Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Fascinanta istorie a Turneului celor patru trambuline: dovada de prietenie arătată învinsei Germanii

Cezara Paraschiv

Publicat 28/12/2020 la 09:10 GMT+2

Ideea organizării primei ediții a Turneului celor patru trambuline a prins contur în vara anului 1949, în timpul unei discuții amicale, într-un salon din Partenkirchen.

"Vulturul de Aur", trofeul pentru care se luptă Stoch, Kubacki și Granerud

Credit imagine: Eurosport

În primii ani de după Al Doilea Război Mondial, sportivii învinsei Germanii aveau interdicție de a participa în competițiile organizate de Federația Internațională de Schi. O prietenie trainică se suda însă în acei ani între membrii clubului de schi de la Innsbruck, Austria, și Ski Club Partenkirchen, din Germania. Austriecii i-au invitat pe colegii aflați la puțin peste 56 kilometri distanță să se întreacă pe trambulina de la Seegrube, în apropiere de Innsbruck.
Federația Internațională de Schi nu și-a permis să ignore sportivii germani la nesfârșit, iar pe 1 ianuarie 1949, când forul german era reafiliat, la Partenkirchen se relua imediat tradiția unei competiții de sărituri cu schiurile de Anul Nou, întreruptă în 1921. Nemții propuneau un concurs internațional ambițios, însă nu aveau să uite mâna de ajutor întinsă de austrieci.
Pe data de 17 mai 1952, chiar la Seegrube, unde sportivii nemți avuseseră câteva ocazii de a concura și în perioada de restricții internaționale, se semna certificatul de naștere al German-Austrian Ski Jump Tour, pe scurt – Tour, un parteneriat negociat de pe picior de egalitate de nemți și austrieci, ulterior devenit Turneul celor patru trambuline. La data respectivă, Austria propunea deja ca întrecerile lor să se desfășoare la Innsbruck și Bischofshofen, rămânând ca Ski Club Partenkirchen să găsească un partener în Germania pentru a asigura paritatea. Dintr-o listă scurtă de trei variante, a fost ales Ski-Club Oberstdorf, notează organizatorii pe site-ul oficial.

Turneul celor patru trambuline: prima ediție, în 1953

Planul a fost pus în aplicare rapid, având în vedere că fiecare parte avea deja experiență în organizarea unor astfel de competiții de sărituri cu schiurile. Startul oficial al Turneului celor patru trambuline este marcat de "New Year’s Ski Jump" din 1953, organizat la Garmisch-Partenkirchen, în fața a 20.000 de spectatori.
Sportivi din șase țări s-au aflat atunci la start: pe lângă Germania și Austria, Slovenia și-a trimis cinci reprezentanți, Suedia – patru, iar Norvegia și Elveția – câte trei.
Victoria în istorica primă etapă a competiției ce avea peste ani să devină un reper în sezonul de sărituri cu schiurile i-a revenit norvegianului Asgeir Dölplads, care sărea 78,5 și 81 metri, devansându-l pe austriacul Sepp Bradl. Pe 4 ianuarie s-a concurat la Oberstdorf, Bradl fiind depășit de un alt norvegian - Erling Kroken. Pe 6 ianuarie (în prezent tradiționala dată de final a turneului), Sepp Bradl obținea în sfârșit prima sa victorie la Innsbruck, după două locuri doi, cu sărituri de 72 și 73,5 metri. Pe 11 ianuarie 1953, cu un nou loc doi la Bischofshofen, austriacul Sepp Bradl devenea, la 35 de ani, primul câștigător din istorie al Turneului celor patru trambuline.
Începând cu a doua ediție, care a adus prima victorie a unui participant din afara țărilor gazdă, a norvegianului Olav Bjørnstad, care a câștigat trei etape din patru, Oberstdorf a devenit gazda primei etape a Turneului celor patru trambuline.
În primii ani, competiția a fost ținută în viață cu eforturi, din cauza regimului strict al vizelor, cu o bunăvoință recunoscută în prezent arătată de multe ori de partenerii de la graniță. Căratul zăpezii, înaintea inventării instalațiilor pentru zăpadă artificială era o altă provocare, însă nicio ediție nu a fost anulată, chiar dacă, de exemplu, în sezonul 2007/2008, competiția de la Bischofshofen a fost anulată.
  • Pentru că săritorii cu schiurile sunt cunoscuți drept "vulturi" în Germania, trofeul campionului la Turneul celor patru trambuline înfățișează un vultur de aur, așezat pe piedestal.

Egalități în Turneul celor patru trambuline

De-a lungul anilor, au existat trei egalități în ceea ce privește câștigătorii de etapă în Turneul celor patru trambuline:
  • în 1955, la Oberstdorf (între finlandezii Eino Kirjonen și Aulis Kallakorpi)
  • în 1982 la Innsbruck (între germanul Manfred Deckert și norvegianul Per Bergerud)
  • în 1991 la Garmisch-Partenkirchen (între germanul Jens Weissflog și austriacul Andreas Felder)
Ulterior, a 54-a ediție a Turneului celor patru trambuline a avut doi câștigători la general, cu același total de 1.081,5 puncte: finlandezul Janne Ahonen și cehul Jakub Janda.
Jakub Janda (stânga) - Janne Ahonen (dreapta)

Turneul celor patru trambuline: cea mai strânsă victorie

În sezonul 1956/1957, finlandezul Pentti Uotinen l-a învins pe compatriotul Eino Kirjonen la total pentru doar 0,7 puncte. Uotinen a câștigat atunci etapa de la Oberstdorf, Kirjonen s-a impus la Bischofshofen, iar două victorii de etapă îi reveneau reprezentantului Uniunii Sovietice, Nikolay Kamenskiy.
La polul opus se găsește victoria polonezului Adam Małysz din sezonul 2000/2001, primul săritor care a atins borna de 1.000 de puncte în Turneul celor patru trambuline. El a înregistrat cea mai clară victorie din istoria turneului, la diferență de 104,4 puncte în fața ocupantului locului doi, Janne Ahonen.

"Finlandezul Zburător" Janne Ahonen e "regele"

Finlandezul Janne Ahonen a câștigat de cinci ori Turneul celor patru trambuline, stabilind recordul pentru cele mai multe victorii la general (1998–99, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2007–08).
Janne Ahonen 1999

Ghinioniștii de serviciu la Turneul celor patru trambuline

Patru sportivi au ratat "Vulturul de Aur", deși reușiseră să câștige câte trei etape ale competiției de la cumpăna dintre ani: norvegianul Ingolf Mork în sezonul 1970/1971, japonezul Yukio Kasaya în sezonul 1971/1972 când era învins – culmea! - de Mork, apoi austriacii Karl Schnabl în sezonul 1974/1975 și Toni Innauer în sezonul 1975/1976.
  • Turneul celor patru trambuline, ediția 2020/2021 se desfășoară în perioada 28 decembrie – 6 ianuarie, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol