Japonia a calificat 4 sportivi în finala de Halfpipe, asiaticii mizând pe cel puţin două medalii. Din păcate pentru ei, unul singur a reuşit să aibă o prestaţie pe măsura aşteptărilor: Hirano Ayumu, care a pus astfel capăt supremaţiei lui Shaun White.
Legendarul american şi ceilalţi concurenţi din ultimul act nu au avut răspuns la trickurile lui Ayumu, care, cu 96 de puncte în runda a treia, a cucerit aurul. După o ratare în prima manşă, niponul s-a adunat şi a obţinut 91,75 puncte în runda secundă, care i-ar fi adus argintul olimpic. Dar, în runda decisivă, niponul s-a dezlănţuit, elementele extrem de grele şi înălţimea săriturilor fiind decisive.
Beijing 2022
Yiming Su este campion olimpic la Big Air - snowboard, iar China a ajuns la șase medalii de aur!
15/02/2022 LA 07:13
În vârstă de 23 de ani, Ayumu a cucerit astfel a treia sa medalie la Jocurile Olimpice, după argintul de la Sochi (2014) şi Pyeongchang (2018). La Jocurile Olimpice găzduite de Rusia, acum 8 ani, japonezul nu împlinise încă 15 ani. "Băiatul care a terminat pe doi are 14 ani, e uluitor", spunea la vremea respectivă uriaşul Shaun White.
CITEŞTE ŞI:
ITA, CLARIFICĂRI ÎN CAZUL SCANDALULUI DE DOPAJ ÎN CENTRUL CĂRUIA E VALIEVA. ANUNŢUL FĂCUT

Hirano Ayumu a fost prezent la Tokyo, la JO de vară

Niponul e în acest moment cel mai bun din lume în proba de Halfpipe din cadrul Snowboardului, dar prima sa dragoste a fost skateboardul. Deşi tatăl său a visat să îl facă surfer, Ayumu nu a îndrăgit această disciplină şi a preferat să se dea cu placa de skate, încă de la vârsta de 4 ani. "Nu mai ţin minte cum a început totul, eram prea mic, totul mi s-a părut natural", îşi amintea Hirano peste ani.
Cu toate că şi-a canalizat cele mai multe resurse spre snowboard, unde e printre cei mai buni din lume de aproape un deceniu, asiaticul nu a renunţat la skateboarding, pe care îl practică de fiecare dată când e pauză în competiţiile de iarnă.
S-a pregătit astfel special pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a obţinut calificarea în concursul de Skateboarding-Park, devansându-şi la trialul japonez toţi concurenţii. Probabil că, dacă competiţia s-ar fi desfăşurat în 2020, cum era programată, Hirano ar fi avut chiar şanse de medalii la JO de vară. Dar, amânarea cu un an a interferat cu pregătirea pentru Beijing. Ca atare, la Tokyo nu a fost în forma maximă, ştiind probabil că independent de ce va face, aurul e inaccesibil.
Ca atare, nu a obţinut un rezultat notabil la Toyko, în competiţia câştigată de australianul Palmer. Simpla lui prezenţă acolo, însă, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă, a fost o victorie imensă. Iar acum, la Beijing, şi-a desăvârşit cariera, câştigând singura medalie care îi lipsea dintr-un palmares care, la 23 de ani, arată impresionant: aurul olimpic.

Ayumu Hirano este noul campion olimpic la snowboard halfpipe, cu o evoluție de excepție

Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Men's Snowboard Big Air Qualifications
14/02/2022 LA 09:06
Beijing 2022
Sebastien Toutant, căzătură groaznică în concursul de snowboard de la Beijing
14/02/2022 LA 07:45