Ronnie O’Sullivan a dat marea lovitură în 2020, un an care s-a derulat sub semnul bizarului. Improbabila victorie a lui Stuart Bingham la Masters, 10-8 în finala cu Ali Carter, într-un turneu în care aproape invincibilul Judd Trump a fost eliminat în primul tur de Shaun Murphy, lasă acum impresia că ar fi fost un semn prevestitor. Exclusivista a doua etapă din "Tripla Coroană" a lansat o undă de șoc, însă doar pentru puțin timp, cât i-a trebuit lui Neil Robertson să își treacă numele pe lista câștigătorilor la European Masters. La final de ianuarie, Judd Trump relua lucrurile exact de unde le lăsase, reluându-și parcursul perfect în finalele turneelor de puncte la Masters-ul German. Seria sa avea să se rupă abia după al 10-lea trofeu, la Championship League, pe 30 octombrie, la o lungime de recordul absolut al scoțianului Stephen Hendry.
Judd Trump a fost omul pentru care startul de 2020 a însemnat, practic, luna și trofeul: Masters-ul German, Players Championship și Gibraltar Open.
Apoi, a venit pandemia. Iar la aproape trei luni față de data programată initial, Judd Trump nu a reușit să apară în Teatrul Crucible decât la 60% din potențialul arătat până atunci în sezon, așa cum aprecia arbitrul și comentatorul Eurosport Alex Crișan. “Dacă aveam Campionatul Mondial în aprilie-mai, atunci când era programat în mod normal, cu siguranță avea șanse de peste 90% să câștige Campionatul. El juca altceva și juca altceva și față de ceilalți”, spunea Alex Crișan. “Blestemul de la Crucible” ar fi fost rupt după 43 de ani.
Snooker
Masters | Neil Robertson, "on fire" în finala cu Barry Hawkins. Ultimul act decis după 14 frameuri
16/01/2022 LA 21:46
Însă Trump cel din august nu a ajuns nici măcar să lupte pentru al doilea trofeu consecutiv la Crucible cu patru zile înainte de cea de-a 31-a aniversare a sa, fiind învins în sferturile Campionatului Mondial de un Kyren Wilson inspirat și fără presiune.

Clipa de magie vânată de O'Sullivan

Ronnie O’Sullivan a dezvăluit recent că a simțit în repetate rânduri că el însuși a fost cel mai mare sabotor al carierei sale. Nu a fost însă cazul la Campionatul Mondial. Paradoxal, cel mai iubit dintre jucătorii de snooker s-a simțit ca peștele în apă când mintea nu i-a mai alunecat înspre lovituri fanteziste care să mulțumească tribuna și să smulgă aplauze. Doar în finala de la Crucible Ronnie a jucat cu public, cu entuziaștii săi fani, când Wilson, stors de energie după dramatica semifinală cu McGill (17-16), abia a reușit să câștige cu 5-4 sesiunea a doua - una presărată cu multe ratări în dreptul lui Ronnie. Rezultatul finalei: 18-8.

World Championship : O'Sullivan a devenit pentru a 6-a oară campion mondial

Fără a fi acel Ronnie supra-pământean ca nivel de joc, O’Sullivan a oferit unul dintre acele momente de magie despre care vorbește din ce în ce mai des. Cel mai talentat membru al generației ’92 a spus ce îl motivează să mai joace și să accepte mai ușor înfrângerile: "la fel ca Federer sau Tiger Woods, nu am nimic de demonstrat, probabil că nu sunt cel mai bun jucător al lumii, dar aduc o anumită energie la orice turneu, dacă sunt la start și joc bine aduc o anumită efervescență, aduc un anume 'vibe', diferit. Pot încă să intru în arenă și să garantez un moment de magie. Sunt doar câțiva oameni care pot crea astfel de momente de magie". La Crucible, în 2020, momentul de magie a însemnat obținerea celui de-al șaselea titlu de campion mondial și apropierea la o lungime de recordul "Regelui" Hendry, de șapte titluri mondiale.
Un Ronnie O’Sullivan care i-a pus nervii pe bigudiuri lui Mark Selby în semifinală, revenind de la 14-16 și plesnind bilele cu o rugăciune aninată de vârful buzelor. Un Ronnie O’Sullivan care s-a văzut nevoit să joace în primul tur cu varianta sa 2.0 – Thepchaiya Un-Nooh, cel mai rapid jucător de snooker al momentului în circuit, reușind să îl depășească și la capitolul snooker-bliț, cu medie ireală de 13 secunde pe lovitură pe durata meciului! Un Ronnie O’Sullivan care a avut nevoie de un strop de noroc în fața lui Mark Williams, apoi cu Selby, dar care a trecut linia de finiș autoritar, ajungând să sărute creștetul siluetei de pe râvnitul trofeu.

Campionatul Mondial: highlights ultima zi

A fost unicul trofeu câștigat de O’Sullivan în 2020, dar ce trofeu!

Din nou, Trump. Judd Trump

Acolada s-a închis, iar Judd Trump, secondat de Neil Robertson, a preluat prim-plan-ul la startul noului sezon.
"Asul din pachet" trage linie pe 2020 cu șase turnee câștigate, câte trei în fiecare dintre cele două sezoane ce și-au predat ștafeta în acest ciudat an. Iar de la startul noului sezon a depășit pragul de 750 de break-uri de peste 100 de puncte (noiembrie, la UK Championship), a atins borna 20 de trofee în turneele de puncte (prin victoria de la World Grand Prix), arătând o constanță fantastică: într-un singur turneu al calendarului competițional 2020/2021 a fost învins înainte de semifinale – și atunci fiind eliminat în sferturi! Iată, pe scurt, datele a ceea ce chiar el a indicat a fi cel mai bun start de sezon al carierei sale.
2020 a fost al lui Judd Trump, care cu greu ar fi putut îmbunătăți ceva. Un an care ar fi fost perfect pentru el fără pandemia de coronavirus și cu un rendez-vous consumat la timp la Crucible și poate un strop de inspirație la acea bilă roz din jocul decisiv al finalei Campionatului Regatului Unit cu Robertson. Însă momentul de referință al anului 2020 în snooker rămâne sub parafa geniului controversat al lui 6'Sullivan.
Citește și:
Ronnie 6’Sullivan, geniul răzvrătit și mereu tulburat al snooker-ului, a ajuns la 6 titluri mondiale
6 imagini pentru istorie de la succesele lui Ronnie O'Sullivan la Campionatele Mondiale cucerite
The Masters
Un joc care va rămâne în istorie: Frameul decisiv din semifinala Robertson - Williams, de la Masters
16/01/2022 LA 09:52
The Masters
Masters | Barry Hawkins trece dramatic de Judd Trump și este în marea finală de la Londra
16/01/2022 LA 04:57