Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turneul celor patru trambuline: programul, premiera și patru întrebări la startul ediției 2020/2021

Cezara Paraschiv

Publicat 27/12/2020 la 11:04 GMT+2

A 69-a ediție a Turneului celor patru trambuline debutează pe 28 decembrie, la Oberstdorf. Iată tot ce trebuie să știți despre tradiționala competiție de la trecerea dintre ani, cine sunt favoriții și modificările pe care competiția le va suferi, din cauza pandemiei de coronavirus.

Dawid Kubacki

Credit imagine: Getty Images

Între 28 decembrie 2020 și 6 ianuarie 2021, Germania și Austria adună elita săriturilor cu schiurilor, într-o întrecere reper a sezonului competițional. Polonezul Dawid Kubacki (30 de ani) este deținătorul trofeului, în prezent pe locul șapte după șapte etape în clasamentul general din Cupa Mondială de sărituri cu schiurile.

Programul Turneului celor patru trambuline 2020/2021:

  • luni, 28 decembrie – Oberstdorf, Germania – calificări
  • marți, 29 decembrie – Oberstdorf, Germania – prima etapă
  • joi, 31 decembrie – Garmisch-Partenkirchen, Germania – calificări
  • vineri, 1 ianuarie – Garmisch-Partenkirchen, Germania – a doua etapă
  • sâmbătă, 2 ianuarie – Innsbruck, Austria – calificări
  • duminică, 3 ianuarie – Innsbruck, Austria – a treia etapă
  • marți, 5 ianuarie – Bischofshofen, Austria – calificări
  • miercuri, 6 ianuarie – Bischofshofen, Austria – finala

Premieră: Turneul celor patru trambuline, fără spectatori

Pentru prima dată în istoria de 68 de ani a competiției, Turneul celor patru trambuline se va desfășura fără spectatori. La fel ca și etapele din Cupa Mondială de sărituri cu schiurile de până acum, competiția de la trecerea dintre ani va debuta pe 29 decembrie într-o Audi Arena goală, întrucât Bavaria înregistrează în continuare o rată de infectare cu noul coronavirus destul de ridicată.
Trambulina de la Oberstdorf
În condiții normale, 25.000 de spectatori ar fi trebuit să asiste la întrecerea de la Oberstdorf. Inițial, aceasta a fost singura dintre cele patru gazde ale Turneului celor patru trambuline care și-a asumat inițial că va permite accesul fanilor. Organizatorii au scos chiar la vânzare primele 2.500 de bilete pentru manșa inaugurală, epuizate în doar o oră, însă evoluția crizei sanitare le-a dat planurile peste cap, astfel încât Oberstdorf a trebuit să se alinieze noii normalități, de a concura fără fani, lucru acceptat încă de câteva săptămâni de oficialii de la Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck și Bischofshofen. Organizatorii au găsit totuși o modalitate pentru ca tribuna principală să nu fie perfect pustie: 350 de figurine din carton ale unor fani ai săriturilor cu schiurilor vor popula tribuna cea mai expusă în timpul transmisiunilor tv.

Patru întrebări pentru Turneul celor patru trambuline 2020/2021

1. Cum va arăta duelul dintre Halvor Egner Granerud și Markus Eisenbichler?
Cupa Mondială de sărituri cu schiurile s-a transformat în startul sezonului 2020/2021 într-o luptă directă între norvegianul Halvor Egner Granerud și germanul Markus Eisenbichler. După ce Eisenbichler a câștigat primele două etape individuale, figura dominantă a devenit Halvor Granerud, care a câștigat următoarele cinci etape până la Crăciun, devenind primul norvegian din istorie cu cinci victorii consecutive în Cupa Mondială.
Cei doi s-au detașat clar în lupta pentru pieptarul galben, germanul fiind lider pe durata primelor trei etape, apoi norvegianul construindu-și un avans din ce în ce mai mare, ce a ajuns în prezent la 137 de puncte. Niciun sportiv nu a reușit să țină ritmul cu cei doi, Granerud adunând 600 de puncte în clasamentul Cupei Mondiale, iar Markus Eisenbichler – 463 puncte, următorul clasat, norvegianul Robert Johansson, acumulând doar 244 de puncte.
Karl Geiger, Markus Eisenbichler și Halvor Egner Granerud, la Planica
Cu excepția unui accident în prima etapă disputată în Rusia, Eisenbichler a punctat constant în Top 4 în etapele de Cupă Mondială, iar Halvor Egner Granerud are o linie de clasament și mai impresionantă: două locuri patru și cinci victorii. Mai mult, cei doi au terminat pe podium și la Campionatul Mondial de zbor cu schiurile, chiar dacă Planica nu este printre trambulinele pe care le consideră favoritele lor. De aceea, ei sunt marii favoriți la startul Turneului celor patru trambuline, mulți având chiar sentimentul că doar Halvor Egner Granerud s-ar putea învinge pe sine.

2. Cum vor reacționa polonezii?

Trei dintre ultimele patru ediții ale Turneului celor patru trambuline au fost câștigate de polonezi. Kamil Stoch s-a impus în sezonul 2016/2017 și apoi a reușit "Grand Slam"-ul în 2017/2018, în timp ce Dawid Kubacki, cu o unică victorie de etapă, a obținut o surprinzătoare victorie la cea mai recentă ediție, într-un sezon pe care l-a terminat pe locul patru în clasamentul general al Cupei Mondiale.
Ar fi într-adevăr o surpriză dacă Kubacki ar reuși să își apere trofeul, devenind doar al patrulea sportiv care reușește acest lucru de la începutul anilor 2000, după finlandezul Janne Ahonen, austriacul Gregor Schlierenzauer și conaționalul Kamil Stoch. Kubacki a urcat doar de două ori pe podium în acest sezon (locul 3 în cele două etape de la Ruka, din Finlanda).
Kamil Stoch Engelberg
Experimentatul triplu campion olimpic Kamil Stoch rămâne, la 33 de ani, un pion important în orice competiție de sărituri cu schiurile, însă constanța i-a lipsit în ultimele luni, având un singur rezultat notabil în sezon (locul 2 la Engelberg).
3. Vor fi apți din punct de vedere fizic Stefan Kraft și Karl Geiger?
Stefan Kraft s-a confruntat cu mari probleme la spate de-a lungul acestui an, motiv pentru care a fost nevoit să renunțe la Campionatul Mondial de zbor cu schiurile, iar în consecință Austria a suferit mult.
Karl Geiger, campion mondial la zbor cu schiurile
Un semn de întrebare planează și asupra formei fizice a germanului Karl Geiger, depistat pozitiv cu Covid-19 după câștigarea Campionatului Mondial de zbor cu schiurile. Pe umerii săi va apăsa o presiune în plus, ca și pe Markus Eisenbichler, având în vedere faptul că Germania așteaptă de mult timp o nouă victorie a unui sportiv de-al său, mai exact de la succesul istoric din sezonul 2001/2002 al lui Sven Hannawald.
4. Este posibil un nou "Grand Slam"?
Ani de zile, "Grand Slam"-ul, sau câștigarea tuturor celor patru etape din "Four Hills", a fost o performanță de neatins pentru săritorii cu schiurile. Sven Hannawald a reușit primul "Grand Slam" din istoria competiției abia în sezonul 2001/2002, o performanță rămasă unică până la startul sezonului 2017/2018. Mai întâi Kamil Stoch și apoi Ryoyu Kobayashi au repetat seria magică, motiv pentru care așteptările fanilor au crescut în ceea ce privește realizarea "Grand Slam"-ului la următoarele ediții. Acum, evoluția fanstastică a norvegianului Halvor Egner Granerud este un argument în favoarea unui nou "miracol".
Ryoyu Kobayashi
  • Răspunsurile la toate aceste întrebări vor veni în perioada 28 decembrie – 6 ianuarie, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol