Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Masters 2021 | Cinci povești de urmărit: de la revenirea lui O'Sullivan, la debutul lui Yan Bingtao

Cezara Paraschiv

Actualizat 08/01/2021 la 16:40 GMT+2

Masters 2021: Primul turneu important al anului în snooker-ului profesionist începe duminică, 10 ianuarie, în direct pe canalele Eurosport și Eurosport Player. Iată cinci nume de urmărit la această a doua etapă din "Tripla Coroană" (10-17 ianuarie 2021).

World Grand Prix, day 3 | Snooker | ESP Player Feature

Credit imagine: Eurosport

1. Ronnie O'Sullivan. Masters 2021: "Întoarcerea Regelui"

Campionul mondial Ronnie O’Sullivan revine la Masters, după ce în 2020 a preferat să nu participe, fără a avea un motiv bine întemeiat. Englezul încă este în căutarea primului trofeu după reîncoronarea de la Crucible.
Istoric, Masters-ul poate fi considerat cel mai de succes turneu al lui O'Sullivan, având în vedere faptul că englezul nu a mai jucat nicăieri în altă parte 13 finale. Totalul de șapte titluri câștigate (la egalitate cu numărul de trofee obținute de el la Campionatul Regatului Unit) și l-a depășit doar în Premier League Snooker (desființată în 2012). Însă la fel de adevărat este că procentajul de reușită al lui Ronnie în finale nu este la fel de ridicat ca în alte turnee la acest prestigios invitațional (7 din 13).
Învins net de Judd Trump (10-4) în finala din 2019, la ultima sa participare la Masters, recordmenul de victorii al turneului va încerca să își pună din nou amprenta asupra prestigiosului turneu din "Tripla Coroană" (acolo unde, similar, deține recordul pentru cele mai multe titluri - 20).
picture

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

2. Stuart Bingham. Masters 2021: Cursa de apărare a trofeului

Stuart Bingham, 44 ani, speră ca revenirea la Masters să îi aducă o foarte necesară injecție de inspirație. În urmă cu 12 luni, la "Ally Pally", campionul mondial din 2015 câștiga o finală surprinzătoare în fața conaționalului Ali Carter, cu 10-8, după ce fusese condus cu 7-5. Bingham mai smulsese o victorie la mare luptă și în turul secund, când l-a întors pe Kyren Wilson de la 4-1, pentru a se impune cu 6-4.
Deținătorul trofeului vizează un nou parcurs de vis, chiar dacă de la începutul anilor 2000 doar doi jucători și-au apărat titlul câștigat la Masters (Paul Hunter în 2001/2002 și Ronnie O’Sullivan în 2016/2017). Însă, foarte probabil, puțină lume îi dă șanse să își păstreze titlul, pentru că deși în ultimele două luni a reușit de două ori break-ul maxim, rezultatele lui Bingham au fost mai degrabă nesatisfăcătoare: după succesul de la Masters, englezul a aflat cât de repede se schimbă lucrurile în snooker și nu a mai trecut de faza optimilor la turneele disputate.
picture

Stuart Bingham pozează cu trofeul. Masters 2020, Alexandra Palace

Credit imagine: Eurosport

Deținătorul titlului va deschide cursa de apărare a trofeului luni, în fața "vitezistului" circuitului, Un-Nooh. "Thepchaiya este un jucător de temut, înspăimântător uneori, pentru că te poate face să arăți ridicol în arenă. Este tipul de jucător care îți poate lua un joc în cinci minute. Sper să cedeze însă sub presiune. Eu cred că voi simți puțină presiune, fiind campionul în exercițiu, însă sper să mă adun și să joc bine. Per total, simt că am jucat bine în acest sezon, au fost doar una sau două ocazii în care am jucat prost. În rest, adversarii mei au jucat pur și simplu incredibil și n-am putut obține victorii", a declarat Stuart Bingham pentru World Snooker Tour.
Când am câștigat Campionatul Mondial în 2015, jocul meu era la un nivel fanstastic. Nu am avut nici cea mai mică ezitare. La Masters m-am aflat în câteva situații dificile, însă de fiecare dată am reușit să rezist. Cumva, în finalurile de meci am jucat snooker foarte bun. Stuart Bingham
Bingham s-a pregătit special cu gândul la Masters, chiar dacă regretă mutarea întrecerii din Alexandra Palace. "Am insistat pe loviturile de siguranță în ultimul timp, nu îmi propun să fac 100 de puncte la fiecare vizită la masă. De când am câștigat aici, am savurat fiecare moment în care am fost introdus în arenă drept câștigător al Masters-ului, așa cum am savurat fiecare moment în care am fost introdus în arenă drept campion mondial, după victoria din 2015 – este un sentiment de nedescris", a mai spus Bingham pentru World Tour.

3. Mark Selby. Masters 2021: 7, "număr magic" pentru "Bufon"?

Cu trei titluri și un total de cinci prezențe în finală după primele șapte prezențe ale carierei la Masters (2008-2014); Mark Selby putea fi considerat la un moment dat un specialist al turneului. Mai ales în condițiile în care acesta este singurul turneu pe care l-a câștigat de la prima participare (nu includem în aceeași catergorie titlul obținut de Selby la unica ediție a turneului de la Varșovia, pentru că acolo vorbim despre o prezență meteorică a întrecerii în calendarul competițional). Însă datele s-au schimbat destul de drastic, recent.
Astfel, la startul ediției 2021, Mark Selby speră să obțină primul său titlu la Masters în șapte ani. Într-un sezon în care, prin victoria de la Openul Scoțian, a reușit să egaleze recordul legendarului Stephen Hendry, de 11 finale câștigate consecutiv în turneele de puncte, Selby este îndreptățit să spere că poate face uitat bilanțul modest de o singură victorie în ultimele trei participări la Masters. Mark Williams și Ali Carter l-au învins în primul tur pe Selby în 2018 și, respectiv, 2020, iar Judd Trump i-a barat drumul în sferturi în 2019. În acest an, Selby se reîntâlnește în primul tur cu singurul jucător pe care l-a învins la Masters în ultimii trei ani - Stephen Maguire.
picture

Mark Selby

Credit imagine: Eurosport

Evident, tabloul nu este deloc blând cu Selby, având în vedere faptul că în meciul al doilea ar urma să îl înfrunte, conform calculului hârtiei, pe Neil Robertson, acesta fiind nici mai mult nici mai puțin decât un duel între doi dintre cei trei jucători despre care O'Sullivan spune că vor continua să domine snookerul și în 2021, alături de Judd Trump.
Mă aștept la un prim meci foarte greu. (Maguire) este un jucător de clasă, care cu siguranță ar fi putut obține rezultate chiar mult mai bune în carieră. Este un jucător care atacă mult, dar eu intru cu încredere - tot ce îți poți dori. Ar fi plăcut să ajung din nou în fazele finale și chiar să câștig din nou. Dar va fi greu. Nu sunt mulțumit de faptul că nu am mai ajuns de ceva timp în semifinale, dar asta nu face decât să arate cât de mine m-am descurcat de fapt la debutul din 2008, când am câștigat, apoi până în 2013, la ultimul meu titlu aici. | Mark Selby

4. Yan Bingtao. Masters 2021: Ora debutului

Chinezul Yan Bigtao va participa pentru prima dată în carieră la Masters, după ce anul trecut a reușit să pătrundă în premieră în Top 16 mondial. Jucătorul în vârstă de 20 de ani va avea un botez de foc, urmând să îl înfrunte în primul tur pe fostul număr unu mondial Neil Robertson, câștigătorul primei etape din "Tripla Coroană" în acest sezon și triplu finalist la Masters (titlu în 2012).
picture

Yan Bingtao

Credit imagine: Getty Images

"Sunt foarte încântat. Am crescut urmărind cei mai buni jucători care concurau la Masters și nu m-am gândit niciodată că voi fi unul dintre ei. Este o performanță în sine să particip și aștept cu nerăbdare să joc. Evoluez în circuitul profesionist de suficient de mulți ani, așa că nu va fi un șoc să fiu față în față cu jucătorii din Top 16. Sunt relaxat înainte de primul meci. Cu o atitudine bună, dacă joc cel mai bun snooker al meu știu că pot să înving pe oricine. Pentru moment mă simt norocos că avem șansa de a juca, sper să rămân însă în Top 16 pentru mai mult timp astfel încât să am șansa de a juca și în Alexandra Palace", a mărturisit Yan Bingtao pentru World Snooker Tour.
  • Interesantă va fi și evoluția lui Neil Robertson, câștigătorul Campionatului Regatului Unit. De-a lungul anilor, doar trei jucători au reușit "Tripla Coroană" într-un sezon competițional: Steve Davis (1987/1988), Stephen Hendry (chiar de două ori, în 1989/1990 și 1995/1996) și Mark Williams (2002/2003).

5. Judd Trump. Masters 2021: În căutarea revanșei

Autoritarul lider din snooker își reia drumul la Masters din postura de jucător număr unu al anului 2020. Masters-ul a fost singurul turneu ratat de Trump anul trecut, Shaun Murphy reușind să îl învingă cu 6-3 în primul tur. Aceasta a fost, de altfel, unica înfrângere al lui Trump în primul tur din ultimele două sezoane, unele în care "Asul din pachet" s-a detașat prin constanță.
Tocmai de aceea, Judd Trump va dori, cu siguranță, să își ia o mini-revanșă la ediția care începe duminică, în Milton Keynes. În 2019, prin victoria cu 10-4 din finala de la "Ally Pally" în fața lui Ronnie O'Sullivan, Trump devenea doar al 11-lea jucător de snooker din istorie cu set complet de victorii în "Tripla Coroană".
picture

Trump – Gilbert, primul meci la Masters 2021

Credit imagine: Eurosport

Masters 2021, tabloul de concurs

  • Stuart Bingham v Thepchaiya Un-Nooh (luni, 11 ianuarie)
  • Shaun Murphy v Mark Williams (luni, 11 ianuarie)
  • Mark Selby v Stephen Maguire (marți, 12 ianuarie)
  • Neil Robertson v Yan Bingtao (marți, 12 ianuarie)
  • Judd Trump v David Gilbert (duminică, 10 ianuarie)
  • Kyren Wilson v Jack Lisowski (duminică, 10 ianuarie)
  • John Higgins v Mark Allen (miercuri, 13 ianuarie)
  • Ronnie O’Sullivan v Ding Junhui (miercuri, 13 ianuarie)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol