Dacă Stoch ar fi fost un sportiv obișnuit, ar fi privit din fața micului ecran, din carantină, ediția 2020/2021 a Turneului celor patru trambuline. Dacă Stoch ar fi fost un om obișnuit, ar fi acuzat șocul evenimentelor din zilele de 28 și 29 decembrie, când săritorii polonezi fuseseră declarați ‘out’ de la ‘4 Hills’. Însă el este Kamil Stoch!
Determinarea Poloniei de a contesta decizia excluderii de la ‘4 Hills’ a fost răsplătită. Federația Internațională a reprimit sportivii polonezi în Turneul celor patru trambuline după ce toți coechipierii lui Muranka, în frunte cu Stoch, au ieșit negativ la re-testare, a aprobat o derogare de la tradiționalul sistem competițional cu sistem eliminatoriu în manșa întâi de la Oberstdorf, primind 62 de sportivi la start în loc de 50, ba mai mult, întreaga procedură de testare s-a schimbat, organizatorii implementând recoltarea probelor biologice din nas în loc de gât. Iar restul, cum se spune, e istorie.
Cu o ședință de calificare mai puțin disputată decât principalii contracandidați, Kamil Stoch a pornit cu un loc doi la Oberstdorf, a părăsit Germania cu loc patru la Garmisch-Partenkirchen, iar la Innsbruck zbura deja dezinvolt, câștigând etapa și pieptarul de lider. La Bischofshofen a fost o veritabilă defilare: polonezul a câștigat pe rând calificările, apoi fiecare dintre cele două manșe de miercuri, prin sărituri de 139 și 140 metri.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kamil Stoch, în pericol de a rata competiția de sărituri cu schiurile de la JO
13/01/2022 LA 10:50

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Iată tot ce trebuie să știți despre Kamil Stoch, săritorul poleit în aur al Poloniei, care i-a egalat pe germanul Helmut Recknagel și norvegianul Bjørn Wirkola pe treapta a treia a podiumului în topul celor mai multe victorii la “general” în Turneul celor patru trambuline, în urma lui Janne Ahonen (5 victorii) și Jens Weissflog (4 victorii).

Wiktor, atingerea magică a destinului

Pe 25 mai 1987, Krystyna și Bronisław Stoch deveneau, la Zakopane, părinții primului lor fiu, după ce fuseseră binecuvântați cu două fete. Băiatul a primit numele Kamil Wiktor. În arabă, Kamil s-ar traduce astfel: “cel care a atins perfecțiunea”, iar rezonanța fonetică dintre al doilea prenume și “victorie” smulge cu siguranță un zâmbet fanilor români ai săriturilor cu schiurile.

Kamil Stoch, 30 de ani pe schiuri

Kamil Stoch a început să schieze la doar trei ani, iar la patru ani începea deja “relația” cu săriturile cu schiurile. La șase ani, unchiul său i-a făcut cadou prima pereche de schiuri speciale pentru sărituri, iar la opt ani avea deja carnet de la un club sportiv din Zab.

Kamil Stoch, Bischofshofen 2021

Credit imagine: Getty Images

251,5 m, maximul lui Stoch

Cea mai lungă săritură a carierei lui Kamil Stoch a măsurat 251,5 m. A reușit-o la Planica, în martie 2017. Acesta este, totodată, recordul național la sărituri cu schiurile în Polonia.

Urmașul lui Hannawald

Ani de zile, "Grand Slam"-ul, sau câștigarea tuturor celor patru etape din "Four Hills", a fost o performanță de neatins pentru săritorii cu schiurile. Sven Hannawald a reușit primul "Grand Slam" din istoria competiției abia în sezonul 2001/2002, o performanță rămasă unică până la startul sezonului 2017/2018. Când Kamil Stoch a repetat seria magică de partu victorii în Turneul celor patru trambuline. În sezonul imediat următor, a japonezul Ryoyu Kobayashi a reușit al treilea "Grand Slam" din istoria săriturilor cu schiurile.

Kamil Stoch, un fenomen pe rețelele de socializare

Pagina oficială de Facebook a lui Kamil Stoch este urmărită de 1.050.121 de fani, având 968.167 aprecieri. Cifrele sunt incredibile pentru un reprezentant al sporturilor de iarnă, care nu se pot compara cu fotbalul, tenisul sau Formula 1, de exemplu. Este suficient să spunem că fenomenul Austriei, Gregor "Schlieri” Schlierenzauer, care a doborât la 25 de ani recordul pentru cele mai multe victorii în Cupa Mondială este urmărit de doar 237 mii de oameni, iar campionul olimpic al Elveției, Simon Ammann – de puțin peste 138 mii de fani. Dacă mai adăugăm și faptul că superba Lindsey Vonn, super-campioana schiului alpin, strânge puțin peste 1,3 milioane de fani pe pagina de Facebook, avem o imagine completă referitoare la fenomenul Stoch pe rețelele de socializare.

A spus cineva... Liverpool?

Kamil Stoch este un mare fan al campioanei Angliei, Liverpool, la fel ca și Daniel Andre Tande. Polonezul mărturisea pentru Olympic Channel că idolul său este Jurgen Klopp, omul care a readus titlul în Premier League echipei de pe Anfield. Spiritul Liverpool a fost cel care l-a cucerit pe Stoch.

Glorie olimpică pentru Stoch

Kamil Stoch a câștigat ambele medalii de aur la individual la Jocurile Olimpice de la Sochi. Polonezul devenea în 2014 al treilea sportiv din istorie care a reuşit dubla trambulină mare / trambulină normală în competiția olimpică, după finlandezul Matti Nykaenen şi elveţianul Simon Ammann (2002, 2010).
În 2018, la Pyeongchang, Kamil Stoch și-a apărat titlul olimpic pe trambulina mare. Stoch are și două "Globuri de cristal" câștigate în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile.
  • Acesta este Kamil Stoch. Omul momentului în universul săriturilor cu schiurile.
Oberstdorf
Kobayashi a câștigat prima etapă a Turneului celor 4 Trambuline! Cum a arătat podiumul la Oberstdorf
29/12/2021 LA 17:39
Oberstdorf
Turneul celor 4 Trambuline | Dragoș Suciu a prefațat competiția de la trecerea dintre ani
28/12/2021 LA 14:15