Turneul Celor 4 Trambuline oferă întotdeauna spectacol și suspans, iar prima etapă a ediției actuale a demonstrat acest lucru cu vârf și îndesat. Înainte de startul competiției, delegația Poloniei a primit o veste cumplită din cauză că săritorul Klemens Muranka a ieșit pozitiv la un test pentru Civid-19. Ca atare, organizatorii au decis să interzică participarea la etapa inaugurală a tuturor sportivilor din Polonia, deoarece s-a considerat că aceștia au intrat în contact direct cu Muranka și există riscul ca virusul să se răspândească.
Polonezii au contestat decizia organizatorilor și aseară s-au efectuat noi teste. Rezultatele au demonstrat că testul inițial fusese fals-pozitiv, astfel că polonezii au fost nedreptățiți de decizia de ieri. Ca urmare, organizatorii au schimbat regulile din mers și le-au permis polonezilor să ia startul la etapa de astăzi, fără să fi participat la calificări. Astfel, la startul etapei au fost prezenți 62 de sportivi, iar regula duelurilor în doi din prima manșă, specifică acestei competiții, a fost eliminată. Așadar, etapa s-a desfășurat după regulile etapelor din Cupa Mondială, primii 30 de sportivi după prima manșă calificându-se în cea de-a 2-a.
Planica
Marius Lindvik, învingător în ultima etapă, la Planica! Ryoyu Kobayashi a câștigat Cupa Mondială
27/03/2022 LA 10:29
https://i.eurosport.com/2020/12/29/2962784.jpg

Karl Geiger a câștigat prima etapă a Turneului Celor 4 Trambuline

Prima manșă a adus cu sine o sumedenie de surprize. Sportivi precum Andreas Wellinger, Johan Andre Frofang, Robert Johansson sau Michael Hayboeck nici nu s-au calificat în manșa secundă. În plus, unul dintre favoriții la câștigarea Vulturului de Aur, Michael Eisenbichler, a avut o evoluție foarte slabă și s-a clasat abia pe locul 27. Nici liderul la zi al Cupei Mondiale, norvegianul Halvor Egner Granerud, nu a avut o evoluție strălucită, el fiind abia al 9-lea după prima manșă.
Cea mai lungă săritură a primei părți a concursului i-a aparținut austriacului Philipp Aschenwald (130 de metri-138,4 puncte), dar acesta acesta a avut corecție negativă și s-a clasat abia pe locul 3, în spatele norvegianului Marius Lindvik (126,5 metri-138,5 puncte) și a germanului Karl Geiger (127 de metri-139,8 puncte).
Evoluțiile săritorilor din manșa secundă au fost mult mai bune. Sărind al 4-lea, Eisenbichler a demonstrat că evoluția din prima manșă a fost un accident și a sărit 142 de metri, cu doar 1,5 metri mai puțin față de recordul trambulinei.
Organizatorii au decis coborârea barei de start cu 2 poziții înaintea ultimilor 10 săritori, dar spectacolul nu a lipsit pe final. Eisenbichler a rămas la locul de onoare până la săritura lui Halvor Egner Granerud (131 de metri), care a devenit noul lider. Norvegianul a fost depășit apoi de Kamil Stoch (132.5 metri), iar polonezul a rămas în frunte până la săritura lui Karl Geiger, ultima a concursului. Neamțul a fost oprit inițial să sară din cauza condițiilor meteo, iar suspansul a atins cote maxime. Keiger a sărit în cele din urmă 136,5 metri și a fost suficient pentru a-și adjudeca prima etapă de la cea mai importantă competiție din lumea icarilor moderni.
Kamil Stoch a fost al 2-lea, un rezultat excelent ținând cont de peripețiile prin care au trecut sportivii polonezi în ultimele 2 zile, în timp ce pe locul 3 s-a clasat Marius Lindvik.
Turneul Celor 4 Trambuline va continua, în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player,cu etapa de la Garmisch-Partenkirchen, care se va desfășura în 31 decembrie (calificările) și 1 ianuarie (cele 2 manșe).
Beijing 2022
Debut perfect pentru români la Beijing! Feldorean și Cacina, calificați în concursul propriu-zis
05/02/2022 LA 08:04
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kamil Stoch, în pericol de a rata competiția de sărituri cu schiurile de la JO
13/01/2022 LA 10:50