Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea lui Hend Zaza, cea mai tânără sportivă ce va concura la Tokyo

Daian Cutu

Publicat 23/07/2021 la 12:59 GMT+3

Jocurile Olimpice reprezintă competiția care unește sportivi din toată lumea, dar și de toate vârstele. La ediția de la Tokyo privirile vor fi ațintite către Hend Zaza, ce va evolua în proba de tenis de masă.

hend zaza

Credit imagine: Eurosport

Jocurile Olimpice reprezintă competiția care unește sportivi din toată lumea, dar și de toate vârstele. La ediția de la Tokyo privirile vor fi ațintite către Hend Zaza, ce va evolua în proba de tenis de masă.
Ea a început să practice acest sport alături de fratele ei, Obeida, campion al Siriei la juniori. Primele antrenamente au avut loc Hama, o localitatea la Nord de capitala Damasc, grav afectată de război în ultimul deceniu.

Hend Zaza: ”Vreau să îmi termin studiile și să devin farmacist”

În ciuda condițiilor grele din țară, unde au murit peste 500.000 de oameni din cauza războiului civil, sportiva nu s-a dat bătută și a tras tare în fiecare zi pentru visul. După relaxarea măsurilor cauzate de Pandemie, ea a avut șansa să se pregătească cu lotul Chinei, țară care face legea în această disciplină. Deși are o vârstă fragedă la care alți tineri de vârsta sa sunt focusați încă pe lucruri specifice copilăriei, Hend dă dovadă de o maturitate fantastică. Ea a declarat că își dorește medalii mondiale și olimpice, dar în același timp vrea să studieze intens pentru a fi farmacist. Această meserie a fost aleasă din dorința de a-și ajuta compatrioții, atât de greu încercați.
”Îmi doresc să devin campioană mondială și olimpică într-o zi, dar de asemenea, eu vrea să studiez pentru a devenit farmacist”, a declarat Zaza, într-un interviu pentru cei de la AFP.
Sirianca și-a obținut biletul pentru Tokyo în martie anul trecut, grație victorie în turneul preliminar al Asiei de Vest, disputat în Iordania, unde a trecut în ultimul an de veterana libaneza Mariana Sahakian, în vârstă de 42 de ani. Zaza a bifat performanța la incredibila vârstă de 11 ani, iar în momentul în care va concurs la în capitala Japoniei va avea 12 ani și 243 de zile.

Nu este însă cea mai tânără concurentă din istorie

Zaza ocupă locul cinci în topul celor mai tineri sportivi participanţi la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Ea este cea mai tânără concurentă la JO de după 1968, când la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble a concurat la patinaj artistic românca Beatrice Huştiu, la vârsta de 11 ani şi 158 de zile.Până în prezent, niciun sirian nu a participat, la masculin sau la feminin, la competiţia de tenis de masă de la JO.
”Foarte rar am văzut o jucătoare atât de tânără să joace cu atât de mult entuziasm și să se antreneze atât de intens cum o face Zaza”, a declarat Eva Jeler, o fostă antrenoare a echipei Germaniei de tenis de masă, ce a urmărit cu mare atențiile evoluției tinerei jucătoare, pentru The Independent.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 are loc azi, de la ora 14:00, în direct pe Eurosport 1.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo