Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turneul celor patru trambuline: Kamil Stoch câștigă a treia oară "Vulturul de Aur"

Cezara Paraschiv

Actualizat 06/01/2021 la 21:20 GMT+2

Polonezul Kamil Stoch a câștigat Turneul celor patru trambuline, impunându-se clar, miercuri, în transmisiune directă pe Eurosport 1 și Eurosport Player, în etapa de la Bischofshofen.

Kamil Stoch, cu ochii pe "Vulturul de Aur" în Turneul celor patru trambuline

Credit imagine: Getty Images

Polonia face legea în Turneul celor patru trambuline: pentru a patra oară în ultimii cinci ani, "Vulturul de Aur" ajunge la un sportiv din Polonia, iar Kamil Stoch, 33 de ani, obține a treia victorie la general în prestigioasa competiție de la cumpăna dintre ani. Cu sărituri de 139 și 140 de metri, Stoch a obținut un total de 300,7 puncte la Bischofshofen, pentru o victorie zdrobitoare la "general": 48,1 puncte în fața ocupantului locului doi, Karl Geiger și 52,8 puncte în fața conaționalului Dawid Kubacki, care a prins ultima treaptă a podiumului la total.
După ce înregistrasem trei câștigători diferiți în primele trei etape de la "4 Hills" în acest sezon, Kamil Stoch a reușit dubla austriacă Innsbruck - Bischofshofen. Podiumul etapei de final din Turneul celor patru trambuline a fost format din Kamil Stoch, Marius Lindvik (Norvegia, autorul celei mai lungi sărituri, de la 140,5 m) și campionul mondial la zbor cu schiurile, Karl Geiger (Germania).
picture

Kamil Stoch se impune la Bischofshofen și își adjudecă "Vulturul de Aur"

Kamil Stoch a câștigat Turneul celor patru trambuline, cu avans de aproape 50 de puncte!

Avansul lui Kamil Stoch în fața urmăritorilor s-a dublat la capătul primei manșe de la Bischofshofen, față de startul ultimei etape din Austria, polonezul fiind ca și încoronat în Turneul celor patru trambuline, cu total de 960,8 puncte. Germanul Karl Geiger a urcat pe locul doi la "general" (928,8 puncte) după prima manșă, depășindu-l cu 0,9 puncte pe Dawid Kubacki (locul trei cu 927,9 puncte).
Manșa secundă a început la ora 19:00 în România, cu evoluția germanului Pius Paschke (125 m). Severin Freund este lider per totalul celor două manșe la Bischofshofen după primele zece evoluții din manșa secundă.
La jumătatea manșei a doua, după 15 sărituri, frații Kobayashi sunt în fruntea clasamentului etapei: Ryoyu este primul, la 3,9 puncte în fața lui Junshiro. Keiichi Sato se strecoară între cei doi frați, completând pentru moment un podium sută la sută japonez.
Robert Johansson egalează cea mai lungă săritură a zilei (139 m, reușită de Stoch), preluând conducerea pentru 9 puncte în fața lui Ryoyu Kobayashi.
David Kubacki forțează zborul, dar aterizează după 131,5 m. Cu 263,1 puncte se inserează pe locul patru în clasamentul acestei etape de la Bischofshofen. După 20 de sărituri, lider este Stefan Kraft.
Halvor Granerud sare 134 m și acumulează 268,1 puncte. Conaționalul său, Marius Lindvik sare 140,5 m și preia conducerea în etapa de la Bischofshofen. Karl Geiger sare cu 7 metri mai puțin, venind pe doi la Bischofshofen, însă pune pentru moment cel mai mare total în 4 Hills, depășindu-i pe Kubacki și Granerud.
Kamil Stoch termină impresionant Turneul celor patru trambuline, cu o săritură de 140 m, pentru care a primit două note de 20!, adjudecându-și la diferență de 20,3 puncte victoria pe trambulina de la Bischofshofen și la aproape 50 de puncte "Vulturul de Aur".
Rezultatele finale de la Bischofshofen:
4 Hills

LIVE Turneul celor patru trambuline. Stoch câștigă manșa întâi la Bischofshofen. Manșa a doua, de la ora 19:00

Intrat al doilea în concurs în manșa întâi de la Bischofshofen, având de recuperat 24,7 puncte față de Stoch, germanul Karl Geiger s-a instalat confortabil în poziția de lider, printr-o săritură ce a măsurat 138 m (143,6 puncte). Nici măcar Marius Lindwik, norvegianul sosit pe trei la Oberstdorf, nu a reușit să îl învingă pe Geiger, acesta păstrând șefia până la intrarea în ultimul duel eliminatoriu. Duelul dintre doi foști câștigători ai Cuperi Mondiale, dintre Peter Prevc și Gregor Schlierenzauer nu a reușit să schimbe liderul, austriacul ratând săritura și intrarea în manșa secundă - fiind mai apoi și descalificat după ce a refuzat controlul echipamentului, iar slovenul s-a poziționat la 8,7 puncte în urma lui Geiger.
Surprinzător, Markus Eisenbichler, câștigătorul primelor două etape din Cupa Mondială în acest sezon, a sărit doar 120,5 m și a ratat intrarea în manșa secundă.
Dawid Kubacki, principalul urmăritor al lui Kamil Stoch a sărit 132 m (15,2 puncte), acumulând 133,2 puncte în manșa întâi de la Bischofshofen (locul 8 la încheierea evoluției). Karl Geiger l-a depășit, astfel, la "general" pe deținătorul "Vulturului de Aur", păstrând totodată șefia în manșă.
Stefan Kraft, cu o săritură de 132 m, ratează la rândul său prezența în Top 10.
Poziția barei de start a fost coborâtă cu o poziție înainte de evoluția lui Halvor Egner Granerud. Cu o săritură de 133 m, norvegianul a fost departe de "săritura perfectă" pe care și-ar fi dorit-o, totalul de 134,8 puncte plasându-l pentru moment pe locul 8 și reducându-i și mai mult șansele de a-l mai detrona pe Stoch.
Kamil Stoch a sărit excepțional, 139 m - cea mai lungă săritură a zilei, primește note de 19,5 și un singur 19,0, iar cu un total de 150,9 puncte câștigă manșa întâi de la Bischofshofen, urmat de Karl Geiger și Marius Lindvik. Kubacki a încheiat pe 11 prima manșă.
picture

Bischofshofen

Credit imagine: Eurosport

Duelul Stoch – Kubacki – Granerud: câte puncte îi separau la startul etapei de la Bischofshofen

Experiența triplului campion olimpic Kamil Stoch, 33 ani, îl recomandă pe polonezul născut la Zakopane pentru a treia victorie la "general" în Turneul celor patru trambuline după sezonul 2016/2017 și "Grand Slam"-ul din 2017/2018. Stoch are avans de peste 15 puncte în clasamentul general în fața celui mai apropiat urmăritor.
Polonia ocupă acum primele două locuri la "general":
  • 1. Kamil Stoch (Polonia) 809,9 puncte;
  • 2. Dawid Kubacki (Polonia) 794,7 puncte (-15,2 puncte);
  • 3. Halvor Granerud (Norvegia) 789,3 puncte (-20,6);
  • 4. Karl Geiger (Germania) 785,2 puncte (-24,7);
  • 5. Markus Eisenbichler (Germania) 776,5 puncte (-33,4);
  • 6. Anze Lanisek (Slovenia) 770,4 puncte (-39,5)
Stoch s-a instalat la conducere în momentul în care competiția a ajuns în Austria, după o etapă de la Innsbruck în care atât germanul Karl Geiger, cât și norvegianul Halvor Granerud au întâmpinat dificultăți, sărind modest în manșa întâi. Constanța a fost arma numărul unu a lui Stoch: nu a coborât mai jos de locul patru până acum în Turneul celor patru trambuline, fiind de două ori pe podium în etapele acestei ediții a tradiționalei competiții de la cumpăna dintre ani (locul 2 la Oberstdorf, locul 4 la Garmisch-Partenkirchen și victorie la Innsbruck).
Conaționalul său, Dawid Kubacki, este singurul care a mai urcat de două ori pe podium în primele trei etape din Turneul celor patru trambuline. În plus, cu o săritură care a depășit cu 13 m punctul de construcție al trambulinei de la Bischofshofen (138 m), Kamil Stoch a câștigat marți calificările, în fața lui Robert Johansson și Halvor Granerud. Chiar dacă diferența dintre primii trei clasați a fost de doar 0,7 puncte, trebuie spus că polonezul a degajat siguranță, iar o desfășurare similară a acțiunii, miercuri, i-ar asigura victoria detașat.
picture

"Vulturul de Aur", trofeul pentru care se luptă Stoch, Kubacki și Granerud

Credit imagine: Eurosport

Duelul Stoch – Kubacki – Granerud - Geiger, pe primele trei trambuline:

  • Kamil Stoch: locul 2 la Oberstdorf, locul 4 la Garmisch-Partenkirchen, locul 1 la Innsbruck
  • Dawid Kubacki: locul 15 la Oberstdorf, locul 1 la Garmisch-Partenkirchen, locul 3 la Innsbruck
  • Halvor Granerud: locul 4 la Oberstdorf, locul 2 la Garmisch-Partenkirchen, locul 15 la Innsbruck
  • Karl Geiger: locul 1 la Oberstdorf, locul 5 la Garmisch-Partenkirchen, locul 16 la Innsbruck

Duelul Stoch – Kubacki – Granerud - Geiger, în declarații

Cu modestia care îl caracterizează, Kamil Stoch a păstrat un ton moderat după ziua de marți. "Rezultatul de astăzi nu înseamnă nimic pentru ziua decisivă. Am reușit o săritură excelentă, pentru care sunt foarte fericit, însă vine o nouă zi, o nouă provocare. Voi încerca să arăt din nou cele mai bune sărituri ale mele", a transmis Stoch, citat de Federația Internațională de specialitate.
Halvor Granerud, intrat în Turneul celor patru trambuline după o serie incredibilă de cinci victorii consecutive în etape de Cupă Mondială, are nevoie de un context favorabil pentru a recupera 20 de puncte față de Stoch. "Ce s-a întâmplat la Innsbruck e de dat uitării. Vreau doar să arăt două sărituri bune aici. În calificări, desprinderea de pe masa trambulinei și zborul au fost în regulă, însă aterizarea nu a fost cea mai bună (n.r. - norvegianul a reușit cel mai lung zbor al zilei, 140,5 m, dar a încheiat cu al treilea punctaj). A fost o săritură bună. 20 de puncte se pot recupera, dar am nevoie de două sărituri perfecte și o mica greșeală a lui Kamil. Vom vedea", a transmis Granerud.
  • Norvegianul și-a pierdut cumpătul după evoluția ștearsă de la Innsburck și a simțit nevoia să își ceară scuze în fața lui Kamil Stoch, pentru o declarație făcută la nervi. Granerud a transmis că rivalul său din Cupa Mondială și din Turneul celor patru trambuline este chiar idolul său.
În cazul în care Stoch va ezita, într-adevăr, la pândă stă și conaționalul Dawid Kubacki. Deținătorul "Vulturului de Aur" are argumente pentru a spera că își poate apăra trofeul: a reușit în 2019 cea mai lungă săritură din istorie pe trambulina Paul Ausserleitner (145 m), iar în 2020 își asigura victoria de etapă și victoria la "general" în "4 HIlls" chiar la Bischofshofen. Kubacki are avans de 5,4 puncte în fața lui Granerud și 15,2 puncte de recuperat față de Stoch. În calificările de marți, Kubacki a terminat al șaselea.
  • Interesant este și faptul că slovenul Anze Lanisek, al șaselea la "general" în Turneul celor patru trambuline, a ratat calificarea în etapa decisivă de la Bischofshofen, terminând marți pe locul 52. Nici germanul Karl Geiger, câștigător al primei etape din Turneul celor patru trambuline, nu a impresionat în calificările de la Bischofshofen, terminând pe locul 25.
picture

Halvor Egner Granerud

Credit imagine: Getty Images

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol