Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Organizatorii Australian Open iau în considerare o schimbare istorică! Ce se întâmplă cu finalele de simplu

Irina Aldea

Publicat 15/02/2024 la 14:30 GMT+2

Organizatorii primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, discută mutarea finalei masculine sâmbătă și încheierea turneului cu finala feminină începând din 2026. Motivul? Evitarea finalului târziu de duminică seara.

TOP 5 puncte reuşite de Aryna Sabalenka, "regina" de la Australian Open 2024

Organizatorii Australian Open iau în considerare încheierea turneului cu finala feminină de simplu, în locul celei masculine, în ceea ce ar reprezenta o schimbare semnificativă față de tradiția celor patru turnee de Grand Slam din sportul alb. Propunerea vine după un alt final târziu în ultima zi a evenimentului din acest an.
Jannik Sinner a reușit să revină de la 0-2 la seturi în fața lui Daniil Medvedev abia la ora 23.30, audiența scăzând semnificativ la acea oră. Acest fapt i-a făcut pe organizatori să ia în calcul o schimbare istorică, mai ales că există o lungă serie de meciuri care s-au terminat foarte târziu la Melbourne. Finala din 2022 dintre Nadal și Medvedev s-a încheiat la ora 1.11. Cel mai târziu, o finală masculinăs-a încheiat la 1.37, ora locală, meciul dintre Djokovic și Nadal din 2012, care a durat aproape șase ore.
Deși finalele disputate în cinci seturi sunt foarte captivante, organizatorii au observat că telespectatorii aleg să se retragă la un moment dat având angajamente în dimineața următoare. O posibilă soluție pentru a rezolva această problemă este ca finala masculină să aibă loc sâmbătă seara, iar finala feminină să fie mutată duminică. Acest lucru ar însemna că turneul s-ar încheia cel târziu duminică la ora 23:00.
CITEȘTE ȘI:

Organizatorii Australian Open iau în considerare o schimbare istorică

Aceasta este doar una dintre mai multe opțiuni aflate pe masă și este puțin probabil ca ea să fie implementată înainte de 2026. O analiză de amploare are loc pentru a explora diverse îmbunătățiri potențiale ale formatului și programării, pe baza feedback-ului din acest an. Măsura i-ar mulțumi pe cei care au cerut ca femeilor să li se ofere șansa de a închide turneele de Grand Slam în intervalul de duminică.
Chris Evert, câștigătoare a 18 turnee de Grand Slam, a declarat pentru The Times în 2018 că tradiția ca finala masculină să încheie Wimbledon datează dintr-o perioadă în care femeile erau "cetățeni de mâna a doua": "Cred că s-ar putea schimba", a spus Evert. "În multe feluri, este o oglindă a lumii. Este încă o lume a bărbaților. Cu siguranță nu este egală în acest moment și acesta este momentul în care avem tot mai multe conversații despre egalitate".
Wimbledon obișnuia să se încheie cu finala feminină într-o zi de sâmbătă, între 1933 și 1968, când finala masculină avea loc într-o zi de vineri. Acest lucru s-a schimbat în 1969, la un an de la începutul Erei Open, când jucătorilor profesioniști li s-a permis să concureze cu amatorii. Nu există nicio urgență la Wimbledon, la Roland Garros și la US Open pentru a face o schimbare în program. Toate aceste turnee nu au probleme cu finalele masculine care se desfășoară târziu, deoarece încep după-amiaza.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo