Roger Federer, 39 de ani, a anunțat recent faptul că nu va juca la Australian Open 2021, continuându-și recuperarea după operațiile suferite la genunchiul drept de-a lungul anului 2020. Acesta va fi al treilea turneu de Mare Șlem consecutiv în tenisul masculin fără marele campion elvețian la start, o nouă mostră despre cum va arăta tenisul după retragerea lui Federer – un moment despre care "Maestrul" vorbește din ce în ce mai clar.
După debutul său pe scena tenisului profesionist, Roger Federer a fost prezent la toate turneele de Mare Șlem programate timp de 16 ani. Lucrurile s-au schimbat însă după împlinirea vârstei de 35 de ani, în 2016, când accidentările au început să își pună amprenta și asupra fizicului de invidiat al elvețianului.
Două dintre cele șapte absențe ale lui Federer din Grand Slam-uri au fost dictate de tactică, Roger preferând în 2017 și 2018 să sară peste Roland Garros pentru a pregăti sezonul favorit pe iarbă. În acest moment, Federer se apropie în ceea ce privește absențele din Grand Slam-uri de Nadal, care s-a confruntat cu mult mai multe accidentări pe toată durata carierei și care a ratat 10 turnee de Mare Șlem până acum. Remarcabil, celălalt membru "Big 3", Novak Djokovic, a ratat un singur Grand Slam începând cu 2005.
Roland Garros
"Nadal este idolul nostru, dar Alcaraz va însemna mai mult!" Corretja, despre viitorul lui Carlitos
ACUM O ZI
O analiză tennis.com arată în ce măsură principalii rivali ai lui Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic, au reușit să speculeze absența acestuia din Grand Slam-uri.

Fără Federer, Nadal și Djokovic și-au împărțit trofeele doar la Paris

De mai bine de două decade, tenisul masculin este dominat de tripleta Federer – Nadal – Djokovic. În premieră, la Melbourne, spaniolul Rafael Nadal va avea oportunitatea de a deveni tenismenul cu cele mai multe titluri de Grand Slam câștigate în carieră, dacă se va impune pentru a doua oară la Australian Open. Spaniolul ar ajunge la 21 de Grand Slam-uri, cu unul peste Federer. Djokovic caută în Australia, unde s-a impus până acum de opt ori, al 18-lea titlu de Mare Șlem al carierei.
Patru dintre cele șase ediții de turnee de Grand Slam de la care elvețianul a lipsit până acum au fost câștigate de Nadal sau Djokovic. Rafa și-a adjudecat trei titluri la Roland Garros (2017, 2018 și 2020), iar "Nole" a triumfat tot la Paris, dar în 2016. Însă în cele două turnee de Grand Slam ratate de Federer pe hard, la US Open, victoriile le-au revenit lui Stan Wawrinka - în 2016 și Dominic Thiem - în 2020.
Interesant este și faptul că Nadal și Djokovic s-au înfruntat în meci direct doar o dată în Grand Slam-urile fără Roger Federer, în finala Roland Garros 2020, câștigată net de spaniol, 6-0, 6-2, 7-5.

Turneele de Grand Slam la care Federer nu a participat și cum s-au descurcat Nadal și Djokovic

  • Roland Garros 2016 (accidentare la spate): Djokovic campion (finală cu Murray), Nadal – abandon înainte de turul 3
  • US Open 2016 (accidentare la genunchiul stâng): Wawrinka campion (finală cu Djokovic), Nadal – învins în optimi de Pouille
  • Roland Garros 2017 (pregătirea sezonului pe iarbă): Nadal campion (finală cu Wawrinka), Djokovic – învins în sferturi de Thiem
  • Roland Garros 2018 (pregătirea sezonului pe iarbă): Nadal campion (finală cu Thiem), Djokovic – învins în sferturi de Cecchinato
  • US Open 2020 (accidentare la genunchiul drept): Thiem campion (finală cu Zverev), Nadal – absent, Djokovic – descalificat în optimi
  • Roland Garros 2020 (accidentare la genunchiul drept): Nadal campion (finală cu Djokovic)
  • Australian Open 2021 (accidentare la genunchiul drept)
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
IERI LA 20:44
Gonet Geneva Open
Dominic Thiem, execuție superbă la Geneva, în meciul cu Marco Cecchinato
17/05/2022 LA 15:35