Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Uluitorul Ayumu: a participat la Jocurile Olimpice de vară, de la Tokyo, azi a luat aur la JO de iarnă

Cristian Mihală

Publicat 11/02/2022 la 09:02 GMT+2

Hirano Ayumu (Japonia) a cucerit aurul în această dimineaţă, la Jocurile Olimpice, în proba de Halfpipe, din cadrul competiţiei de Snowboard. În urmă cu doar câteva luni, niponul concura la Tokyo la Jocurile Olimpice de vară.

Ayumu Hirano Gold Run 3

Credit imagine: Eurosport

Japonia a calificat 4 sportivi în finala de Halfpipe, asiaticii mizând pe cel puţin două medalii. Din păcate pentru ei, unul singur a reuşit să aibă o prestaţie pe măsura aşteptărilor: Hirano Ayumu, care a pus astfel capăt supremaţiei lui Shaun White.
Legendarul american şi ceilalţi concurenţi din ultimul act nu au avut răspuns la trickurile lui Ayumu, care, cu 96 de puncte în runda a treia, a cucerit aurul. După o ratare în prima manşă, niponul s-a adunat şi a obţinut 91,75 puncte în runda secundă, care i-ar fi adus argintul olimpic. Dar, în runda decisivă, niponul s-a dezlănţuit, elementele extrem de grele şi înălţimea săriturilor fiind decisive.
În vârstă de 23 de ani, Ayumu a cucerit astfel a treia sa medalie la Jocurile Olimpice, după argintul de la Sochi (2014) şi Pyeongchang (2018). La Jocurile Olimpice găzduite de Rusia, acum 8 ani, japonezul nu împlinise încă 15 ani. "Băiatul care a terminat pe doi are 14 ani, e uluitor", spunea la vremea respectivă uriaşul Shaun White.
CITEŞTE ŞI:

Hirano Ayumu a fost prezent la Tokyo, la JO de vară

Niponul e în acest moment cel mai bun din lume în proba de Halfpipe din cadrul Snowboardului, dar prima sa dragoste a fost skateboardul. Deşi tatăl său a visat să îl facă surfer, Ayumu nu a îndrăgit această disciplină şi a preferat să se dea cu placa de skate, încă de la vârsta de 4 ani. "Nu mai ţin minte cum a început totul, eram prea mic, totul mi s-a părut natural", îşi amintea Hirano peste ani.
Cu toate că şi-a canalizat cele mai multe resurse spre snowboard, unde e printre cei mai buni din lume de aproape un deceniu, asiaticul nu a renunţat la skateboarding, pe care îl practică de fiecare dată când e pauză în competiţiile de iarnă.
S-a pregătit astfel special pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a obţinut calificarea în concursul de Skateboarding-Park, devansându-şi la trialul japonez toţi concurenţii. Probabil că, dacă competiţia s-ar fi desfăşurat în 2020, cum era programată, Hirano ar fi avut chiar şanse de medalii la JO de vară. Dar, amânarea cu un an a interferat cu pregătirea pentru Beijing. Ca atare, la Tokyo nu a fost în forma maximă, ştiind probabil că independent de ce va face, aurul e inaccesibil.
Ca atare, nu a obţinut un rezultat notabil la Toyko, în competiţia câştigată de australianul Palmer. Simpla lui prezenţă acolo, însă, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă, a fost o victorie imensă. Iar acum, la Beijing, şi-a desăvârşit cariera, câştigând singura medalie care îi lipsea dintr-un palmares care, la 23 de ani, arată impresionant: aurul olimpic.
picture

Ayumu Hirano este noul campion olimpic la snowboard halfpipe, cu o evoluție de excepție

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo