Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ana Maria Popescu, după Jocurile Olimpice de la Tokyo! "Sportivii români nu știu să se bucure de rezultat"

Bianca Dumitru

Publicat 16/08/2021 la 12:30 GMT+3

Ana Maria Popescu este unul dintre sportivii români care s-au întors cu o medalie de la Jocurile Olimpice. Spadasina a oferit un interviu la întoarcerea în România, în care a vorbit despre cum a fost sportul după pandemie și despre cum se simte după experiența de la Tokyo.

Ana Maria Popescu

Credit imagine: Getty Images

Ana Maria Popescu a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de spadă. Revenită în România, sportiva a vorbit despre cum a fost în Japonia și despre ce s-a schimbat în sport după pandemia de coronavirus.
"Tokyo a fost o aventură chiar înainte să înceapă. Noi eram deja acolo și erau voci care începuseră să întrebe dacă nu cumva jocurile se vor anula... E greu să trăiești în nesiguranță, indiferent cine scornește aceste idei, nu ai cum să nu te pui în pat seara cu întrebarea: 'Dar dacă mâine vom afla că plecăm acasă? Am muncit 5 ani ca să ajungem aici!'
Sportul de după pandemie nu mai are atâta emoție. Pentru mine, sportul trebuie să fie un spectacol.
Chiar dacă vin dintr-unul de nișă cu spectatori puțini (acum nu au fost deloc), el trebuie să fie un spectacol. E o competiție, până la urmă, și la Tokyo a fost totul atât de distant, atât de rece... Până și noi am simțit asta în satul olimpic. De obicei, acolo este bucurie, vezi sportivii, chiar și pe cei mari cum se antrenează, unii chiar în fața blocurilor, totul forfotește, e viață! Acum, din spatele măștilor sanitare, noi ne feream și să ne salutăm, frica ne sufla în ceafă, ne gândeam: 'Dacă un singur test iese pozitiv, ratăm șansa care ni se ivește o dată la 4 ani'", a declarat Ana Maria Popescu pentru site-ul cristinastanciulescu.ro.

"În spatele măștii am putere!"

Spadasina a dezvăluit și ce simte atunci când își pune masca înaintea unui duel, punctând cât de important este pentru un sportiv să-și dea voie să se bucure chiar și numai pentru calificarea la o competiție cum sunt Jocurile Olimpice.
"Curaj. În momentul în care îmi pun masca pe față, în spatele ei pot fi cine vreau eu să fiu! Acolo nu mai sunt Ana, ci sunt cine vreau eu să fiu în ziua respectivă și știu că în spatele măștii am putere. Tot ce am învățat de la antrenorii mei, de la colegii mei, acolo pot să aplic, în spatele acelei măști, iar când câștig și-mi dau masca jos, pot fi din nou cine vreau eu să fiu, fiindcă succesul ține doar de mine și de felul în care mă poziționez față de mine în viața mea și în viața altora.
În spatele măștii sunt copilul care vrea să se joace. Noi, adulții, avem prostul obicei să ne luăm foarte tare în serios și uităm că joaca este esențială!
Cel mai bun sfat pe care eu l-am primit înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016 a venit din partea unui psiholog și a fost 'să merg acolo și să mă bucur'. Și am fost foarte revoltată, pentru că mi se părea că mi-a dat un 'bagaj' foarte mic pentru competiția supremă! Nu mă puteam duce doar să mă bucur! Am muncit atât, nu poate fi doar despre bucurie!
În momentul în care am reușit să trec de emoțiile care mă țineau în loc și care mi-au făcut foarte greu primul meci pe care l-am jucat împotriva Statelor Unite și pe care l-am câștigat la o singură tușă, am simțit o mare descătușare și bucuria și-a făcut loc și ne-a condus pas cu pas către medalia de aur. Și atunci am simțit cu toată ființa mea că este doar despre bucurie. În momentul în care îți dai voie să te bucuri doar pentru faptul că ești acolo, toate resursele tale vor ieși la suprafață", a spus sportiva, care a mărturisit și cum se simte acum, după competiția de la Tokyo.
"Acum sunt liniștită. Știi? Sportivii români au, de multă vreme, o hibă: nu știu să se bucure de rezultat. În interiorul meu eu urlu de fericire, e o petrecere continuă, dar nu iese nimic în afară. Și asta pentru că mereu ni s-a spus: 'ai câștigat acum, dar trebuie să repetăm rezultatul'. Mă uit la adversarele noastre: chiuie, se bucură, consumă momentul! Noi nu am învățat să consumăm, nici eșecul, nici succesul, ceea nu este bine", a conchis Ana Maria Popescu, conform sursei citate.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo