 21 ani, Daniel tocmai a terminat junioratul. De aici mai pot face minimum două cicluri olimpice. De aici ar trebui să fie mai ușor, dacă mențin ritmul de pregătire, dacă vor fi susținuți să concureze constant în întrecerile internaționale. Dacă începem alți 8 ani cu o nouă generație, atunci s-a lucrat degeaba până acum. Între timp a crescut și vârsta marilor performanțe, mai sunt doar excepții de sportivi care au performanțe la vârste foarte fragede. Nu se mai caută specializări timpurii, pentru că și benzina se terminămai repede. De asta a și crescut vârsta pentru marea performanță, 50% din sportivii de top au aproape sau au trecut de 30 de ani, priviți la Karl Geiger, Kamil Stoch. Așadar, avem niște sportivi talentați, cu perspective de a urca și mai mult pe viitor".
În ceea ce privește așteptările pentru Beijing 2022, Florin Spulber a punctat: "Sunt rațional. Eu mă aștept să realizeze săritura lor maximă, așa cum spunem noi. Nu mă gândesc la o clasare anume. Dana este capabilă să facă și Top 10, Top 15, Top 20. Dacă reușește o săritură calitativă din punct de vedere tehnic, atunci lucrurile se pot lega mai ușor și pentru viitor, pentru că va căpăta și mai multă încredere. Băieții sunt și ei foarte motivați. Nu au experiență la acest nivel, dar au ocazia să o acumuleze acum, sper să realizeze niște sărituri pe care să le gestioneze pe viitor, în tentativa lor de a urca mai sus. Sunt niște copii deosebiși, toți sunt capabili de rezultate deosebite."

Florin Spulber: "Timp de 2 ani nu am avut nicio problemă cu coronavirusul"

Din cauza unui rezultat pozitiv chiar înainte de plecare, inclusiv antrenorul Florin Spulber a ratat prezența la Jocurile Olimpice. Oficialul a trecut însă peste acest moment și după ce a ieșit din carantină a plecat la Zakopanne în Polonia, pentru a pregăti lotul pentru FOTE, competiție care se va desfășura în martie în Finlanda.
"Timp de 2 ani nu am avut nicio problemă cu coronavirusul, s-a întâmplat să vină un test pozitiv chiar înainte de plecare la Jocuri. Se întâmplă și la case mai mari, liderul Cupei Mondiale la feminin, Marita Kramer, s-a confruntat din păcate cu aceeași problemă. Este o problemă generală, nu avem cum să o controlăm", a susținut antrenorul, care încearcă totuși să ajute, cum poate, de la distanță.
"Săritura, tehnica nu se schimbă. Iar pe sportivi îi ajut cum pot. Slovenii și rușii ne ajută pe parte de service, iar Puiu Gaspar face o treabă bună pe parte de organizare. Iar dacă ești pe un vârf de formă, nu ai cum să dai greș. Sigur, mai sunt de luat în calcul și alți factori, precum echipamentul, reglementările se modifică de la o lună la alta. Toți factorii aflați la un nivel superior duc la performanțe superioare", a mai spus Florin Spulber, care a ținut să-și nominalizeze și colegii care au pus umărul la ascensiunea săritorilor calificați la JO, adică Tudor Remus, Adrian Comănescu și Octavian Bălan. "Suntem o echipă mică, dar inimoasă, care a funcționat", a concluzionat multiplul campion național.
Săritorii români vor intra în concursuri chiar sâmbătă, 5 februarie. Andrei Feldorean și Daniel Cacina vor avea concurs de calificare pe trambulina normală începând cu ora 08:20. Dana Haralambie va sări în prima manșă de la ora 12:45, iar dacă trece de ea, o vom urmări în runda finală de la ora 13:35.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 pot fi urmărite în direct și integral pe Eurosport și pe platforma Eurosport Player.
Sursa foto: COSR
Beijing 2022
Momentele de neuitat ale concursului de sărituri cu schiurile, de la Beijing
14/02/2022 LA 17:05
Beijing 2022
Florin Spulber a comentat cel mai controversat subiect de la sărituri: "Nu m-au surprins"
12/02/2022 LA 13:54