Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Topul celor mai buni 10 săritori cu schiurile din istorie

Andrei Nicolae

Publicat 04/11/2021 la 19:04 GMT+2

Topul celor mai buni 10 săritori cu schiurile din istorie este deschis de finlandezul Matti Nykanen, care a stabilit multe repere pentru lumea "icarilor moderni".

Will als Probespringen zu Olympia: Matti Nykänen

Credit imagine: SID

În așteptarea startului Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile, programat pe 20 de noiembrie, la Nizhny Tagil (Rusia), Eurosport România a încercat să întocmească un Top 10 al celor mai buni săritori cu schiurile din istorie.
Am luat în considerare sportivii care au concurat începând cu sezonul 1979/80, când s-a desfășurat și prima ediție a Cupei Mondiale. Iar principalele repere pe care le-am avut în vedere au fost realizările în Cupa Mondială și la Jocurile Olimpice, dar și constanța și consistența "icarilor moderni" pe parcursul mai multor sezoane. Săriturile cu schiurile sunt un sport unde cu greu poți să-ți menții aceeași formă pe parcursul mai multor sezoane la rând.

10. Martin Schmitt (Germania)

Martin Schmitt im Eurosport-Podcast "Extra Time"

Germanul a câștigat Cupa Mondială de două ori, iar în total a adunat 28 de victorii, cu care ocupă locul 7 all-time. Are în palmares și un titlu olimpic la echipe. Îi lipsește Turneul celor Patru Trambuline.

9. Andreas Goldberger (Austria)

Andreas Goldberger

Austriacul a câștiga de trei ori Cupa Mondială, iar în alte două rânduri Turneul celor Patru Trambuline. Are însă doar două medalii de bronz la Jocurile Olimpice, iar după numărul de victorii în Cupa Mondială – 20 – ocupă locul 14 all-time.

8. Thomas Morgenstern (Austria)

Thomas Morgenstern

A câștigat de două ori Cupa Mondială și are 76 de podiumuri de etapă, fiind la acest ultim capitol pe locul 6 all-time. Turneul celor Patru Trambuline figurează, de asemenea, în palmaresul lui, dar și 3 titluri olimpice, din care unul la individual. Ar fi putut fi și mai mare dacă nu ar fi fost chinuit de accidentări.

7. Jens Weissflog (Germania)

Jens Weißflog und Nykänen waren lange Konkurrenten
A cucerit în patru rânduri Turneul celor Patru Trambuline. Germanul a reușit să obțină rezultate notabile când Nykanen era uimitor. Și-a trecut în cont și un titlu în Cupa Mondială, dar și trei medalii de aur la Jocurile Olimpice.

6. Simon Ammann (Elveția)

Simon Ammann Juegos Olímpicos
Elvețianul este pe locul 9 all-time după numărul de victorii de etapă în Cupa Mondială – 23. Are și un Glob de Cristal în această competiție. Simon a strălucit însă în competițiile mari, drept dovadă că deține în palmares nu mai puțin de 4 titluri olimpice.

5. Janne Ahonen (Finlanda)

Janne Ahonen ist nicht bei der Vierschanzentournee dabei

A fost, probabil, cel mai constant săritor din toate timpurile, iar cifrele sunt elocvente. A terminat de 8 ori pe podiumul Cupei Mondiale la overall, având și 2 titluri. Finlandezul este și sportivul cu cele mai multe podiumuri de etapă din competiție – 108 clasări în Top 3, dar și cele mai multe poziții în Top 10 - 248. Janne Ahonen are și cele mai multe titluri în Turneul celor Patru Trambuline – 5 trofee. Este pe locul 5 după numărul de victorii de etapă în Cupa Mondială – 36. Îi lipsesc însă medaliile de aur la Jocurile Olimpice. Finlandezul are două medalii de argint cu echipa.

4. Gregor Schlierenzauer (Austria)

Gregor Schlierenzauer muss seine Saison vorzeitig beenden
Austriacul și-a anunțat de curând retragerea din activitate. Este considerat unul dintre cei mai talentați săritori din toate timpurile. El deține recordul de victorii de etapă în Cupa Mondială – 53. Și-a trecut în cont două titluri și 5 podiumuri în total în Cupa Mondială (în clasamentul general). A câștigat în două rânduri și Turneul celor Patru Trambuline. Singurul titlu olimpic a venit cu echipa.

3. Adam Malysz (Polonia)

Adam Małysz
Polonezul este singurul care a avut o serie incredibilă de trei titluri consecutive în Cupa Mondială, în perioada 2000-2003. Este o performanță care cu greu va putea fi egalată. În total, Malysz are patru Globuri de Cristal în Cupa Mondială. După numărul de victorii – 39 -, polonezul este pe locul 3 all-time în Cupa Mondială. Din palmaresul impresionant, lui Adam îi lipsește totuși ceva, titlul olimpic. El a cucerit trei medalii de argint la individual.

2. Kamil Stoch (Polonia)

Kamil Stoch
Este probabil cel mai mare săritor cu schiurile aflat în activitate. A ajuns la 39 de victorii de Cupă Mondială, fiind egal cu Adam Malysz. Are și două titluri în Cupa Mondială. A câștigat Turneul celor Patru Trambuline de trei ori. Palmaresul lui impresionant numără și 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice. Polonezul este un sportiv care a punct cu consecvență pe parcursul unui deceniu, drept dovadă că are 6 podiumuri la overall în Cupa Mondială, fiind depășit la acest capitol doar de Janne Ahonen.

1. Matti Nykanen (Finlanda)

Skisprung-Ikone Matti Nykänen ist tot
Este considerat de mulți specialiști cel mai mare săritor cu schiurile din toate timpurile. Acest sport fascinant a devenit o obsesie pentru el încă de când avea 8 ani.
"Singurul lucru pe care mi-l doream era să sar", a povestit finlandezul în autobiografia lui. Nykanen a început să-și pună amprenta pe săriturile cu schiurile la cel mai înalt nivel în 1981, când și-a trecut în cont prima victorie în Cupa Mondială. În 1983 a obținut primul Glob de Cristal în 1983, iar la Jocurile Olimpice Sarajevo 1984 a devenit și campion olimpic pe trambulina mare. "El a fost cu siguranță tipul la care te-ai raportat. Te-ai uitat după tehnică, pentru că a făcut lucruri pe care nimeni altcineva nu le-a reușit", a povestit în urmă cu ceva ani fostul săritor Michael Collins.
La Jocurile Olimpice de la Calgary a devenit primul săritor cu trei medalii de aur în cadrul aceleași competiții. În momentul retragerii, Nykanen adunase cinci medalii olimpice, 46 de victorii în Cupa Mondială, două victorii în clasamentul general al Turneului celor Patru Trambuline, plus multe alte rezultate de top. După cum a relatat presa internațională, el a avut însă o mare problemă, alcoolul, din cauza căruia a avut multe probleme de-a lungul timpului. De altfel, abuzul de alcool i-au grăbit declinul în competiții după 1990. Din păcate, marele campion a decedat la 55 de ani, în 2019.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo