Cupa Mondială la schi alpin, sezonul 2020/21, debutează sâmbătă, la Solden (Austria), cu tradiționalul slalom uriaș feminin, cursa urmând să fie transmisă în direct de Eurosport. Evenimentul marchează și startul unui sezon captivant la sporturile de iarnă, în contextul în care în luna februarie avem și Jocurile Olimpice Beijing 2022.
Mikaela Shiffrin (26 ani) este una dintre marile vedete ale Circului Alb. Sportiva din Statele Unite se lansează la Solden într-un sezon de poveste. Își propune să concureze în toate cele 5 probe individuale din cadrul Jocurilor Olimpice la schi alpin.
https://i.eurosport.com/2021/03/21/3015443.jpg
Schi Alpin
Elvețianul Marco Odermatt, demonstrație de forță la Soelden. Francezii au rămas în afara podiumului
24/10/2021 LA 14:55
Apoi, dacă își egalează cea mai bună performanță dintr-un sezon în Cupa Mondială, 17 victorii de etapă în ediția 2018/19, ea va ajunge la cota 86. Este recordul all-time de succese în Cupa Mondială deținut de un sportiv la schi alpin și îi aparține legendarului Ingemar Stenmark (Suedia).
Clasament all-time în Cupa Mondială de schi alpin, după numărul de victorii de etapă:
 • Ingemar Stenmark (Suedia) – 86 de victorii
 • Lindsey Vonn (SUA) – 82 victorii
 • Mikaela Shiffrin (SUA) – 69 victorii
 • Marcel Hirscher (Austria) – 67 victorii
 • Anemarue Moser-Proll (Austria) – 62 victorii
 • Vreni Schneider (Elveșia) – 55 victorii
 • Herman Maier (Austria) – 54 victorii
 • Alberto Tomba (Italia) – 50 victorii

Mikaela Shiffrin a avut o tentativă cu 5 starturi și la Jocurile Olimpice din 2018

Ideea de a lua startul în toate probele de schi alpin la Jocurile Olimpice a avut-o și în 2018, dar lucrurile nu au funcționat atunci conform planurilor. Din cauza vremii, care a afectat programul, nu a mai luat startul decât în trei probe. "Ceva la care visez acum este să pot concura la fiecare probă în China. Dar asta înseamnă că trebuie să fac mult mai multă pregătire din punct de vedere mental", a declarat Shiffrin, zilele trecute, în Austria, în cadrul unei conferințe de presă. "Acest lucru este posibil înțelegând doar cum mă va afecta mental și fizic de-a lungul în cele trei săptămâni în care suntem acolo", a mai spus sportiva în vârstă de 26 de ani din Colorado.
Shiffrin are cel puțin o victorie de etapă în Cupa Mondială în toate cele 5 probe individuale incluse și în programul Jocurilor Olimpice, astfel:
 • Coborâre – 2 victorii
 • Super G – 4 victorii
 • Slalom Uriaș – 12 victorii
 • Slalom – 45 de victorii
 • Combinata alpină – 1 victorie
Ea a câștigat Cupa Mondială de schi alpin în trei rânduri (2017-2019) și deține în palmares și trei medalii olimpice, dintre care două de aur, la Soci 2014 (slalom) și Pyeongchang 2018 (slalom uriaș). Titlul din Rusia a fost obținut la vârsta de vârsta de 18 ani și 345 de zile. Această victorie a făcut-o cea mai tânără campioană olimpică la slalom din istoria schiului alpin.
https://i.eurosport.com/2021/02/15/2995552.jpg
Până la Jocurile Olimpice din China, Mikaela Shiffrin încearcă să-și pună amprenta din nou pe Cupa Mondială, unde își propune să revină în lupta pentru Marele Glob de Cristal. În sezonul trecut a evitat probele de viteză până la Campionatele Mondiale, după ce s-a întors dintr-o pauză de 10 luni, cauzată de moartea tatălui ei, de pandemia de coronavirus și de o accidentare la spate.
"Nu va exista niciodată o garanție că o voi putea câștiga din nou și este foarte greu de spus dacă acesta este chiar un obiectiv realist pentru acest sezon sau pentru tot restul carierei. Dar încerc să așez lucrurile pentru a face ca acest obiectiv să devină din nou posibil", a susținut Mikaela Shiffrin.
În 2019, când a câștigat nu mai puțin de 17 curse într-un sezon, reprezentanta Statelor Unite a stabilit și recordul de venituri pentru un sportiv numai din premii, adică aproximativ 827.000 de euro.

Lucruri inedite despre Mikaela Shiffrin

Ea a debutat în Cupa Mondială la schi alpin când avea 15 ani! Iar la 17 ani, la Are (Suedia) și-a trecut în cont și primul ei succes, la slalom. Atunci a devenit a doua cea mai tânără sportivă din SUA care a obținut un succes în Cupa Mondială, după Judy Nagel.
Ambii părinți au practicat schiul alpin, dar numai până în facultate. În urmă cu ceva timp, Mikaela a mărturisit: "Pe la vârsta de 11-12 am devenit un schior mai bun decât părinții mei". Dar prima dată când a plecat la o etapă de Cupa Mondială fără mama ei, Mikaela a căzut și s-a accidentat la genunchi, forțând-o să rateze câteva luni de concurs.
Ea a crescut ca mare fan al celebrei Lindsey Vonn, dar acum nu este foarte departe să o depășească la numărul de victorii în Cupa Mondială.Înainte de a concura, Mikaela își calmează nervii cu puzzle-uri de cuvinte. Muzica ei este marea pasiune în timpul liber și are chiar talent la pian. Totodată, iubește motocicleta și de multe ori folosește bicicleta pentru a se antrena pe pârtii.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Schi Alpin
Mikaela Shiffrin a obținut a 70-a victorie în Cupa Mondială la schi alpin și prima a sezonului
23/10/2021 LA 13:33
Schi Alpin
Cine câștigă la Soelden? Marii favoriți pentru cursele de debut ale Cupei Mondiale la schi alpin
22/10/2021 LA 13:40