Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Fenomenul Mirra Andreeva: a revenit de la 1-5 în decisiv și a salvat minge de meci pentru un succes istoric

Cristian Mihală

Actualizat 19/01/2024 la 07:36 GMT+2

Diane Parry, locul 72 WTA, a fost la un pas să reuşească surpriza zilei în turul 3 de la Australian Open, pe tabloul feminin. Franţuzoaica a condus-o pe Mirra Andreeva, puştoaica minune de 16 ani, cu 5-1 în decisiv, dar tânăra jucătoare a revenit incredibil, pentru un succes cu 1-6, 6-1, 7-6.

Mirra Andreeva

Credit imagine: Getty Images

Betano - Australian Open 2024
Toată emoția de la Australian Open de pe Eurosport se joacă cu BETANO.
Rusia a avut o săptămână de coşmar în concursul feminin de la Melbourne. Samsonova, Alexandrova, Kudermetova sau Potapova, toate cu statutul de cap de serie, au părăsit turneul încă din primele două tururi.
Marea speranţă rămăsese, aşadar, Mirra Andreeva, sportiva de 16 ani care se luptă cu recordurile. Cu tur 3 la Roland Garros şi optime la Wimbledon, în 2023, adolescenta părea să confirme că la Australian Open se simte ca peştele în apă. Ea a fost finalistă în turneul junioarelor anul trecut (învinsă de Korneeva), iar în primele două tururi de la actuala ediţie a evoluat impresionant, necedând vreun set. Mai mult, în turul anterior a distrus-o pe Ons Jabeur (cap de serie 6), căreia i-a cedat doar două gameuri (6-0, 6-2).
Partida de azi, cu franţuzoaica Parry, s-a desfăşurat însă după cu totul alte coordoante. Reprezentanta Hexagonului a început excelent, câştigând primul set după doar 32 de minute, scor 6-1. Diane a câştigat 76% din punctele jucate cu primul serviciu şi a greşit foarte puţin.

Revenire fabuloasă pentru Mirra Andreeva în turul 3 la Australian Open

Trezită din "pumni", Mirra şi-a ridicat nivelul în setul secund, unul în oglindă: 6-1 pentru rusoaică, care a trimis partida în decisiv. Acolo, Parry s-a desprins incredibil la 5-1 şi părea că a făcut destul pentru o calificare istorică în optimi. Doar că Andreeva a arătat încă o dată caracter şi a câştigat 4 gameuri la rând, egalând situaţia pe tabelă. La 3-5, adolescenta a salvat şi o minge de meci, dând dovadă că are nervii tari şi gestionează perfect momentele de presiune.
Epuizată fizic şi mental după asemenea şanse irosite, franţuzoaica a părut că clachează complet în prelungirile decisivului: şi-a cedat din nou serviciul, la 5-5. Mirra ar fi avut de îndeplinit o simplă formalitate, având în vedere diferenţa de moral, dar cumva adversara, căzută din toate punctele de vedere, a reuşit rebreakul şi a împins disputa în decisiv.
Acolo, rusoaica a fost în control total şi s-a impus cu 10-5. S-a terminat 1-6, 6-1, 7-6(5) pentru Andreeva care se califică în premieră în optimi la Melbourne. Ea are în continuare un culoar extrem de favorabil, pentru un loc în sferturi urmând să lupte cu învingătoarea din duelul Hunter - Krejcikova.
Graţie punctelor aferente turului 4 de la Melbourne, Andreeva poate urca până pe locul 31 WTA, în funcţie şi de ce fac celelalte jucătoare rămase în competiţie. Cert e că puştoaica de 16 va ocupa, de luni într-o săptămână, cea mai bună poziţie a carierei. Evident, în măsura în care va continua în turneu, Mirra are chiar şanse să urce între primele 20 din lume.
Primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, care se desfășoară în perioada 14-28 ianuarie 2024, poate fi urmărit în direct pe Eurosport și pe aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo